Hlavní obsah

Stavební firmy na Vysočině měly do září nadprůměrný růst výroby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIHLAVA

Stavební podniky na Vysočině vykázaly od začátku letošního ledna do konce září druhý největší růst produkce v republice. Jejich základní stavební výroba převýšila 6,7 miliardy korun, což je skoro o 22 procent více než ve stejném období minulého roku. Podle údajů jihlavské správy Českého statistického úřadu měly rychlejší tempo růstu jen stavební firmy v Ústeckém kraji.

Článek

V České republice stoupla základní stavební výroba za letošní první tři čtvrtletí v průměru o 9,8 procenta.

Stavbaři z Vysočiny dostali drtivou část zakázek v Česku - kromě regionu hlavně v Praze a Brně, stoupla ale i jejich aktivita v zahraničí. Od ledna do září v cizině uskutečnili stavební práce za 81 miliónů korun, což je o 69 procent více než před rokem.

Na stavby za hranicemi se zaměřuje především jihlavský PSJ holding, který letos dokončil rekonstrukci českého velvyslanectví v Keni a pracuje na opravě České národní budovy v New Yorku, významné zakázky očekává ve Vietnamu.

Na Vysočině funguje 108 stavebních podniků s 20 a více pracovníky. Od ledna do konce září dávaly práci 7200 lidem, což je meziročně skoro o dvě procenta více. V osmi krajích ve stejném období průměrné evidenční počty pracovníků ve stavebnictví klesly, a to až o sedm procent.

Hrubá mzda ve stavebních firmách na Vysočině se v prvních třech čtvrtletích tohoto roku zvýšila o 10,7 procenta na 18.129 korun, za republikovým průměrem přesto zaostala přibližně o 3000 korun. Nejlépe své zaměstnance odměňovaly stavební podniky na Jihlavsku, které měsíčně v průměru vyplácely skoro 19.200 korun hrubého. Naopak na Pelhřimovsku dostávali pracovníci ve stavebnictví jen 16.300 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám