Hlavní obsah

Havířov byty neprodá, zvedne nájemné

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVÍŘOV

Rozdílnou strategii v oblasti prodeje bytů zvolil proti jiným velkým městům v Moravskoslezském kraji Havířov na Karvinsku. Ten se rozhodl, že si většinu městských domů nechá ve svém majetku.

Článek

Počítá však s výrazným zvyšováním regulovaného nájemného, které musí v budoucnu pokrýt náklady na opravy a údržby domů. Podle havířovských radních stoupne cena nájemného do roku 2010 přibližně dvojnásobně¨.

Většina velkých měst v Moravskoslezském kraji již převážnou část obecních domů rozprodala. Výjimkou je právě Havířov, který vlastní téměř osm tisícovek bytů. "Z naší koncepce bydlení z roku 2006 vyplývá, že prodáme maximálně 30 procent bytů, což chceme dodržet," řekl tento týden náměstek havířovského primátora Eduard Heczko (KSČM).

Cena nájemného se však bude v příštích letech radikálně zvyšovat. Od 1. ledna příštího roku to bude o 20 procent, na 24,20 korun za metr čtvereční u bytů 1. kategorie. "V koncovém roce 2010 by se mělo nájemné pohybovat mezi 33 až 34 korunami," vypočítal náměstek primátora.

Potřební dostanou sociální výpomoc

Zvýšené nájemné může citelně postihnout sociálně slabé rodiny. "Zcela jistě se to dotkne nezaměstnaných nebo lidí s nižšími příjmy, ale ti mají příležitost požádat o sociální výpomoc. Zároveň se lidé musí chovat ekonomicky a například si vyměnit byt za menší," řekl k tomuto problému primátor František Chobot (ČSSD).

V roce 2010 by měly příjmy ze zvýšeného nájmu pokrýt opravy a údržbu bytového fondu. Město ho tak již nebude muset dotovat ze svého rozpočtu.

"Proto nevidíme důvod, proč se bytů zbavovat. Bylo by zbytečné je prodávat," podotkl Heczko.

Primátor Chobot ho doplnil, že i společnost RPG, která v Havířově vlastní ještě větší podíl bytů od společnosti OKD, zřejmě tyto byty také nebude prodávat.

"Je si vědoma, že se dá na soukromých bytech vydělat," podotkl primátor. Pokud si podle něho město nechá velký balík bytů, bude to mít své výhody. "Můžeme je v budoucnu nabídnout například učitelům, které se budeme snažit přilákat do našeho města."

Samotní havířovští obyvatelé, kteří již dostali možnost koupit obecní byt do osobního vlastnictví, nejeví o tuto možnost zatím příliš velký zájem. "Lidé se nám moc neozývají," konstatoval náměstek primátora Eduard Heczko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám