Hlavní obsah

Výjimka DPH na velké byty a domy v ohrožení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Prodloužení výjimky, které požaduje Česko na nižší sazbu DPH u bydlení, je v ohrožení. Výjimka vyprší na konci roku a Evropská komise ji chce prodloužit o tři roky. Němci však váhají, zda takovému návrhu poskytnou podporu, to by pak domy mohly zdražit i o statisíce korun. Agentuře ČTK to řekl v pátek důvěryhodný zdroj po jednání národních expertů v Bruselu.

Článek

Ceny bydlení by tak v Česku začátkem příštího roku mohly vzrůst více, než se očekává v souvislosti s reformou veřejných financí. Je téměř jisté, že sazba DPH u bydlení v Česku vzroste o čtyři procentní body (zvýšení přinese začátkem roku reforma veřejných financí).

Pokud však Česko nezíská výjimku od EU, daň vzroste o 14 procent, což muže například u rodinných domů znamenat zdražení o statisíce či milióny korun. Snížená sazba by pak nadále platila pouze u sociálního bydlení, které předpokládá nejvýše 350 metrů čtverečních podlahové plochy u domů a nejvýše 120 metrů čtverečních u bytů.

Česká republika a další státy, které usilují o prodloužení výjimky, například Polsko a Maďarsko, musí k souhlasu přesvědčit všech 27 členských států EU. V daňových otázkách je totiž v unii nutný jednomyslný souhlas.

Váhají především Němci

Podle zdroje ČTK je ještě předčasné spekulovat jak jednání nakonec dopadnou. Zatím se v Bruselu uskutečnilo jen první kolo setkání národních expertů. Se svojí podporou pro návrh komise váhají především Němci a prodloužení výjimek se příliš nezamlouvá ani Dánům, kteří mají jednotnou daňovou sazbu 25 procent a nejsou tak nejrůznějším výjimkám nakloněni.

O celém problému se rozhodne nejspíš na konci roku na zasedání ministrů financí EU. Nejbližší další kolo jednání národních expertů se uskuteční začátkem října.

Reklama

Výběr článků

Načítám