Hlavní obsah

Ostrava-Jih zdražila byty o sto procent

Právo, Novinky, Karel Balcar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jediným hlasováním zastupitelů v Ostravě-Jih se zvedly ceny městských bytů v obvodě o 100 procent. Koalice tvrdí, že radnice dosud byty prodávala pod cenou, opozice zase zdražení tvrdě odsuzuje.

Článek

Třípokojový byt první kategorie o 70 metrech čtverečních v panelovém domě si mohl jeho nájemník ještě před několika dny od radnice koupit za 112 tisíc korun. Po nedávném rozhodnutí zastupitelů ale cena ze dne na den vyskočila na 212 tisíc.

Místostarosta Karel Sibinský (ČSSD) tvrdí, že dřívější cena odpovídala situaci na trhu před 15 lety, kdy se za metr čtvereční v panelovém domě platilo 10 tisíc korun, dnes se pohybuje mezi 22 a 25 tisíci korunami. Při výpočtu kupní ceny se nájemníkům odečítá sleva 84 procent, pokud dům kupují celý jako právnická osoba nebo družstvo.

"Občanům jsme prodávali byty za 100 tisíc korun, ale z dražeb víme, že reálná hodnota těchto bytů, a to i v Dubině, se pohybuje kolem 900 tisíc korun," vysvětlil Sibinský. Obvod podle něj nemůže dál prodávat byty pod cenou. Přichází tak totiž o finance, které mohou sloužit všem jeho občanům.

Ostrava-Jih prodejem bytů ročně získá zhruba 100 miliónů korun. Polovina jde zpět do údržby bytového fondu, zbylých 50 miliónů pak na opravy chodníků a škol.

Opozice tvrdí, že lidé byli zaskočeni

Zdražení ale kritizují opoziční zastupitelé za KSČM. "Lidé takovou změnu nečekali... Rychlost, jakou byla nová pravidla přijata a zavedena do praxe, je zřejmě vyvolaná tím, že někdo chtěl občanům zatajit, že se taková změna chystá," řekl na tiskové konferenci zastupitel Leoš Luzar (KSČM), který se domnívá, že zvýšení mělo být přijato například až od Nového roku, tedy tak, aby si lidé ještě stihli za levné ceny své byty koupit.

Sibinský to ale odmítá. "Nejde donekonečna prodávat byt za sto tisíc, když ho nový majitel má možnost obratem prodat za 900 tisíc korun," řekl místostarosta s tím, že již 13 let obvod vyzývá občany, aby využili relativně nízkých cen a své byty koupili. Proto současné zdražení skokem nepovažuje za nic překvapivého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám