Hlavní obsah

Armáda prodává cvičiště Klenová za devět miliónů

– KLENOVÁ
Právo, Ivan Blažek

Rozlehlé vojenské cvičiště pod zámkem Klenová u Janovic nad Úhlavou je na prodej. Třicetihektarový prostor, který byl noční můrou vojáků základní služby několika generací, nabízí ministerstvo obrany za necelých devět miliónů korun.

Článek

Armáda začala shánět zájemce i na další nepotřebné areály. Inzerátem nabízí v Plzeňském kraji pět lokalit za celkem 25 miliónů korun, mezi nimi bývalý muniční sklad u Stříbra nebo školicí středisko v Rabštejně nad Střelou. Ve všech případech se bude kupec vybírat obálkovou metodou, vyhrává ten, kdo nabídne nejvíc. Uzavírka přihlášek je 26. dubna.

Zmíněné cvičiště využívala armáda pro výcvik pozemního vojska ještě před pár lety, jeho součástí je výcvikový objekt s řídicí věží, bytovka a několik dalších spíše atypických staveb.

"Jejich stav je přiměřený tomu, že se poslední dobou nevyužívaly," sdělila Monika Machtová z tiskového odboru ministerstva obrany. Prostor by měl být bez ekologických zátěží.

Manévry vandalů

Po stažení armády z janovických kasáren začaly na cvičišti manévry vandalů. "Lokalita je zhruba rok nehlídaná. Za tu dobu lidé vybrakovali, co se dalo," řekl Právu místostarosta Klenové Josef Noha (SNK). "To co bylo ze železa, zmizelo, včetně třeba schodů," dodal. Obec o areál zájem nemá.

"Pro nás je to obrovská částka. Umíme si představit, že si tam někdo zřídí malou provozovnu nebo hotýlek, pozemky by se daly využít jako pastviny. Stavební možnosti jsou omezené kvůli ochrannému pásmu památkářů," doplnil Noha.

Řídicí věž totiž stojí jen asi tři sta metrů od zámku Klenová, který patří krajskému úřadu - ten zde mimo jiné provozuje galerii. "Cvičiště by se hodilo na zřízení golfového hřiště se zázemím v bývalých vojenských budovách," podotkl ředitel zámeckého areálu Marcel Fišer.

Nejzachovalejším nabízeným objektem je bývalé školicí středisko v Rabštejně nad Střelou.

Líbilo by se rekreační centrum

"Budova byla modernizovaná v roce 1994, ještě loni jsme ji využívali," připomněla Machtová. Minimální cena činí 2,5 miliónu. "Nevím, jestli do toho půjdeme," sdělil Pavel Suk (SNK), starosta Manětína, pod který známé letovisko spadá. "Ideální by bylo, kdyby středisko někdo provozoval jako rekreační zařízení, to v Rabštějně chybí," upozornil starosta.

Nejdražší nabízenou nemovitostí je s cenou 13,7 miliónu bývalý ženijní a muniční sklad u Stříbra. Armáda prodává i pozemky u Neuměře na jižním Plzeňsku a u Plané na Tachovsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám