Hlavní obsah

Objem mezinárodních investic do realit vzrostl na 180 miliard eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mezinárodní investice do nemovitostí zaznamenyly za uplynulý rok nárůst o 25 procent. Objem peněz v realitách tak dosáhl 180 milird eur (přibližně pět biliónů korun). Nejvíce se investovalo v Británii, Německu a Francii. Investice v Česku netáhnou už jen Prahu, ale často směřují do Brna či Plzně. Vyplývá to z tiskové zprávy realitní společnosti DTZ.

Článek

V regionu střední a východní Evropy velké firmy stále více investují, nicméně nájemníci se začínají více zajímat také o regionální města. V Polsku se například prosazují města jako Poznaň, Lodž a Vratislav, v České republice Brno a Plzeň.

Aktivní byli loni v Evropě i američtí a australští investoři. Američané ve velké míře nakupovali na německém trhu, kde byly za uplynulých 12 měsíců provedeny investiční transakce ve výši přes 2,6 miliardy eur (73 miliardy korun).

V roce 2006 v Evropě nejrychleji rostly nájmy za posledních pět let, a to hlavně díky pokračujícímu oživení hlavních evropských ekonomik a stabilnímu růstu obchodu. DTZ předpokládá, že dopravní trh v Londýně a Helsinkách zaznamená do roku 2010 nejsilnější nárůst díky poptávce po kvalitních prostorách v těchto přístavních městech.

Trh s kancelářskými prostory v Evropě odráží zlepšení v ekonomické aktivitě a na trhu práce. V roce 2007 posílí podle společnosti růst nájmů, zvláště v londýnském West End, v Madridu, v Dublinu, Moskvě a Oslu. Objem transakcí podle DTZ v prvním čtvrtletí překročí 50 miliard eur (1,4 biliónu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám