Hlavní obsah

Zateplení staršího rodinného domu svépomocí nemusí dopadnout dobře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho majitelů starších rodinných domů se rozhodne, že vylepší svůj dům a sníží náklady na vytápění. Pustí se sami, či ve spolupráci s místní realizační firmou do „zateplení polystyrenem”. A často tomu věnují dost energie a peněz. Výsledek může být ale technicky problematický. A takový je i případ domu, který koupil pan Filip.

Foto: Nemopas

Na koupeném rodinném domě bylo provedeno nedokončené zateplení kontaktním zateplovacím systémem (polystyren + lepidlo s výztuží).

Článek

Pan Filip koupil dům na venkově. Předchozí majitel byl na dům poměrně pyšný a pečlivě se o něj staral. Mimo jiné se asi rok před prodejem rozhodl jej zateplit tzv. kontaktním zateplovacím systémem (tepelná izolace, většinou polystyren, přímo lepená a kotvená na zeď a doplněná lepidlem s výztuží a tenkovrstvou omítkou).

Pozval místního zedníka, a spolu s ním a svým synem začali provádět zateplení původního cihelného zdiva. Dělali to svědomitě, a i když nedokončili finální tenkovrstvou omítku, provedené práce byly kvalitní.

Když si ale pan Filip při koupi pozval inspektora Nemopas, zjistilo se, že poctivě udělané zateplení je technicky špatné.

Foto: Nemopas

Tloušťka tepelné izolace z polystyrenu byla bohužel pouze 60 mm.

Tloušťka zateplení byla pouze 60 mm. Zateplení soklu domu bylo z obyčejného polystyrenu tloušťky 20 mm a bylo stažené až k terénu. A vzhledem k tomu, že sokl domu je z kamenného zdiva, bylo zateplení prováděno na velmi nerovný podklad.

To vše je, bohužel, špatně. Zateplení malou tloušťkou nemá zásadní vliv na úspory energie. A přitom cena a náročnost zateplení nejsou do určitých tlouštěk výrazně závislé na tloušťce polystyrenu (např. orientační cena za 1 m² plochy zateplení s polystyrenem tloušťky 160 mm je cca 1120 Kč, cena s polystyrenem tloušťky 60 mm je cca 920 Kč).

Foto: Nemopas

Zateplení soklu na nevyrovnaný podklad z tenkého obyčejného polystyrenu je vadné.

Zateplení soklu, který je nad terénem vystavován působení vody, není možné realizovat stejně jako zateplení vyšší části obvodové stěny.

Je potřeba použít takové materiály a řešení, aby sokl vlhkosti odolával. A nesrovnaný podklad znemožní kvalitní připevnění zateplení k podkladu.

Foto: Nemopas

Schéma varianty správného řešení zateplení soklu

Pan Filip je dnes v situaci, pokud chce mít na domě skutečně smysluplné zateplení, musí ho kompletně udělat znova. Celá investice a práce minulého majitele padne vniveč.

Kdyby si předchozí majitel najal odborníka nebo zkušenou firmu, mohly být peníze i energie investovány mnohem účelněji.

Foto: Nemopas

Radim Mařík - hlavní inspektor nemovitostí, radim.marik@nemopas.cz

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí, a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti.

Koupě i prodej nemovitosti jsou závažné rozhodnutí. Kupující se jistě nechce dočkat nepříjemných překvapení, která se mohou objevit po čase v souvislosti s technickým stavem objektu. Kupující prostě nechce po technické stránce koupit „zajíce v pytli”.

Prodávající se na druhou stranu jistě nechce dostat do vážných problémů daných jeho zodpovědností za poruchy v následujících pěti letech. Kupující totiž může na základě skrytých vad (ať již skutečných či účelových) dle nového občanského zákoníku chtít odstoupit od smlouvy či zpětně snížit kupní cenu.

Znalost technického stavu nemovitosti získaná na základě inspekce nemovitostí Nemopas dává oběma stranám realitní transakce jistotu transparentnosti a férovosti obchodu.

Inspekce nemovitostí Nemopas provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Reklama

Výběr článků

Načítám