Hlavní obsah

Rizika spojená se špatně zavěšenými obklady na domech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na moderních bytových i rodinných domech se na fasádách a dalších konstrukcích někdy používají zavěšené obkladové desky z vláknocementu. A právě takové “křehčí” desky mohou při špatném zavěšení prasknout a v extrémním případě i odpadnout. Když je pak taková deska vysoko na fasádě, může ohrozit okolí domu.

Foto: Znalecký ústav Dekprojekt

Obklad fasády vláknocementovými deskami na domě paní Ingrid působí moderně. Bohužel ale skrýval špatné řešení.

Článek

Na bytovém domě, kde je paní Ingrid předsedkyní společenství vlastníků, byly na části fasády a na dělicích stěnách na terasách použity zavěšené desky z vláknocementu. Majitelům se toto moderní řešení líbilo.

Po roce si ale začali všímat, že některé desky začínají v místech u přikotvení nýtem či šroubem praskat. A v jednu chvíli dokonce deska u vchodu praskla a odpadla. Ještě štěstí, že byla jen metr nad zemí a nejednalo se o desku na fasádě v desátém patře.

Foto: Znalecký ústav Dekprojekt

Vláknocementovými deskami byly obloženy i dělicí příčky na balkonech a terasách.

Kde se stala chyba? Je materiál vláknocement na obklady vhodný? V materiálu není problém. Problém je v tom, že montážníci nedodrželi technologické pokyny výrobce desek a zapomněli na rozměrovou nestálost desek.

Desky z vláknocementu, stejně jako jiné materiály, mají rozměrovou roztažnost. Při střídání teplot dochází k jejich malým, ale znatelným změnám rozměrů, tzv. dilataci. Ukotvení skrz desku šroubem nebo nýtem musí tyto změny umožnit (například větším otvorem skrz desku).

Pokud kotevní šrouby a nýty procházejí deskou natěsno, dilatace desky není možná a křehká deska může prasknout. A když praskne v místě kotvení, může pak celá odpadnout. A právě otvory natěsno, bez potřebné možnosti dilatace, realizovala montážní firma na domě u paní Ingrid.

Foto: Znalecký ústav Dekprojekt

Po pár letech fungování domu začaly desky praskat v místě kotvení. Kotevní šrouby a nýty byly v otvorech skrz desku natěsno a deska nemohla dilatovat.

Společenství domu u paní Ingrid muselo na chodníky kolem domu dát upozornění, že hrozí pád desek a dodavatel fasády musel urychleně na vlastní náklady přemontovat fasádu se špatně přikotvenými deskami. A to jistě nebylo levné.

Foto: Znalecký ústav Dekprojekt

Když praskne deska v desátém patře v místě kotvení, může odpadnout a ohrozit lidi a auta na ulici.

Podcenění dilatačních pohybů materiálů je častou nemocí staveb. Ať již se jedná o kotvení vláknocementových desek či klempířských prvků, ale týká se to například i pohybů betonových desek.

Každý materiál má svoji délkovou roztažnost. Projektant i prováděcí firma musí umožnit jeho pohyb.

Ing. Petr Zrnik, specialista Znaleckého ústavu; petr.zrnik@dek-cz.com

Inzertní sdělení

Potřebujete pomoc při nekvalitně provedených stavebních pracích?

Trápí vás na domě či bytě následující problémy?

  • Máte vlhko ve sklepě?
  • Máte mokré stěny v bytě či domě?
  • Máte doma plísně na stěnách nebo na oknech?
  • Máte mokré skvrny pod střechou?
  • Cítíte od stěn průvan a chlad?
  • Nemůžete v zimě vytopit místnosti?
  • Slyšíte hluk z okolních místností?
  • Slyšíte kroky z chodby?
  • Bude vás soused zastiňovat při dostavbě/nástavbě svého domu?
  • Trápí vás na vašem domě či bytě jiný technický problém?

Specialisté a inspektoři NEMOPAS Znaleckého ústavu Dekprojekt vám pomohou. Vycházejí ze své více než dvacetileté zkušenosti s poruchami a diagnostikou staveb.

Specialisté Akreditované laboratoře Atelier DEK jsou připraveni provést úředně akreditovaná měření řady parametrů budov (akustická měření, vzduchotěsnost, osvětlení apod.).

Experti na poruchy staveb identifikují příčiny poruch a navrhnou, jak problém optimálně řešit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám