Hlavní obsah

Přízemní byt je ohrožen vlhkostí

V tomto díle našeho seriálu si ukážeme případ nemovitosti, na které nebyla žádná zjevná vada či porucha, ale přesto v budoucnosti hrozila. Inspektor Nemopas upozornil klienta na tzv. riziko poruchy, tedy na situaci, kdy problém ještě nenastal, ale za určitých podmínek nastane.

Foto: Nemopas, Znalecký ústav Dekprojekt

Byty v přízemí malého bytového domu mají úroveň podlah prakticky na úrovni okolního terénu.

Článek

Pan Jaroslav si našel na inzerát přízemní byt v novém malém bytovém domě na okraji Prahy. Místo mu vyhovovalo a cena byla akceptovatelná. Před koupí bytu využil službu inspekce nemovitostí Nemopas a pozval si inspektora na prohlídku bytu.

Byt byl celkem v pořádku a nebyly na něm žádné poruchy. Inspektor ale panu Jaroslavovi ukázal, že v bytě by mohly za určité situace nastat problémy s vlhkostí stěn a podlahy.

Dům byl nepodsklepený a byt, který si chtěl pan Jaroslav koupit, byl v přízemí. A velkým problémem byla poloha a ukončení vodorovné izolace pod celým domem vzhledem k úrovni terénu. Z výkresů a prohlídky na domě bylo vidět, že izolace je víceméně v úrovni terénu. A dům stojí pod svahem. Nejlépe to ilustruje fotografie a schéma z projektové dokumentace.

Foto: Nemopas, Znalecký ústav Dekprojekt

Schéma 01 – Výřez z projektové dokumentace dobře ukazuje vztah úrovně izolace a terénu. Toto řešení v projektu je velmi problematické.

Foto: Nemopas, Znalecký ústav Dekprojekt

Schéma 02 – Změna spádování a odvodnění těsného okolí domu umožní eliminovat vlhnutí spodních partií domu.

Pokud tedy dojde k velkému dešti, voda bude stékat až k domu. Bude-li vody větší množství, nestačí se vsakovat či odtékat a zaplaví zámkovou dlažbu a okolí bytu.

Voda se pak dostane nad úroveň vodorovné izolace a bude pronikat do obvodových stěn a vrstev podlah přízemního bytu.

Foto: Nemopas, Znalecký ústav Dekprojekt

Úroveň a ukončení vodorovné izolace je těsně pod úrovní terénu.

Pan Jaroslav se domluvil s bytovým družstvem, kterému dům patřil, na řešení problematické situace.

Na základě doporučení expertů a v rámci rozumné investice byly provedeny úpravy spádování terénu a dlažeb před domem tak, aby voda ani při velkém dešti nezaplavila těsné okolí domu.

Foto: Nemopas, Znalecký ústav Dekprojekt

Voda z pole a poté voda ze silnice bude při přívalovém dešti stékat až bytovému domu.

V současnosti je módním trendem stavět domy tak, aby se do přízemních prostor chodilo bez většího převýšení, bez schodů. Úroveň vodorovné izolace se u nepodsklepených domů pak často dostává pod úroveň terénu.

Tento fakt, spolu s nesprávným spádováním a odvodněním terénu v okolí domu, způsobuje jednu z velmi častých nemocí nemovitostí.

 Ing. Radim Mařík, hlavní inspektor nemovitostí, znalec v oboru izolace staveb

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti. Inspekce tak šetří peníze za budoucí neplánované opravy nemovitosti a snižuje rizika realitního obchodu. U nových domů a bytů inspektor pomáhá novým majitelům s převzetím nemovitosti od realizační firmy nebo developera. Majitel má tak šanci pomocí inspekce významně snížit riziko výskytu skrytých i zjevných vad a vyhne se tak budoucím nepříjemnostem při reklamacích.

Inspekce nemovitostí Nemopas provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Technický stav nemovitosti je nejvíce podceňovanou skutečností při jejím nákupu. Kupující často věnuje enormní pozornost a energii vyjednávání o ceně, a k jeho škodě naprosto opomíjí samotný technický stav nemovitosti. Ten však může mít zásadní vliv na výslednou cenu. Tato zarážející situace se dá trefně vyjádřit lidovým příslovím našich předků „kupovat zajíce v pytli“, a taky je jí možno moderněji přirovnat k nákupu mobilního telefonu nebo počítače bez znalosti jejich základních parametrů.

Investici v řádech tisíců korun by bez znalosti parametrů neudělal nikdo, ale nákup nemovitosti za milióny korun bez znalosti jejího technického stavu je bohužel běžnou praxí. Jen málokdo si uvědomuje, že malý vlhký flíček v podkroví nebo drobná prasklina nad schodištěm má přitom často cenu mnoha stovek tisíc nebo i miliónů korun vydaných za následné opravy.

Důležitost této služby ilustruje i fakt, že služba je běžným doplňkem realitního trhu v zahraničí (v USA přes 90 % realitních obchodů).

Reklama

Související témata:

Související články

Schod - neschod, přízemí - nepřízemí

Jako ve Werichově pohádce o princezně Koloběžce si musel přijít pan George, který si koupil nový byt od jednoho velkého developera. Koupil si byt v přízemí,...

Výběr článků

Načítám