Hlavní obsah

Majiteli začaly praskat zdi na domě, na vině byla technická seizmicita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina domů je dlouhodobě staticky v pořádku. Trhliny na nich buď nejsou, anebo vznikly dávno a jsou dnes pasivní. Přesto se ale může stát, že majitele domu najednou překvapí vznik řady nových trhlin. Své by o tom mohl vyprávět pan Václav.

Foto: Nemopas

Na domku pana Václava bylo třicet let vše staticky v pořádku. Jednou ráno měl najednou u dveří trhlinu.

Článek

Pan Václav má hezký domek v Podorlicku a již řadu let s ním nemá žádné problémy. V létě minulého roku ho ale dost překvapilo, že se mu začaly na domku objevovat drobné, ale i větší trhliny. Pozvaní specialisté zpočátku také tápali.

Dům na místě stojí již přes třicet let a nikdy na něm žádné trhliny nebyly. Co se stalo?

Foto: Nemopas

Trhliny se objevovaly i kolem oken.

Otázka byla vyjasněna až poté, co se vzalo v úvahu širší okolí domku pana Václava. Nedaleko totiž prochází lokální železniční trať. Vlaky tam ale nejezdí moc často a tak panu Václavovi nevadí a vlastně ji má docela rád.

V létě ale začala zásadnější oprava trati. A právě ta se stala příčinou trhlin na domku pana Václava. Jeho domek byl zasažen vlastně takovým „mini zemětřesením” způsobeným těžkou technikou, která mimo jiné hutnila podloží při opravě trati. Ve statice objektů se pro tuto situaci používá termín technická seizmicita.

Foto: Nemopas

Trhliny se objevovaly i u římsy.

Technickou seizmicitou rozumíme seizmické otřesy vyvolané umělým zdrojem. Zdrojů technické seizmicity může být celá řada – např. stroje, těžká doprava, silniční nebo železniční doprava, rázy těžkých mechanismů (buchary, lisy, beranidla při zarážení pilotů apod.), kostelní zvony, důlní otřesy, otřesy vzniklé při odstřelech atd.V důsledku dynamické odezvy vyvolané technickou seizmicitou vznikají na zděných objektech statické poruchy, které se projevují zejména vznikem trhlin. Zásadním znakem pro určení původu je, že trhliny zapříčiněné dynamickými účinky ve většině případů nemají jednoznačný průběh, jsou rozptýleny naprosto nerovnoměrně a nevytvářejí souvislý obrazec.
Foto: Nemopas

Těžká technika jezdící na stavbu trati signalizovala příčinu problémů.

Dnes řeší pan Václav se staviteli trati nějaké náhrady. Lze těmto situacím předejít? Asi ne jednoduše.

Každopádně by si firma, která bude provádět takové práce, měla zajistit předběžnou pasportizaci stavu staveb v okolí, aby bylo jasné, zda svou činností případně vznik trhlin vyvolala. A samozřejmě udělat vše pro to, aby vliv mikrootřesů eliminovala.

Petr Vencl – vedoucí inspektorů nemovitostí pro Česko, petr.vencl@nemopas.cz

Inzertní sdělení

Potřebujete pomoc při nekvalitně provedených stavebních pracích?

Trápí vás na domě či bytě následující problémy?

  • Máte vlhko ve sklepě?
  • Máte mokré stěny v bytě či domě?
  • Máte doma plísně na stěnách nebo na oknech?
  • Máte mokré skvrny pod střechou?
  • Cítíte od stěn průvan a chlad?
  • Nemůžete v zimě vytopit místnosti?
  • Slyšíte hluk z okolních místností?
  • Slyšíte kroky z chodby?
  • Bude vás soused zastiňovat při dostavbě/nástavbě svého domu?
  • Trápí vás na vašem domě či bytě jiný technický problém?

Specialisté a inspektoři NEMOPAS Znaleckého ústavu Dekprojekt vám pomohou. Vycházejí ze své více než dvacetileté zkušenosti s poruchami a diagnostikou staveb.

Specialisté Akreditované laboratoře Atelier DEK jsou připraveni provést úředně akreditovaná měření řady parametrů budov (akustická měření, vzduchotěsnost, osvětlení apod.).

Experti na poruchy staveb identifikují příčiny poruch a navrhnou, jak problém optimálně řešit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám