Hlavní obsah

Luxusní byt nemusí být zárukou kvality

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U většiny zboží se dá předpokládat, že vyšší cena znamená i vyšší kvalitu. Bohužel, u nemovitostí to tak úplně neplatí. Cena nemovitosti je dána hlavně polohou a velikostí a vůbec neilustruje technickou kvalitu. Pan Václav si pořídil drahý byt a nestačí se divit.

Foto: Nemopas

Byt v nové půdní vestavbě v centru Prahy je minimálně z pohledu ceny "luxusní" nemovitost. Technická kvalita tomu ale bohužel neodpovídá.

Článek

V půdní vestavbě v centru Prahy byt jistě nepořídíte za malé peníze. Pan Václav ale takový byt chtěl, a tak si připlatil. Developerská firma mu byt, ve fázi před dokončením povrchových úprav a osazením zařizovacích předmětů, předvedla.

Pan Václav sice není stavebním odborníkem, ale přesto měl pocit, že vše není zcela v pořádku. Objednal si tedy služby inspektorů Nemopas, a ti přišli byt zkontrolovat.

Foto: Nemopas

Nekvalitně provedené nové nosné prvky. Podélná prasklina v trámu ukazuje na nadměrné zatížení dřevěného prvku.

Při kontrole nalezli inspektoři závažné technické nedostatky.

Největším problémem vestavby bytu je to, že nosné prvky patra v mezonetovém bytě jsou nevhodně dimenzovány a provedeny. Bude potřeba realizovat zesílení a podporu některých z nich. To nebude vůbec jednoduchá a levná záležitost.

Foto: Nemopas

Stopy zatékání pod střešním oknem jsou důkazem toho, že doplňková izolace a laťování pod krytinou jsou provedeny vadně a celá skladby šikmé střechy nezadrží vodu z většího deště.

Doplňková izolační fólie a poloha laťování pod krytinou u střešních oken způsobovaly zatékání okolo střešního okna. Při extrémním dešti pronikne voda krytinou v detailu u okna, ovšem vrstva, která by ji měla zadržet a odvést, je nefunkční.

Foto: Nemopas

Velmi nestandardní vedení odvětrání kanalizace ve skladbě zateplené šikmé střechy vytvoří tepelný most, který v zimě způsobí kondenzaci vlhkosti na vnitřním sádrokartonu.

Ve skladbě střechy, ve vrstvě tepelné izolace, je vedeno odvětrání kanalizace spodních bytů. Toto řešení vytváří rozsáhlý tepelný most.

V zimě by na těchto místech na vnitřním povrchu s největší pravděpodobností kondenzovala voda.

Foto: Nemopas

Detaily na izolaci terasy byly provedeny netěsně. Do spodního bytu bude zatékat.

Izolace na terase není kvalitně ukončena na okrajích a současně je odvodnění terasy řešeno zaatikovým plechovým žlabem. Terasou by pravděpodobně zatékalo. To by sice netrápilo pana Václava, ale rozhodně by to nepřispělo k dobrým vztahům se sousedy.

Foto: Nemopas

Odvodnění terasy batikovým měděným žlabem je velmi riskantní řešení. Riziko netěsnosti v měděném plechu na malém spádu je vysoké a voda může pronikat do zdí pod terasou.

Na omítkách, které byly na některých stěnách bytu, se objevuje síť trhlin. Příčinou je špatná technologie při aplikaci omítek či špatná omítková směs. Je to sice jen ´estetická´ vada povrchu, ale rozhodně takto omítky nemají vypadat. A panu Václavovi to oprávněně vadí.

Foto: Nemopas

Síť trhlin na omítkách signalizuje závažné pochybení v provádění či materiálu omítek.

Pan Václav se nakonec s developerem dohodl, že od něj již nechce byt dodělat a vymohl si výraznou slevu. Za ušetřené peníze si najal spolehlivou firmu, která uvedené nedostatky odstraní a snad dokončí byt na slušné technické úrovni.

V každém případě inspektoři Nemopas provedou kontrolu při dokončování bytu. Díky tomu se dá předpokládat, že i po technické stránce bude byt odpovídat ´luxusní´ ceně.

Autor: Ing. Radim Mařík – hlavní inspektor nemovitostí

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti.

Koupě i prodej nemovitosti je závažné rozhodnutí. Kupující se jistě nechce dočkat nepříjemných překvapení, která se mohou objevit po čase v souvislosti s technickým stavem objektu. Kupující prostě nechce po technické stránce koupit "zajíce v pytli".

Prodávající se na druhou stranu jistě nechce dostat do vážných problémů daných jeho zodpovědností za poruchy v následujících pěti letech. Kupující totiž může na základě skrytých vad (ať již skutečných či účelových) dle nového Občanského zákoníku chtít odstoupit od smlouvy či zpětně snížit kupní cenu.

Znalost technického stavu nemovitosti získaná na základě inspekce nemovitostí Nemopas dává oběma stranám realitní transakce jistotu transparentnosti a férovosti obchodu.

Inspekce nemovitostí NEMOPAS provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám