Hlavní obsah

Vzrostlé túje narušují dobré sousedské vztahy

Slunce a světlo v domě, v bytě i na pozemku je nejen příjemné, ale i potřebné. Zvlášť v zimě je žádoucí mít okna na jih a nechat se prohřívat zimním sluníčkem. Asi málokoho z nás těší, pokud nám něco nežádoucího stíní. Dnešní vyhlášky a předpisy na tyto věci pamatují a nedovolí, aby se postavilo něco, co bude stávajícím objektům a pozemkům nadmíru stínit. Ale co stromy? Po vysazení jsou malé a nestíní, ovšem potom rostou a rostou.

Foto: Nemopas, Dekprojekt

Původní malé túje u plotu narostly tak, že vytvořily stínící zelenou hradbu.

Článek

Pan Bedřich má dům na malé vesnici u Olomouce. Dům podědil po rodičích. Na jih od jeho pozemku je dům pana Františka, který jej také podědil po rodičích. A právě předkové pana Františka před desítkami let vysadili u plotu malé túje.

Otec pana Bedřicha s tím tenkrát neměl problém a sousedé byli rádi, že si navzájem nekoukají „do kuchyně“. Ale čas běžel a z malých tújí se staly mohutné stromy, které vytvořily z jihu zahrady pana Bedřicha vysokou zelenou stěnu. A ta nyní stíní. Mezi sousedy zavládla disharmonie …

Specialisté Nemopas byli přizváni, aby posoudili situaci z pohledu platných předpisů a norem.

Foto: Nemopas, Dekprojekt

Grafické znázornění doby oslunění pozemku bez přítomnosti stromů.

Norma ČSN 73 4301 stanovuje požadavek na dostatečné proslunění pozemků v okolí obytných budov.
Pohyb slunce po obloze v průběhu roku je v České republice každý den jiný. Výška slunce ve stejnou dobu je ve dvou po sobě jdoucích dnech odlišná. Proto je také v po sobě jdoucích dnech odlišná zastíněná plocha pozemku, přičemž některé části pozemku jsou v určitou denní dobu zastíněny, ale v jinou dobu stejného dne zastíněny být nemusí. Z důvodu komplexnosti takového posouzení je pro hodnocení kvality z pohledu oslunění pozemku rozhodující doba oslunění dané plochy pozemku stanovená v České republice k datu 1. března. K tomuto datu musí být osluněna alespoň polovina plochy pozemku určeného k rekreaci po dobu 180 minut.
Foto: Nemopas, Dekprojekt

Grafické znázornění doby oslunění pozemku se stromy.

Uvedená schémata ukazují výpočty doby oslunění provedené pro pozemek pana Bedřicha ve variantě bez stromů a se stromy. A výpočty ukázaly, pokud by stromy nebyly, doba oslunění by byla dostatečná. Ale se stromy doba oslunění nevyhovuje.

Pan Bedřich má tedy v ruce objektivní důkaz, že mu stromy stíní. Zkusí se teď s panem Františkem dohodnout o aspoň částečném prořezu stromů. Snad se to povede v rámci dobrých sousedských vztahů.

Foto: Nemopas, Dekprojekt

A v tomto vnitrobloku smrky rostou a rostou. Jakou z toho asi mají radost obyvatelé bytů na sever od smrků?

U výsadby stromů (zvláště jehličnatých, které v zimním období většinou neopadají) je potřeba vzít v potaz, že vyrostou a budou stínit. A mohou stínit majiteli stromu, ale i sousedům a mohou tak způsobit konflikt se sousedy.

Odborníci doporučují před výsadbou stromu si dle literatury zjistit, jak vysoký strom může být, a vzít tuto informaci v potaz, aby nedocházelo k obdobným diskuzím ve věci stínění.

Autor: Ing. Pavel Štajnrt, inspektor nemovitostí – specialista osvětlení a oslunění

Inzertní sdělení

Trápí vás na vašem domě či bytě následující problémy:

• Máte vlhko ve sklepě?

• Máte mokré stěny v bytě či domě?

• Máte doma plísně na stěnách nebo na oknech?

• Máte mokré skvrny pod střechou?

• Cítíte od stěn průvan a chlad?

• Nemůžete v zimě vytopit místnosti?

• Slyšíte hluk z okolních místností?

• Slyšíte kroky z chodby?

• Bude mě soused zastiňovat při dostavbě/nástavbě svého domu?

• Či vás trápí na vašem domě či bytě jiný technický problém?

Specialisté a inspektoři Nemopas a Znaleckého ústavu Dekprojekt vám pomohou problém vyřešit. Vycházejí při tom ze svých více než dvacetiletých zkušeností s poruchami a diagnostikou staveb.

Specialisté Akreditované laboratoře Atelier DEK jsou připraveni provést úředně akreditovaná měření řady parametrů budov (akustická měření, vzduchotěsnost, osvětlení apod.)

Experti na poruchy staveb identifikují příčiny poruch a navrhnou, jak problém optimálně řešit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám