Hlavní obsah

Nemáte-li dost problémů, pořiďte si obytné podkroví – část třetí

V poslední části naší minisérie o technických problémech obytných podkroví si představíme další klíčovou skupinu poruch této konstrukce. Inspektoři jsou ve své praxi často svědky nepříjemných událostí, kdy se po letní bouřce na sádrokartonech v podkroví objeví mokré fleky, ze stropu kape, ničí se drahá dřevěná podlaha, první školní obrázek syna i mahagonová komoda po babičce. To všechno lze snadno pojmenovat jako zatékání do podkroví.

Foto: Nemopas

Byt v obytném podkroví pod střechou ve starém domě je vysněné bydlení mnohých z nás.

Článek

Paní Eva si koupila byt v obytném podkroví staršího domu. V létě po přívalovém dešti se nestačila divit. Na stropě a zdech se na několika místech objevily mokré skvrny a z některých dokonce začala kapat voda na nové podlahy a nábytek.

Paní Eva musela rozestavit kýbly a hrnce a zachraňovat, co se dalo. Hned druhý den pozvala specialisty, aby se na tu zkázu přišli podívat.

Foto: Nemopas

Vlhké skvrny se po dešti objevili i na stěnách.

Specialisté Nemopas provedli podrobný průzkum střechy a zjistili, že hlavní příčinou zatékání jsou významné chyby a nedostatky v provedení hydroizolace střechy nad obytným podkrovím.

Při navrhování a realizaci střech nad obytným podkrovím je třeba nepodcenit následující skutečnosti.

Foto: Nemopas

Netěsnosti způsobené nesprávným uložením tašek. Při větrem hnaném dešti těmito místy pronikne voda pod krytinu.

Na šikmých střechách se většinou používá tašková, skládaná krytina, pod kterou může za určitých klimatických situací pronikat voda. Jedná se o „vlastnost“ skládané taškové krytiny.

Některé nové a dobře provedené krytiny a způsob jejich použití jsou sice spolehlivější, ale 100% spolehlivost v celé ploše a detailech nemůže zaručit žádná skládaná krytina.

Dokud byly půdy pod krytinou prázdné, netěsnost tolik nevadila. Měly na podlaze většinou dostatečně silnou vrstvu nasákavého nehořlavého materiálu (nejčastěji dusaná hlína, škvára nebo cihelná dlažba v násypu, později beton), která zajišťovala hydroakumulační funkci, vodu proniklou pod krytinu tedy zadržela ve své struktuře, než se z půdy odvětrala.

Foto: Nemopas

Prasklá taška. Tímto místem určitě pronikne při dešti voda.

V dnešních střechách nad obytným podkrovím musí vodu proniklou skládanou krytinou zachytit a odvést mimo objekt vrstva tzv. doplňkové izolace, umístěná přímo pod taškami. Tato vrstva musí být z logiky její funkce v celé ploše těsná, napojena na související konstrukce, být řádně odvodněna a ukončena u okapu.

Foto: Nemopas

Pojistná fólie pod krytinou by měla zachytit vodu proniklou taškami. Nesmí být proto proražena.

Kombinace skládané krytiny a doplňková fólie nad bytem paní Evy rozhodně nebyla těsná, ani v pořádku. Jak dokumentují fotografie, krytina měla řadu netěsností, jak v detailech, tak v ploše.

Fólie pod krytinou byla navíc lokálně proražena, nebyla vodotěsně napojena ani ukončena v detailech. Není proto divu, že do bytu paní Evy při větším, větrem hnaném dešti zateklo.

Foto: Nemopas

Pojistná fólie musí být vodotěsně spojována a napojena na okolní konstrukce. To se na této střeše nepovedlo.

Na základě zkušenosti inspektorů a specialistů Nemopas je bohužel třeba konstatovat smutný fakt, že výše uvedené skutečnosti si projektanti a realizátoři obytných podkroví často neuvědomují a do podkroví teče a teče…

Autor: Ing. Petr Zrník, hlavní inspektor nemovitostí

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti.

Koupě i prodej nemovitosti je závažné rozhodnutí. Kupující se jistě nechce dočkat nepříjemných překvapení, která se mohou objevit po čase v souvislosti s technickým stavem objektu. Kupující prostě nechce po technické stránce koupit "zajíce v pytli".

Prodávající se na druhou stranu jistě nechce dostat do vážných problémů daných jeho zodpovědností za poruchy v následujících pěti letech. Kupující totiž může na základě skrytých vad (ať již skutečných či účelových) dle nového Občanského zákoníku chtít odstoupit od smlouvy či zpětně snížit kupní cenu.

Znalost technického stavu nemovitosti získaná na základě inspekce nemovitostí Nemopas dává oběma stranám realitní transakce jistotu transparentnosti a férovosti obchodu.

Inspekce nemovitostí NEMOPAS provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám