Hlavní obsah

Zrenovujte si starou stoličku

Novinky, www.ceskykutil.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte na chalupě starou, dřevěnou a zašlou stoličku? S pomocí barvy, ubrousků a lepidla se vám během chvíle může proměnit před očima v moderní a vkusný doplněk interiéru. Můžete ji použít jako podstavec pod květináč, jako klasickou stoličku na sezení nebo jako podnožník.

Článek
1. Stav před - stará dřevěná stolička, která je nejen oprýskaná, ale i značně rozklížená, se ještě může hodit třeba jako stolek na květináč, stačí jí věnovat chvíli času
2. Ze stoličky vytaháme hřebíčky, kterými se ji kdosi snažil spravit a napínáčky, kterými byla připevněna látka na sedáku
3. Stoličku otřeme dosucha a do všech uvolněných spojů naneseme disperzní lepidlo, použít můžeme například Disperkol, Herkules
4. Stoličku stáhneme pomocí popruhového stahováku ve správné poloze, otřeme přebytečné lepidlo vyteklé ze spár a necháme zaschnout.
5. Poškození v ploše sedáku vyspravíme tmelem na dřevo, který naneseme do děr a pomocí stěrky – nelépe plastové – uhladíme
6. Celou stoličku očistíme pomocí smirkového papíru na špalíčku nebo pomocí brusné houbičky, zbavíme ji tak všech nečistot i zbytků lepidla a tmelu.
7. Stoličku přetřeme barvou. Pokud budeme chtít stoličku ještě ozdobit dekupáží, zvolíme světlou barvu, přes tmavou barvu musíme místa kam přijde ubrousek natřít bílou barvou.
8. Stoličku přetřeme alespoň dvěma nátěry a necháme důkladně zaschnout. Připravíme si ubrousky s vhodnými motivy, měkké štětce, nůžky, lepidlo a bezbarvý lak.
9. Z ubrousků si vystříháme nebo vytrháme zvolené motivy a zkusmo je sestavíme na plochu sedáku. Připravíme si i ubrousky na ozdobení boků stoličky.
10. Z ubrousku oddělíme spodní vrstvy, na dekupáž použijeme jen svrchní barevnou vrstvu. Vrstvy oddělujeme opatrně abychom zvolený motiv nepotrhali.
11. Na místa, kam přijdou ubrouskové motivy, naneseme řídké disperzní(vodouředitelné) lepidlo, pomocí štětce jej rozetřeme do tenoučké vrstvy.
12. Opatrně postupně pokládáme motivy z ubrousků a ihned uhlazujeme nejprve pomocí prstů a pak pomocí měkkého lehce vlhkého štětce, dáváme pozor na protržení ubrousku.
13. Nakonec celou stoličku přestříkáme bezbarvým lakem ve spreji nebo ji přetřeme transparentním matným lakem např. Sportakrylem.
14. A je hotovo. Natřená, přestříkaná stolička vypadá hned jako nová.

Tip:

Pomocí techniky dekupáže můžeme vrátit půvab nejen dřevěným předmětům, hodí se i na keramiku, sklo, plasty. Používáme vodouředitelné barvy a laky a měkké štětce, usnadníme si tak práci.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyšperkujte si papírovou krabičku na tajnosti

Pokud se vám líbí patchwork, ale s jehlou a nití se příliš rádi nemáte, nebo obdivujete jemné intarzie, ale bojíte se do jejich výroby pustit, můžete si zkusit...

Vyrobte si sami házecího panáka pro děti

Jaro je v plném proudu a děti si Čím dál častěji chodí hrát ven. Pro hezké chvíle na čerstvém vzduchu jim můžete vyrobit veselého prohazovacího panáka,...

Výběr článků

Načítám