Hlavní obsah

Z čeho postavit dům? Klasiku dohánějí moderní materiály

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvolit klasiku v podobě keramických cihel, či pórobeton? Nebo sáhnout ještě po jiném moderním materiálu? Tak to je oříšek, který musí rozlousknout každý, kdo se rozhodne pro stavbu nebo přístavbu rodinného domu či chalupy.

Foto: Stavebniny DEK

Cihla je historicky oblíbený materiál. Dnešní cihly však s těmi původními – plnými pálenými – mají společného už málo.

Článek

Výběr zdicích materiálů je poměrně široký a se všemi lze postavit kvalitní dům. Každý z nich má ale trochu jiné užitné vlastnosti, takže je nutné dobře zvážit, které jsou právě pro vás důležité.

Jestli jsou to tepelně izolační vlastnosti, nasákavost, akustika, vzduchotěsnost, nebo třeba pracnost při výstavbě. Podle toho se teprve rozhodněte. V domě totiž vyměníte leccos, zdi ale těžko.

Cihelné bloky mají převahu

Základními druhy materiálů, které se používají pro klasicky stavěné rodinné domy, jsou cihelný střep neboli klasická pálená cihla (dnes se dělají velkoformátové bloky), pórobeton, vápenopískové cihly a betonové tvárnice.

Foto: Heluz

Cihly Family 2 in 1 šířky 440 a 500 mm splňují bez dodatečného zateplení doporučené hodnoty pro pasivní domy.

„Používají se také např. systémy cementotřískových desek, které se dodatečně vylévají betonem, ale tam jde o minoritní využití,“ doplňuje Jan Haišman, ředitel nákupu společnosti Pro-Doma. Jednoznačnou převahu mají cihelné bloky, následované pórobetonem.

Není cihla jako cihla

Nejstarším druhem je bezpochyby cihla plná pálená. Ty se budou hodit třeba pro stavbu nosných neomítaných zdí u vinných sklípků či hospodářských stavení.

Pro stavbu domů se již příliš nepoužívají, a to kvůli nedostatečným tepelně izolačním vlastnostem.

Pálená, nebo betonová? Každá střešní taška má své

Tipy a trendy

Zdi silné 60 i 70 cm jsou proto již minulostí. Trendem je kombinace co nejtenčí zdi s co nejlepšími izolačními vlastnostmi. Klasické plné cihly tak dnes nahrazují děrované tvárnice a dutinové cihelné bloky.

„Mezi nejlepší výrobky patří cihly, které mají v sobě integrovanou tepelnou izolaci při výrobě,“ říká Petr Šebek, produkt manažer firmy Stavebniny DEK. Takovými jsou např. cihly Porotherm T Profi nebo Heluz Family 2 in 1.

Dům postavený z takových cihel již nepotřebuje další zateplení. Stále se také zdokonalují tvary cihelných bloků. Cílem je co nejvíce zpřesnit a usnadnit výstavbu. Komfortně se bude stavět z broušených výrobků.

Foto: Heluz

Broušená cihla Heluz Aku Kompakt 21 má výborné zvukově izolační vlastnosti. Určena tak je pro stavbu příček mezi jednotlivými místnostmi.

„Na zdění se v tomto případě používá tenkovrstvá lepicí malta nebo polyuretanová pěna,“ vysvětluje Petr Šebek.

Výhodou také je, že výrobci nabízejí kompletní stavební systémy, které zahrnují prakticky všechny prvky, které jsou pro stavbu potřebné.

„Řeší nejenom obvod, ale i stropy, příčky, kompletní řešení problematiky věnce včetně integrovaných schránek na žaluzie či rolety,“ popisuje Jan Haišman. Částečnou nevýhodou je složitější instalace inženýrských sítí, kdy je třeba vše „zasekávat“.

Foto: Stavebniny DEK

V sortimentu stavebního systému Ytong nechybějí ani nosné překlady.

Pórobetonové tvárnice

Vedle nesáhnete ani výběrem pórobetonových tvárnic. Ty jsou z křemičitého písku, cementu, vápence a vody, zároveň jsou vylehčeny speciálním plynem. Tím vzniknou drobné dutinky, které přispívají k dobrým tepelně izolačním vlastnostem.

Foto: Ytong

S pórobetonovým stavebním systémem lze postavit celý dům, od sklepa až po střechu.

„Stejně jako v případě cihelných bloků, mají i tady výrobci v nabídce produkty, které i bez dodatečného zateplení splňují požadavky na dům s téměř nulovou spotřebou energií,“ konstatuje Petr Šebek. Jedním z nich je Ytong Lambda YQ.

Stejně jako v případě pálených cihel jsou i zde k dispozici kompletní stavební systémy. Ten od Ytongu zahrnuje např. akustické cihly, stropní systém nosníků a vložek, Multipor pro dodatečné zateplení i stropní panely. Nespornou výhodou pórobetonu je snadné opracování, vrtání či úprava velikosti. Velkou předností je i rychlost výstavby.

Pergoly a altány - oblíbené doplňky českých zahrad

Zahrada

Další možnosti

Vápenocementové cihly jsou primárně určené pro stavbu nízkoenergetických či pasivních domů. Jsou velmi těžké a mají perfektní tepelně izolační vlastnosti. Současně jsou ale velmi tenké. I když pak na obvodové zdivo přijde izolace, nebude konečná konstrukce stěny příliš silná. Zdicím systémem tohoto typu je např. KM Beta Sendwix.

Stavět lze i z betonových tvarovek. V tomto případě bude ale vždy potřeba stavbu zateplit.

Kromě klasicky stavěných domů můžete sáhnout ještě po jiných řešeních, např. betonovém montovaném domu či moderní dřevostavbě. Ty se na rozdíl od minulosti výrazně zlepšily.

„Zpřesňuje se výroba kvalitních dílců, ze kterých se stavba postaví za tři týdny. A už se nepoužívají zdraví škodlivá lepidla na dřevo,“ vysvětluje Jiří Bonk ze stavební společnosti Wirtuuu.

Anketa

Podle čeho byste vybírali materiál pro svůj dům?
Vlastní zkušenost
24 %
Doporučení známých
2,3 %
Doporučení architekta
4,5 %
Slevová akce
3,1 %
Důkladný průzkum všech možností
66,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1567 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Stavba svépomocí není pro laiky

Stavbu domu vlastními silami zvládnou jen opravdu zkušení řemeslníci. Amatéři by měli být opatrní a soudní. Proč?

Výběr článků

Načítám