Hlavní obsah

Vyrobte si hravý záznamník nákupů

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záznamník nákupů je užitečný pomocník v domácnosti - hlavně pro děti. Na piktogramech různých základních potravin hned poznáme, co chybí a co máme nakoupit.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Článek

Pro záznam nákupů si z pediku či vrbového proutí upleteme malé košíčky, které u potřebné suroviny (piktogramu) zavěsíme na háček v okamžiku, kdy zjistíme, co doma chybí. Před nákupem se jen podíváme na tabulku a podle ní si napíšeme seznam potravin. Při používání takovéto jasné formy nákupů povedeme i děti k zájmu o provoz domácnosti. Záznamník usnadní nakupování i seniorům, kteří již zapomínají a často bez brýlí špatně vidí.

Postup
1. K výrobě menší tabulky postačí tři prkénka, každé v délce 37 cm, šířce 9 cm, a dvě lišty dlouhé 33 cm. Všechny části po uříznutí ohladíme smirkovým papírem a sbrousíme i všechny ostré hrany do zakulacení.
2. Tabulku smontujeme. Širší prkénka srovnáme vodorovně pod sebou a necháme mezi nimi mezery. Zezadu blíže okrajům přiložíme dvě lišty, vyvrtáme otvory a vruty přišroubujeme k prkénkům.
3. Konstrukci zpevníme, aby se neviklala, dáme-li alespoň na jednu stranu každého prkénka dva vruty. Lihovým mořidlem natřeme lícovou stranu. Nátěr vedeme jedním směrem, do natřené části se nevracíme.
4. Pro každou potravinu uděláme dva čtverečky - jeden se znázorněním potraviny a druhý prázdný pro zavěšení košíčku označujícího potřebný nákup. Vyměříme velikost čtverečků a zjistíme, kolik se jich vejde na jedno prkénko. Na papírky načrtneme tvary potravin.
5. Piktogramy vystřihneme z dc-fixu, k tomu nám postačí zbytek světlé a tmavé tapety. Vodítkem pro vystřihování čtverečků nám bude čtvercová síť na rubu těchto samolepicích tapet, pouze růžky trochu zaoblíme. Piktogramy vystřihneme ze čtverce tmavého dc-fixu, o trochu menšího, než je bílý podklad.
6. Jednoduché tvary potravin stříháme buď rovnou podle své fantazie, nebo je překopírujeme z papíru na tapetu a vystřihneme. Při lepení odtrhneme jen malou část krycího papírku, umístíme výstřižek na správné místo, postupně odlepíme krytí a přitiskneme svrchní vrstvu k podkladu.
7. Z tenkého pediku nebo vrbového proutí upleteme malé košíčky k označení nákupů. Pedik předem namočíme na pár minut do vody, aby změknul. Z kusu prutu asi 80 cm dlouhého stočíme malý kroužek o průměru 4,5 cm a kratší konec zakroutíme do kroužku - to budou ouška košíčku.
8. Krátký konec po zapletení necháme trochu přečnívat a z dlouhé části uděláme plochý výplet, představující stěnu košíku. Vyplétání je jednoduché - proutek proplétáme jednou nad a jednou pod okrajem kroužku, z jedné strany na druhou. Konec pak zastrčíme do výpletu pod poslední řádkou. Začátek i konec proutku ustřihneme těsně u výpletu.
9. K horní části spojovacích lišt na zadní straně kladívkem přiťukneme obrazové háčky pro zavěšení. Malé hřebíčky si přidržíme špičatými kleštičkami, aby se při zatloukání neviklaly. Do panelů, betonu a cihlových zdí zavěsíme záznamník nákupů na tzv. twenty háčky.
10. Nakonec do prázdných políček vedle piktogramů přišroubujeme malé mosazné háčky. Na políčcích označíme místa pro zavěšování košíčků, předvrtáme dírky tenkým nebozízkem a háčky zašroubujeme. Světlý proutěný košíček bude na tmavém pozadí dobře viditelný. Na dolní okraj spodního prkénka umístíme tři háčky pro zásobní košíčky.
FOTA: Miroslava Kubišová, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si praktický stojan na nože

Při výrobě praktického stojánku na nože spotřebujeme různé odřezky dřeva, které bychom jinak vyhodili. Pouze vyhledáme několik stejně silných a širokých...

Výběr článků

Načítám