Hlavní obsah

Vybranou nemovitost si pořádně proklepněte

Právo, Dana Jakešová

Byt či rodinný domek kupuje většina lidí jen jednou. Rozhodnutí, kde a jaký si pořídit, patří jednoznačně mezi ty nejdůležitější v životě. Proto je na místě postupovat racionálně, vše si dobře rozmyslet. A hlavně si vybranou nemovitost důkladně prověřit.

Foto: Lindab

K prohlídce staršího domu se vyplatí přiznat odborníka, který posoudí technický stav.

Článek

Inzerátů na prodej bytů a rodinných domků najdete na různých realitních serverech mnoho.

Než se ale na prohlídku některé z nemovitostí vypravíte, udělejte si jasno v základních věcech: co od nového bydlení očekáváte, jaké jsou potřeby jednotlivých členů rodiny a jaké jsou vaše priority.

Zmapujte si nejbližší okolí. Zda lokalita odpovídá vaší představě, jestli jsou třeba v blízkosti park nebo hřiště, obchody, lékaři či škola. Nezapomeňte na dopravní dostupnost.

Pozor na to, co nelze změnit

Ověřte si ještě před prohlídkou u realitního makléře či prodávajícího věci, které nelze změnit nebo ovlivnit.

Například orientaci bytu ke světovým stranám, výhled z oken, ve kterém patře se byt nachází, zda je v domě výtah, jestli k bytu patří sklep nebo komora či zda má balkon.

Foto: Balakryl

Při prohlídce si projděte celý interiér. Zkontrolujte stav oken, podlahy, ale třeba i kuchyně.

Zvažte, jestli se třeba přece jenom nepodívat i na byt, který tak úplně všechny vaše požadavky nesplňuje. Málokdy totiž bude něco zcela ideální, spíš vždy půjde o nějaký rozumný kompromis.

Není trhlina jako trhlina aneb Kdy má dům opravdu potíže

Nemoci nemovitostí

Obdobné to bude v případě rodinného domu. Umístění domu, sousedy ani výhled také nezměníte. Jsou-li v blízkosti volné pozemky, ověřte si, co na nich v budoucnu může vyrůst.

Na co se zaměřit při prohlídce

Na samotnou prohlídku vybrané nemovitosti si vyhraďte dostatek času. Dívejte se pozorně a hlavně se hodně ptejte. Velmi důležitý je technický stav domu, respektive bytu.

Dívejte se, zda někde nezatéká, nejsou viditelné nějaké praskliny nebo plíseň. Ptejte se, v jakém stavu je střecha domu, stoupačky, jak staré jsou rozvody elektřiny, zda už se měnila okna a kdy. Zaměřte se na stav koupelny a kuchyně, na stav podlah.

Foto: Climax

U bytu orientovaného na jih bude velkým plusem vyřešené stínění.

Pak už je jen otázkou volby, jestli koupíte byt či dům třeba i v horším stavu a investujete do rekonstrukce, nebo si vyberete dražší, ale bez nutnosti dalších investic.

Prověřte „papíry”

Kromě fyzického stavu si vyhlédnutou nemovitost proklepněte vždy i po formální stránce. K tomu vám nejlépe poslouží aktuální výpis z katastru nemovitostí, pro začátek stačí ten z internetu.

V prvé řadě zkontrolujte informace o vlastníkovi. Ověřte, zda ten, kdo vám byt chce prodat, je skutečně jeho majitelem. Jestliže má nemovitost vlastníků více, musí s prodejem souhlasit všichni. A všichni také musejí podepsat kupní smlouvu.

Při koupi domu si ověřte, že jeho skutečný stav odpovídá tomu, co bylo zkolaudováno

Nemoci nemovitostí

Ověřte si rovněž údaje o nemovitosti jako takové. Svoji pozornost zaměřte na to, zda není zatížena nějakými věcnými břemeny či zde není zástavní právo. To s hypotékou od jiné banky nevadí, jde dnes o zcela běžnou věc.

Úvěr prodávajícího u banky bude umořen z kupní ceny při prodeji a zástava bude vymazána. Taková exekuce už ale koupi může notně zkomplikovat.

Foto: Geosan Development

Lokalitu, kde si bydlení pořídíte, vybírejte pečlivě.

Také se nezapomeňte podívat na to, jestli na listu vlastnictví není tzv. plomba (označuje se písmenem P). Kdyby tam byla, znamená to, že s nemovitostí probíhá nějaká změna, dosud nezaznamenaná v katastru nemovitostí. V tomto případě zbystřete a zjistěte, čeho se plomba, respektive změna týká.

Pokud se pro nemovitost rozhodnete, před podpisem smluv si zajistěte aktuální výpis z katastru nemovitostí, tentokrát už ten „papírový“ s razítkem. Návrh rezervační i kupní smlouvy raději zkonzultujte s právníkem.

Anketa

Už jste někdy kupovali nemovitost?
Ano, několikrát.
43,6 %
Ano, jednou.
32,4 %
Ne, nikdy.
24 %
Celkem hlasovalo 1187 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Příliš hlučné tepelné čerpadlo

Využití tepelných čerpadel je v současnosti jedním z vhodných způsobů řešení vytápění rodinných domů. Tato technologie několikanásobně sníží náklady na...

Výběr článků

Načítám