Hlavní obsah

Tepelná izolace má fungovat jako termoprádlo

Právo, Karolina Černá

Správné zateplení stavby šetří náklady na vytápění. Odolá i letním horkům. Vypořádá se s vlhkostí, čímž brání tvorbě plísní. Zkrátka funguje jako outdoorové oblečení, nikoli pláštěnka.

Foto: Hornbach

Minerální vata na bázi skelného vlákna je určená jako tepelná a akustická izolace šikmých střech a stropů. Materiál oceníme v protipožárních konstrukcích.

Článek

Kvalitní zateplení ušetří až 50 % nákladů na vytápění. V kombinaci s dalšími energeticky úspornými opatřeními, jako je výměna oken či změna zdroje vytápění, i mnohem více.

Férová realizační firma navrhne zateplení pro konkrétní řešení s dostatečnou rezervou, aby jeho tepelně-technické parametry vyhověly platným normám i za několik let.

K tepelné izolaci se používají stavební materiály s nízkou tepelnou vodivostí. Nejčastěji firmy aplikují pěnové syntetické a minerální hmoty, vývoj se upíná k přírodním materiálům.

Izolace fasády

Jednou ze dvou forem klasického provedení vnějšího zateplovacího systému je kontaktní zateplovací neboli jednoplášťový systém, známý pod zkratkou ETICS (External Thermal Insulation Composite Systems).

Obvykle sestává z tepelně izolačních desek, lepicích a armovacích tmelů, různých druhů hmoždinek a profilů (rohové, zakládací, ukončovací), rozličných typů fasádních omítek, penetrací atd. Všechny vrstvy pláště se celoplošně spojují, aby nevznikaly tepelné mosty.

Vhodným izolantem pro jednoplášťový systém je expandovaný polystyren (EPS) a jeho modernější varianta s lepším izolačním účinkem, šedý polystyren s příměsí uhlíkových nanočástic. Stranou nezůstává ani extrudovaný polystyren (XPS), který se pro vyšší pevnost v tlaku i tahu a odolnost proti vlhku uplatní spíše ve spodní konstrukci stavby.

Foto: Hornbach

Izolační desky ze šedého expandovaného polystyrenu jsou vhodné do skladeb kontaktních zateplovacích systémů jako izolační vrstva lepená a mechanicky kotvená na obvodové zdivo.

Dvouplášťový neboli odvětrávaný systém se vyznačuje vzduchovou mezerou mezi vrstvou tepelné izolace a vnější fasádní vrstvou. V mezeře dochází k tzv. komínovému efektu, který odvětrává vlhkost.

V odvětrávaných systémech se upotřebí měkčí/pružná izolace jako např. minerální vlna, přírodní vláknitá izolace nebo foukaná celulóza. Tyto typy izolačních materiálů se běžně aplikují do předem připraveného roštu/kovového rámu upevněného na konstrukci budovy a držícího často dekorativní kovové, laminátové, dřevěné, keramické, cementopískové fasádní obklady.

Sídlo, jemuž se přezdívá Džungle, má tu nejhuňatější fasádu, jakou jste kdy viděli

Tipy a trendy

Střechy, podlahy, stěny

Polyuretanová (PUR) a polyisokyanurátová (PIR) pěna existuje ve formě desek i pěny stříkané přímo na stavbě. Desky mohou být pevně spojeny třeba s hliníkovou fólií, plechem, se skelnou tkaninou, tyto kompozity nacházejí uplatnění nejčastěji při izolaci střech, podlah, stěn, ale také u nadkrokevních systémů šikmých střech.

Stříkaná a litá PUR a PIR pěna je dobrým pomocníkem v detailech konstrukcí (izolace spár, různé výplně).

Minerální materiály se často aplikují ve formě rohoží mezi střešní krokve, na stropy nebo v podobě desek pro izolaci pochozích povrchů a fasád. Do konstrukcí provětrávaných fasád, k zateplení podhledů, stropů a k izolaci šikmých střech je vhodná pružná skelná minerální vlna.

Pevnější v tlaku i v tahu je kamenná minerální vlna, určená na zateplení kontaktních i provětrávaných fasád, plochých střech, sklepů i podlah.

Foto: Izolace Konopí CZ

Výplňová izolace z termo konopí se montuje vždy do roštu nebo mezi krokve, je ideální iako izolace pro zavěšené fasády. Doporučuje se do dřevostaveb, srubů a roubenek.

Minerální vlnu může nahradit přírodní izolant z technického konopí. Hodí se k zateplení vnitřních i vnějších stěn, stropů, podlah. Uplatní se jako mezikrokevní či nadkrokevní izolant. Tepelně izolační materiály z konopí se prodávají ve formě desek či rouna. Jsou pevné, paropropustné, nehrozí jim napadení škůdci ani hnilobou.

Konopí funguje také jako ekologická tepelná izolace v zavěšených fasádách, při izolaci vnitřních a obvodových stěn lze použít rákos i slámu.

Recyklace betonu uspoří materiál a ušetří náklady

Bydlení

Kritická místa

Foukanou izolaci můžeme dopřát celé stavbě, nejčastěji ji ale pneumaticky vháníme do vodorovných konstrukcí. Její malé částečky se dostanou i do prostor, v nichž je klasická izolace těžko proveditelná.

Týká se to např. vazníkových krovů, dutin trámových stropů, pultových střech, nepochozích půdních prostor. Označení foukaná izolace vychází ze způsobu aplikace, který umožňují materiály na bázi celulózy, dřevovlákna, sypaného EPS či XPS polystyrenu, minerální vlny (granulát) nebo minerální vaty (plsť) atd.

Foto: Knauf Insulation

Aplikace foukané izolace je snadná a rychlá, vyplní i ta nejhůře dostupná místa stavby.

Důležité je nejen místo, v němž foukanou izolaci realizujeme, ale také objemová hmotnost materiálu. K nesporným výhodám patří, že kolem prvků konstrukce nemusíme složitě ořezávat na míru izolační desky, ušetříme odpad z odřezků.

Na zateplení kritických detailů pro přerušení tepelných mostů v oblasti parapetů, ostění a nadpraží, za kastlíky předokenních žaluzií, do revizních dvířek na fasádě se doporučují tzv. aerogelové rohože. Slouží také k vytvoření a zaizolování subtilních konstrukcí.

Aerogelovou izolaci tvoří základní aerogel a nosné rouno, což je ohebný tepelně izolační materiál, který značně snižuje tepelné ztráty při malé potřebě místa.

Správná izolace
Po celou dobu životnosti domu nesmí sesedat, jinak dojde k obnažení míst, a tím ke ztrátě izolace.
Neměla by ve své skladbě držet vlhkost - vlhkost zhoršuje izolační schopnosti a způsobuje vznik plísní.
Musí perfektně vyplnit všechna místa (spáry, napojení dvou konstrukcí), aby nedocházelo ke vzniku tepelných mostů.

Anketa

Víte, jakým materiálem máte izolovaný svůj dům?
Ano, vím to zcela přesně.
69,2 %
Zhruba tak tuším.
3,7 %
Nejsem si úplně jistý/á.
1,2 %
Ne, nemám ponětí.
4,5 %
Nemáme dům izolovaný nijak.
21,4 %
Celkem hlasovalo 403 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám