Hlavní obsah

Střecha si zaslouží kontrolu

Novinky, rai

Na podzim přichází čas, kdy musíme pečlivě zkontrolovat stav střechy a okapů. Včasné odhalení závady nám často ušetří větší finanční výdaje, než když ji zjistíme v zimě, kdy už bývá pozdě.

Článek

"Obecně je možné poradit: zkontrolovat střešní krytinu, veškeré oplechování na střeše a zatmelení kolem spojů hran plechu s komínem a zdí. Dobré je také zkontrolovat nátěry střešních oken a pokud je třeba, tak vyčistit plechy za komínem, vikýřem, nebo střešním oknem, aby mohla odtékat voda," říká klempíř Karel Skokan.

U starších střešních oken může zatékat pod víko, proto i zde je vhodná kontrola. Do celkové podzimní revize střechy zahrňte i kontrolu sněhových zábran, pokud je máte a hromosvodů.

Střecha není jen krytina

Pro správnou funkčnost střechy jsou vedle střešní krytiny důležité i další materiály, počínaje dřevem, izolací, přes různé doplňky až po okapové systémy. Ze zákona je záruka na práci dva roky, ale jsou montážní firmy, které nabízejí tři, pěti i desetiletý pozáruční servis. Pokud je rozsah poškození střechy větší, je nejlepší zavolat odborníka.

Poškození, které se po zimě může objevit, často souvisí se špatným výběrem střešní krytiny podle zátěžové oblasti nebo nedodržením technologického postupu při samotné montáži. Příkladem nekvalitně odvedené práce mohou být například nedokonale provedené difúzní fólie. Takové závady se často projeví právě po tužších zimách.

"Je důležité zvláště v horských oblastech vybírat odolnou bezúdržbovou krytinu bez zbytečných spár a spojů a větší sklon střechy, což může samo o sobě zabránit mnoha případným problémům. Léty prověřená je drážková, neboli falcovaná krytina z pozinkové oceli," říká Pavel Kovanic z firmy Lindab.

Věnujte pozornost i okapům. Foto Lindab

Hladký povrch v zimě neumožňuje hromadění sněhu na krytině, v ostatních ročních obdobích pak zamezuje zachytávání prachu a nečistot, proto na takové střeše nerostou mechy jako u tvrdých krytin.

Jako velmi odolná se i v drsných nordických podmínkách osvědčila bezúdržbová pozinková krytina s ochrannou povrchovou úpravou (např.LindabTopline), která napodobuje tvar, vzhled i barevnost klasické skládané krytiny a přitom dosahuje prakticky desetiny její hmotnosti. Takový rozdíl je důležitý především při rekonstrukcích starších objektů, u novostaveb pak ušetří značné náklady na krov i základy.

Reklama

Související témata:

Související články

Komín s dobrým tahem

Při stavbě je důležitá nejen kvalita a vzhled komína, ale i způsob vytápění. Na něm závisí počet a kvalita komínů. Rozhodovat se můžete mezi některým...

Nátěr jako slušivý kostým

Vše, co podléhá korozi, je třeba natřít, ať jsou to garážová vrata, plechová střecha kůlny, plot, zábradlí nebo radiátory. Vrchní laky navíc dodají povrchu...

Důkladně střižený plášť pro střechu

Aby střecha dobře sloužila, je potřeba zvolit správnou skladbu střešního pláště. Je důležité zvážit, k čemu bude podkrovní prostor v budoucnu sloužit, a podle...

Výběr článků

Načítám