Hlavní obsah

Rozkvetlé květináče oživí tmavý kout, balkon i terasu

Letničky, trvalky, bylinky i okrasné stromky mají dar vnést i do malého prostoru kousek přírody. Zahradní květináče jsou proto jasnou volbou pro majitele bytů s balkonem či terasou. A nejen pro ně!

Foto: Hornbach

Stačí několik závěsných květináčů s letničkami a balkon rychle proměníme v malou zahrádku.

Článek

Exteriérové květináče na zahradě ocení každý, kdo chce pěstovat rostliny v malém a nekupovat pytle zeminy pro tvorbu samostatného záhonu. Venkovní nádoby ale najdou kromě balkonů uplatnění i na velké zahradě na stinných místech s nekvalitní půdou, která mívá problematický, či dokonce žádný porost. Designové útočiště s pestrobarevnými květy tak dokáže přinést radost do jinak neduživé zóny.

Podobně zkrášlíme plochu a okolí terasy, bazénu i venkovního posezení. Květinami olemujeme cestičky, zakomponujeme je v zajímavé dekoraci do trávníku, ozvláštníme jimi louku nebo schodiště.

Plast, keramika i papír

S ohledem na venkovní použití vybíráme mísy, vany, truhlíky a květináče z materiálů, které si poradí s rozmary počasí a jen tak je neodvane silnější vítr.

Plastové obaly hrají všemi barvami, bývají ale neprodyšné. Rostliny i zemina se v nich na přímém slunci mohou snadno zapařit a plesnivět. Zálivku proto dávkujeme s mírou a bráníme přehřívání kořenů sadby. Škodě předejdeme plastovou nádobou s drenážními otvory ve dně. Chybějí-li, opatříme dno vrstvou hrubého štěrku. Voda se tak po zalití neshromáždí pouze v substrátu.

Rozkvetlé nádoby vyšperkují kouty v zahradě

Zahrada

Letničky, bylinky, ale i exotické druhy vyniknou v keramice, kamenině, proutěných košících i truhlících z dřevěných latěk.

Foto: Fler

Skořepina s ptáčkem z pálené hlíny zn. Bédina chrání před horkem i chladem, póry propouštějí vzduch i vlhkost. Cena 440 Kč

Na kuchyňském parapetu si vystačíme s méně trvalými obaly z pevného pratelného papíru a se sáčky z propustné a prodyšné geotextilie.

Jako květináče lze využít také staré otlučené keramické, porcelánové a plechové hrnky, litinové hrnce, děravé konve, které opatříme barevným nátěrem na kov.

Správné umístění

Na balkonech a terasách oceníme vertikální záhony/zahrady složené ze samozavlažovacích modulů, které po osázení vytvářejí zelené stěny. Existují i v rohovém provedení.

Oživlé květináče a vázy dodají interiéru dynamiku a hravost

Tipy a trendy

Na rovné vertikální plochy terasy, paravány a zdi instalujeme varianty, které vypadají jako půlka květináče. Prodávají se po kusech i v setech řazené vedle sebe či nad sebou. Uchycujeme je vruty a pevnými samolepkami. Oblé květináče a misky zavěsíme ke stropu balkonu na řetízky nebo na trám pergoly.

Zpestřit nudné šedé okapy a dešťové roury dokážou barevné květináče se závěsným úchytem nebo objímkou.

Na zábradlí umístíme nádoby se speciálně upraveným dnem, takže na něm sedí jakoby obkročmo.

Foto: Bauhaus

Samozavlažovací truhlík Berberis (30 x 26 x 24 cm) od značky Plastia má dostatečně velký otvor pro zalévání a přepad vody. Instalujeme ho na kulatá i hranatá zábradlí o max. průměru 6,5 cm. Cena 385 Kč

Větší a těžké nádoby postavíme na zem do volnějšího prostoru, ale zároveň tak, aby nepřekážely v průchodu. Betonové květináče a vany ladí s venkovní dlažbou a obklady i se šlapáky v trávníku.

Masivní ratanové obaly na květináče situujeme na terasu do blízkosti nábytku ze stejného materiálu.

Nádoby na letničky překvapí rozmanitostí

Zahrada

Podél štěrkových pěšin to sluší více kamenině, ručně vyrobené vázy a květináče z pálené hlíny vyniknou jako solitér na vyvýšené ploše.

Péče o rostliny
Sezonní rostliny hnojíme kompostem. Pořídíme substrát určený jednotlivým druhům.
Přímo do závlahy či do půdy můžeme dát granulovaná či tyčinková hnojiva.
Býváme-li často mimo domov, investujeme do samozavlažovacích nádob, nebo rostliny napojíme na systém automatické závlahy.
Užitečnou barevnou ozdobou jsou zavlažovací koule, které plníme vodou a zastrčíme pod mírným úhlem do zeminy až pod kořeny. Rostlina tak dostane správné množství vody i v době naší nepřítomnosti.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám