Hlavní obsah

Prosvětlete podkroví podle své fantazie

Právo, Karolina Černá

Jak přivedeme denní světlo do obytného prostoru pod střechou? Běžná jsou střešní okna. Komfort bydlení zvýší typ, z něhož lehce vznikne balkon. Do hry zapojíme světlovody či světlíky. Řešení zvážíme ideálně již ve fázi projektu!

Foto: Vexta Domy

Střešní okna doplňuje z jedné poloviny pohledově otevřený krov, který prosvětluje místnost a narušuje tradiční představu o vzhledu podkroví.

Článek

Kvalitní okna a další výplně otvorů v podkroví dnes splňují tepelně izolační normy pro nízkoenergetické a pasivní domy. Brání jeho přehřívání a zároveň propouštějí optimální množství přirozeného světla. Ovládat je můžeme ručně, ovšem ne vždy k nim máme bezproblémový přístup.

Nabízí se použít dálkové ovládání pro okna na elektrický či solární pohon, které zvládne i manipulaci s venkovním stíněním. Vnitřní klima, intenzitu větrání, míru stínění nastavujeme přes mobilní aplikaci. Kontrola na dálku může být zahrnuta v systému řízení chytré domácnosti.

Vyberte střešní okna

Volíme z řady klasických variant, které lze vzájemně kombinovat, čímž vznikne rozsáhlá prosklená plocha.

Instalaci usnadňuje osazení několika oken v jednom rámu. Některá nabízejí lepší panoramatický výhled, existují verze posuvné a výlezové. Velké dvoukřídlé střešní okno otevřením obou svých křídel vytvoří balkon.

Foto: Velux

Střešní okno i balkon ─ horní polovina systému Velux Cabrio se otevírá jako tradiční střešní okno, otevřením spodního dílu získáme balkon.

Plastová okna patří k nejvyužívanějším. Profily musí být dokonale vyztužené kovem, aby si pod náporem slunce a mechanického působení zachovaly tvar.

Celodřevěná okna jsou oblíbená pro svůj vzhled, avšak sama o sobě nevynikají odolností proti vnějším podmínkám ani vlhkosti zevnitř. Jejich trvanlivost zvýší speciální povrchová úprava.

Kompromisem z hlediska výdrže materiálu je okno s dřevěným jádrem překrytým souvislou polyuretanovou vrstvou, tj. poplastované, nebo opláštěné hliníkem. Špičkou jsou hliníková okna, řadí se k nejdražším.

Chytrá střešní okna se řídí počasím

Tipy a trendy

Podle způsobu otevírání rozlišujeme kyvná (otočná) okna s panty umístěnými v polovině okenního rámu. Vnější sklo tak přetočíme do místnosti, což ulehčí jeho čištění. Osobám vyššího vzrůstu vyhovují kyvná okna s osou otáčení nad svým středem.

Výklopná nabízejí volnější výhled, otevírají se směrem ven, tudíž nepřekážejí v místnosti. Výklopně-kyvné okno dovoluje obě výše uvedené možnosti.

Zvažte i jiný způsob

Při rozhodování mezi střešním a vikýřovým oknem bychom se měli řídit stylem a možnostmi stavby.

„Výhodou vikýřových oken je lepší využití podkrovního prostoru. Díky svislé poloze se nijak nezhoršují izolační vlastnosti skla, nedochází k nárůstu vnitřní teploty. Dobře se udržují, jsou snadno přístupná. Je však třeba počítat s většími stavebními zásahy do střešní konstrukce,“ vysvětluje Milena Tomčíková z firmy Vekra.

Foto: Lightway

Světlovod řady Crystal má skleněnou kopuli z českého křišťálu s vysokou schopností sbírat denní světlo, i když je pod mrakem.

Dalším východiskem jsou světlovody, a to pro ploché, šikmé střechy, dokonce i pro fasády. Využijeme je v tmavých zónách dále od oken ─ v šatnách, na chodbách, v předsíni. Jejich vysoce reflexní tubus odráží zhruba 95 % světla k difúznímu sklu, takže i v oblačných dnech prosvětlíme místnosti stejně jako se 60W žárovkou.

Na vnitřní stěně tubusu těsně nad stropním difuzérem může být instalován nosič LED osvětlení, světlovod poté funguje jako úsporné svítidlo.

Světlovody vyřeší nedostatek přirozeného světla v domě

Tipy a trendy

Světlík nahradí střešní okno či světlovod na ploché střeše. „Používá se v situacích, kdy montáž střešního okna není možná, protože to je určené pro střechy se sklonem minimálně 15°. Naopak světlík se instaluje na střechy se sklonem od 0° do 15°,“ říká Jakub Mrázek z Veluxu.

Světlík může být doplněn o stínění pro regulaci světla i ochranou před teplem. Jeho otvíravá alternativa ve spojení s fasádními okny dovolí efektivně větrat tzv. komínovým efektem.

Nepodceňte formu stínění

Okna v podkroví, vystavená přímému slunci, v tropických dnech stíníme. Vnitřní rolety a žaluzie si poradí se světlem, přehřátí ale nezabrání.

„Jako ochrana před teplem je účinné jedině venkovní řešení. Když potřebujeme stínicím doplňkem regulovat teplotu v místnosti, musíme teplo zastavit ještě před okenní tabulí,“ vysvětluje Jakub Mrázek.

Foto: Isotra

Stažení rolety Screen Sky ze skelných vláken s vrstvou PVC nijak neomezí funkce okna.

Markýzy ze síťoviny chrání před teplem, hustota a typ tkanin ovlivňují míru zatemnění. Podobnou funkci plní lehké screenové rolety.

„Mají schopnost odrazit nebo pohltit takřka veškeré přímé i rozptýlené sluneční záření, které na ně dopadá. Jen malou část cíleně propouští do interiéru, a to jemnou perforací. Tím vznikne příjemné šero umožňující běžné domácí činnosti,“ uvádí Jan Žižlavský z firmy Isotra.

Robustní rolety z hliníku v létě udrží v domě příjemnou teplotu, v zimě zamezí únikům tepla, čímž sníží náklady na topení. Poskytují soukromí i klid pro nerušený spánek, tlumí dopady krupobití a deště.

Hra s okny
Střešní okna bývají umístěna tak, aby dovnitř propouštěla maximum světla. Vedle praktické stránky plní funkci designového stavebního prvku. Okna instalovaná tzv. přes hřeben dají vyniknout přiznaným krovům. Okna pro fasádní sestavy, která se montují ve svislé stěně, ve svazku se střešními okny propojují v architektonickém prvku stěnu domu se střechou. Toto řešení navíc zaručuje velmi dobré prosvětlení a větrání místnosti, zlepšuje výhled.

Anketa

Který z prvků se vám líbí nejvíce?
Střešní okna
5,7 %
Vikýřové okno
9,4 %
Střešní okno s balkonem
74,6 %
Světlík
2 %
Světlovod
8,3 %
Celkem hlasovalo 456 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Dejte starší stavbě nová okna, ušetříte

Nefunkčními okny odchází až polovina z celkového úniku tepla domu! Z hlediska energetických úspor, světelného komfortu a izolování hluku jsou právě ona...

Výběr článků

Načítám