Hlavní obsah

Proměňte starou půdu ve stylové bydlení

Novinky, Dana Jakešová

Půdní prostory mají své nezaměnitelné kouzlo. K proměně na vysněné bydlení tak přímo vybízejí. Aby vám však dobře sloužilo bez jakýchkoliv zádrhelů, je třeba při rekonstrukci zvážit a promyslet spoustu věcí.

Foto: Rigips

Abyste mohli starou půdu proměnit ve vysněné bydlení, musí být střecha i krov v dobrém stavu.

Článek

Stojíte na zaprášené půdě a už v duchu vidíte, co kde bude. Jenže to už jste na konci procesu. Začít musíte úplně něčím jiným. Alfou a omegou celého projektu je totiž střecha a krov.

Střecha by měla být v dobrém stavu a udržovaná. Její případný špatný stav, který by při rekonstrukci podkrovních konstrukcí mohl dělat problémy, ale často na první pohled nemusíte poznat. Vždy je proto dobré nechat si střechu a krov zkontrolovat od statika. Právě ten totiž dokáže posoudit, jestli je krov stabilní a rekonstrukci zvládne.

Velkým strašákem podkrovního trámoví bývá dřevomorka nebo červotoč. I to je ale řešitelný problém.

Dejte přednost komplexnímu systému

Když máte jistotu, že střecha i krov jsou v dobrém stavu, můžete se vrhnout na plánování opláštění krovu a stavbu nenosných příček.

Při tom vezměte v potaz, že návaznost nenosné, relativně tenké příčky na konstrukci střechy, tedy na krov, je sama o sobě problematická, protože u konstrukce střechy dochází k nepatrné a postupné změně tvaru nebo průhybu, zejména vlivem sesychání dřeva, změnami teplot, vlhkostí nebo zatížením.

Interiér v podkroví spolehlivě prosvětlí střešní okna

Tipy a trendy

Právě v těchto místech hrozí největší riziko nejen estetických, ale i funkčních vad, možné praskání spár a vznik mikrotrhlin. Zvláště, pokud by se zde spojovaly různorodé materiály.

Jaký materiál zvolit

Vhodné je proto použít komplexní systémové řešení od jednoho výrobce. „K sádrokartonovým podhledům a šikminám přidáme stejné řešení i pro svislé nenosné příčky. Postavíme systémové sádrokartonové dělicí příčky a také předstěny u nosných a štítových stěn, zkrátka nebudeme v podkroví kombinovat různé druhy zdicích materiálů nebo izolace,“ vysvětluje Martin Mydloch z Rigipsu.

„Pokud ještě navíc aplikujeme na všechny rohy i kouty v podkroví speciální hranový systém, budou rohy i kouty sádrokartonových konstrukcí pevné a odolají silným nárazům.“

Za předpokladu správné technologie montáže, řešení detailů a návazností je důsledné uplatnění sádrokartonových konstrukcí řešením, kterým se spolehlivě vyhneme všem zmíněným prohřeškům a závadám.

Foto: Fermacell

Detailům, jako je např. obložení střešních oken, je při realizaci třeba věnovat mimořádnou péči.

Komplexní řešení nabízí např. také Fermacell. Zahrnuje jeden materiál na stěny, stropy i podlahy, a to ze sádrovláknitých desek. A obsahuje i některé detaily, jako je vyrovnávací podsyp na podlahu či Fermacell spárovací tmel.

Nepodceňte izolaci

Kvalitu rekonstrukce ovlivní rovněž vhodně zvolený druh izolace a její správné provedení. Špatně provedená tepelná izolace nebo nedostatky v aplikaci parotěsné zábrany totiž mohou vést k vlhnutí povrchu.

V delším časovém horizontu může docházet až k degradaci materiálu a ke vzniku nepříjemných plísní, které mohou způsobovat četné zdravotní problémy od dušnosti přes různé druhy alergických vyrážek.

Dbejte na dostatek světla

Při výběru oken můžete zvolit ta klasická střešní, která splynou s konstrukcí střechy v jednu rovinu a působí elegantně. Jestliže zvolíte větší prosklení, stane se z tmavé půdy krásný světlý byt či místnost. Rovnou promyslete i jejich zastínění, aby podkroví nebylo v horkých letních dnech přehřáté.

Materiál oken vybírejte podle toho, kam je chcete

Jak na to

Alternativou jsou okna vikýřová. U těch díky svislé poloze nedochází k tak výraznému přehřívání interiéru. Snadnější je i jejich údržba.

„V případě přestavby starších objektů už bývá navíc vikýř často postavený, takže zvolit vikýřové okno namísto střešního je méně pracné řešení. Staré okno stačí prostě vyměnit za nové, není třeba nic bourat ani budovat,“ vysvětluje manažer montáží Vekra Pavel Kašpar.

Atypický interiér

Zkosené stěny dodávají sice prostoru jedinečnou atmosféru, jejich zařizování si ale žádá spíše atypická řešení.

Namísto standardního dveřního křídla a zárubně se nabízí využít dveře se šikmou horní stranou s hliníkovou konstrukcí, které vyrábí společnost JAP Future.

Zajímavou alternativou mohou být i celoskleněné dveře, které dokážou nejen přesně kopírovat šikmý tvar stropu, ale navíc do sousedních místností propouštějí i dostatek denního světla.

Foto: Vekra

Jako alternativa ke klasickým střešním oknům se nabízejí vikýřová okna.

Ideální je, když si nábytek necháte vyrobit na míru. Tak lze totiž využít i prostory v hodně zkosených částech, které by jinak zůstaly tzv. hluché.

V situaci, kdy je podkroví malé, se vyplatí použít triky, které ho opticky zvětší. Pomůže třeba výběr správných barev, a to nejen na stěny, ale i na nábytek.

Zaručený úspěch budete mít, když zvolíte světlé odstíny, ať už v matu, nebo ještě více v klamavém lesku.

Anketa

Rekonstruovali jste půdu vlastními silami?
Ano, zvládli jsme to.
37 %
Něco jsme zvládli sami, něco jsme svěřili firmě.
15,9 %
Svěřili jsme firmě celou rekonstrukci.
9,6 %
Půdu jsme nikdy nerekonstruovali.
37,5 %
Celkem hlasovalo 979 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám