Hlavní obsah

Pravidla pro natírání kovu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřebují vaše kovová střecha, vrata či okapy váš zásah? Jaro je k tomu jako stvořené. Začněte důkladnou přípravou natírané plochy. O kvalitní ochraně kovů totiž rozhoduje vždy dokonale připravený povrch.

Foto: Barvy a laky Hostivař (4x)

Barva Fest B je určena pro trvanlivé nátěry plechových střešních krytin, okapů a kovových konstrukcí.

Článek

Zdá se, že věnovat pozornost starému oprýskanému nátěru je zbytečné, ale opak je pravdou.

Čím více času věnujete důkladné přípravě kovu, tím dokonalejší a dlouhodobější bude nátěr. Ať jde o první nebo opakovaný nátěr, je nutné povrch kovu důkladně očistit, aby se zaručila dokonalá přilnavost nové barvy.

Foto: Barvy a laky Hostivař

Pro nátěry pozinkovaných plechů a lehkých kovů se používají speciální barvy.

Důkladně očistěte povrch

Povrch připravený k natírání musí být suchý, čistý, zbavený mastnoty, zbytků starého nátěru a především rzi. Volné částice se prostě ometou nebo setřou.

Foto: Barvy a laky Hostivař

Hrubé nečistoty a zbytky staré barvy odstraníme drátěným kartáčem.

Rez a staré nesoudržné nátěry se obvykle obrousí. Použít můžete třeba ocelový kartáč, práci vám usnadní elektrická bruska či ocelový kartáč na ruční vrtačce. Zvláštní pozornost přitom věnujte kritickým místům, jako jsou sváry, spoje apod.

Foto: Hammerite

Antikorozní barva 3 v 1 Hammerite přímo na rez, tónovatelná báze zajišťuje dlouhodobou ochranu kovu až na 8 let. Hodí se na všechny druhy kovů a lze ji nanášet přímo na zkorodovaný povrch.

Využít můžete i chemické přípravky, třeba odrezovače a odstraňovače starých nátěrů. I ty ale musíte z povrchu na závěr důkladně odstranit. I když stále je nejrychlejší, nejběžnější a nejúčinnější ruční nebo ideálně mechanické očištění.

Poté je třeba celý povrch odmastit.

Foto: Balakryl

Antikor je základní vodou ředitelná antikorozní barva určená k novým i renovačním základním nátěrům kovů, plechů, hliníku, oceli, mědi, zinku, litiny, galvanizovaných povrchů a dalších včetně skla a PVC v interiéru i exteriéru.

S nátěrem neotálejte

Protože čerstvě obroušený povrch je náchylný ke korozi, je nutné jej v co nejkratší době natřít základním antikorozním nátěrem, a to ve dvou vrstvách. Teprve potom natírejte vhodnou vrchní krycí barvou ve dvou až třech vrstvách.

Foto: Balakryl

Vodou ředitelná jednovrstvá základní i krycí barva KOV 2v1 je určená k novým i renovačním nátěrům zejména pozinkovaného (i nezoxidovaného), železného nebo ocelového plechu, lehkých kovů, oceli a dalších materiálů.

Pokud si chcete práci zjednodušit, využijte krycí barvu 2 v 1, která se nanáší ve 2 až 3 vrstvách a poskytuje kovu jak dostatečnou ochranu proti korozi, tak proti povětrnostním vlivům. Počet nátěrů závisí na agresivitě prostředí.

Foto: Balakryl

Vodou ředitelná vrchní barva Radet k novým i renovačním nátěrům těles teplovodního topení. Lze ji také použít k nátěrům kovů (např. pozinkovaného nebo ocelového plechu, hliníku, mědi a dalších) v interiéru i exteriéru.

Při natírání dávejte pozor na příliš silné vrstvy, aby mohla celá vrstva dostatečně proschnout a později nedošlo ke zvrásnění povrchu.

Jaký štětec si vybrat

Pro nanášení vodou ředitelných barev, které rychle zasychají a lehce se roztírají, jsou nejvhodnější ploché štětce.

Foto: Barvy a laky Hostivař

Barva Hostagrund 2 V 1 na železo se neředí, ale i přes vysokou hustotu se s ní dobře natírá štětcem i válečkem nebo se na ošetřovaný povrch stříká.

Tyto štětce při natírání zabírají větší plochu, a jelikož se s nimi dobře pracuje, jsou stále oblíbenější. Ploché natírací štětce jsou označovány v palcích (nejčastěji 1“ až 3,5“, šířka štětce 25 mm až 89 mm).

Foto: Erba

Sada plochých štětců obsahuje štětce těchto velikostí: 1“/1,5“/2“/2,5“/3“.

Pro nanášení pomalu zasychajících nátěrových hmot, např. fermežových, olejových, syntetických apod., se využívaly hlavně štětce kulaté. Dnes už po nich sáhnou spíše profesionální lakýrníci a natěrači, kteří jsou zvyklí s těmito štětci pracovat a v případě potřeby si je patřičně upravit.

Také kulaté štětce se prodávají v různých velikostech (průměrech) označených čísly. Nejběžnější velikost kulatých štětců se pohybuje od č. 4 do č. 25 (průměr hlavy štětce od 8 mm do 39 mm).

Foto: Spokar

Tento štětec je určen na všechny druhy nátěrových ploch. Vzhledem ke svému tvaru je vhodný hlavně k nátěrům trubek a kulatých otvorů.

Pro nátěry špatně přístupných míst, např. radiátorů a potrubí ústředního topení, nebo spodních částí automobilů, jsou vhodné štětce zároháky (radiátorové). Jsou to ploché štětce zahnuté v úhlu asi 45°, které se nejčastěji prodávají v šířce 25 mm až 76 mm.

Foto: Hammerite

Špatně přístupná místa, např. u kovového nábytku, lze ošetřit barvou ve spreji, jejíž použití je mnohem jednodušší.

Štětce se vyrábějí se 100% obsahem štětin, nebo ve směsích štětin, žíní, případně umělých vláken.

Staří lakýrničtí mistři si nejvíce cenili štětce s obsahem kvalitních přírodních štětin, neboť jsou pružné a velmi dobře zadržují barvu. Pro většinu lakýrnických prací však postačí mnohem levnější štětce ze směsi štětin a syntetických vláken.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám