Hlavní obsah

Plánujete rekonstrukci? Pozor na tyto chyby

Právo, Sylva Svobodová

Připravený projekt na stavbu domu či přestavbu bytu je nezbytností, která ušetří spoustu starostí. Ale také je dobré se předem zajímat o technologické postupy; vlastnosti použitých materiálů, obecné informace. Vyplatí se totiž stát se rovnocenným partnerem už v rámci příprav.

Foto: Vekra

Dostatek denního světla je pro zdravé bydlení důležitý. Řešením jsou velkoformátová okna, třeba v dřevohliníkovém provedení.

Článek

Nedostatek světla

Světlo je alfou a omegou spokojenosti s bydlením. Jeho nedostatek je velkou chybou a zásadní roli hraje velikost a umístění oken, orientace vůči světovým stranám, úroveň okolní zástavby. Parametry pro hodnocení denního osvětlení definuje evropská norma ČSN EN 17037, která platí od srpna roku 2019.

Velkoformátová okna jsou dnes standardem, pozvou do domu spoustu slunce. Jestliže právě přemýšlíte nad materiálem, nevybírejte plastová, protože dilatace plastu je obecně platná vlastnost tohoto materiálu. Pro tento typ oken je lepší zvolit dřevěnou, hliníkovou nebo dřevohliníkovou variantu.

Víte, který detail nesmíte při instalaci okna opomenout? Bez něj vás čeká jen samé trápení

Jak na to

Jestliže bojujeme s pocitovým nedostatkem denního světla, řešení jsou: lze podniknout větší stavební zásahy v podobě výměny oken za větší či instalace světlovodu. Pomohou ale i nenáročné triky: třeba moderní luxfery umějí prosvětlit místnost, k rozptýlení světla pomohou i zrcadlové plochy, které se hodí na vestavěné skříně.

A samozřejmě platí, že při světlejších barvách budeme potřebovat nižší míru osvětlení než při tmavých.

Pozor na zatížení

Stavební pouzdra a sádrokarton jsou skvělí pomocníci, ale pozor, zda architekt zároveň s tím nenavrhl závěsný nábytek. Ten, včetně poliček, není technicky možné kotvit do stěny v místě zabudovaného stavebního pouzdra.

Foto: JAP Future

Dobře vyhodnoťte nosnost stěn. Sádrokartonové příčky samy o sobě nejsou nosné, potřebují stavební úpravu.

Další omezení přináší sádrokartonové interiérové příčky, které samy o sobě nemají nosnou funkci.

Před instalací závěsných skříněk do příčky ze sádrokartonu je třeba tuto příčku v místě budoucího kotvení nábytku nejprve vyztužit např. železnou traverzou nebo dřevěným rámem.

Příprava elektroinstalace

Jestliže plánujete v interiéru zakomponovat i designové osvětlení pomocí LED pásků, ujistěte se, že je s tím počítáno i z hlediska elektro přípravy: tedy umístění zdroje a přívodního kabelu.

Ve standardní elektrické síti je střídavé napětí 250 V, kdežto LED pásky používají stejnosměrné napětí 12 nebo 24 V. Z tohoto důvodu není logicky možné LED pásky zapojit přímo do elektrické sítě domu, jako je tomu u běžných zdrojů světla.

Foto: Obzor

LED pásky jsou oblíbené, ale potřebují elektrickou přípravu, protože vyžadují stejnosměrné napětí.

LED pásky tedy potřebují zdroj, který sníží napětí a změní jej ze střídavého na stejnosměrné. Samotný zdroj produkuje teplo, a proto musí být umístěný na odvětrávaném místě, ne blíže spotřebičům.

Je nutné počítat s chlazením LED pásků, které se také zahřívají. Není tedy možné je umístit přímo na nábytek: musí být nalepené na speciální hliníkové konstrukci (podle normy pro instalaci LED pásků na dřevo).

Spojením dvou bytů vzniklo zajímavé bydlení pro mladou rodinu

Bydlení

V koupelně nejdřív nábytek

Koupelnu svépomocí šikovný kutil zvládne, ale je rozhodně nutné pohlídat si a promyslet pořadí jednotlivých stavebních kroků. Častou chybou je, že si lidé nejdříve nechají od instalatéra vyvést odpad, a až poté vybírají nábytek.

Může se přitom lehce stát, že nábytek nebude na odpad pasovat a jediným řešením bude skříňka na míru.

Foto: Dřevojas

Při rekonstrukci koupelny nejdříve pořiďte nábytek, teprve poté budujte odpady. Vše musí na milimetr sedět.

Zkrátka: musíte nejdříve znát rozměry nového koupelnového nábytku. Totéž platí i pro zrcadlové galerky: vyberte konkrétní typ, teprve potom řešte elektrické rozvody.

Nelze projít zdí

Velkorysá prostorová řešení lákají majitele k pořízení rozměrných nábytkových prvků, jako jsou např. vestavěné skříně. Jde o nábytek na míru, který se montuje na místě.

I když bude nutné nábytek dostat do interiéru po částech, i tak nemusí jít o malé plochy. Proto na to předem pamatujte a změřte průchodnost přístupových cest.

Anketa

Dopustili jste se při rekonstrukci bytu/domu nějaké vážné chyby?
Ano, bohužel, a náprava už nebyla možná.
28,9 %
Ano, ale nakonec se vše podařilo zdárně napravit.
17,2 %
Nevím, nevybavuji si.
2,7 %
Pokud ano, nevím o tom.
6 %
Ne, žádných zásadních chyb jsme se nedopustili.
35,6 %
Nic jsme zatím nerekonstruovali.
9,6 %
Celkem hlasovalo 2271 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám