Hlavní obsah

Okna můžete měnit i v zimě, nečekejte na jaro

Právo, Sylva Svobodová

Možná jste letos zjistili, že starými okny táhne a účet za teplo se po zimě zřejmě vyšplhá nahoru. Co s tím? Jednoduše zainvestujte do nových a vůbec nečekejte až na jaro. Výměna oken v zimě má podle odborníků dokonce spoustu výhod!

Foto: Dafe-Plast

Těsnicí výplň uvnitř spáry je dokonale chráněna, že může po dlouhá léta sloužit i jako výborná tepelná a protihluková zábrana. Zde příprava systému Dafe 3P pro aplikaci do rovného ostění.

Článek

Když se rozhodnete měnit okna v hlavní sezóně (jaro–podzim), obvykle si počkáte několik týdnů.

V zimě přijdete na řadu dříve, a navíc se nabízejí výhodné akce a slevy. A tak neváhejte, vyberte spolehlivou firmu a zahajte rekonstrukci. Kromě běžných oken zvládnete nainstalovat i předokenní rolety nebo provést interiérové opláštění střešního okna.

Tady a teď

Žijte v přítomnosti, nenechávejte věci na potom. V případě starých oken jen prodlužujete dobu, kdy se zvyšuje částka za vytápění. Venkovní teplota pod nulou není při výměně okna žádný problém. Montáž probíhá postupně po místnostech a proces osazení trvá několik desítek minut. Takže v interiéru stěny rozhodně nevychladnou.

„Nemusíte mít obavy ani z kvality použitých materiálů při montáži, neboť ty odolají i desetistupňovým mrazům,“ vysvětluje Roman Kubálek z firmy Vekra okna.

Foto: Vekra

Izolační plastová okna se speciální termickou výztuhou.

Předokenní rolety spoří

I předokenní rolety lze instalovat v zimě. Tepelně a zvukově izolují dům a ušetří až 10 % nákladů na vytápění. Rekonstrukce stínění nijak nenaruší chod domácnosti, ale skvěle ochrání okna.

Hlavní zásluhu na tom mají zateplené hliníkové lamely, které tvoří izolační membránu. Když se systém připojí na technologii chytré domácnosti, účinnost se ještě zvýší. Rolety samy sebe ovládají podle aktuálního počasí a slunečního svitu, takže interiér je za slunce vyhříván i v době naší nepřítomnosti.

Foto: Lomax

Předokenní lamely v kombinaci s okny vytvoří účinnou izolaci a uspoří nám z celkových nákladů na vytápění až 10 %.

„Předem je dobré si rozmyslet způsob ovládání rolet. Populární je vybavení s motorickým pohonem v kombinaci s dálkovým ovládáním, které poskytuje maximální komfort,“ vysvětluje Lubomír Valenta z firmy Lomax.

Opláštění střešního okna

Po výměně střešního okna lze přistoupit i k jeho opláštění. Jde o tzv. rekonstrukci za sucha, která může probíhat, i když venku chumelí.

Dodržte zásady: parapet (opláštění pod spodní hranou okna) je svislý a nadpraží vodorovné. Důvodem je umožnit vzduchu proudění okolo skel, a tím odvětrat zkondenzovanou vlhkost.

Pod okno lze rovněž umístit topné těleso a podpořit proudění vzduchu okolo skel. Opláštění okna se provádí až po jeho osazení.

Těsní a odvětrává

Na běžky potřebujete funkční oblečení, které propouští pot ven, ale brání prostupu chladu zvenku. Stejně tak se chovají i okna vybavená funkčními membránami. Používají se v místě připojovací spáry okna, kde může postupně dojít ke ztrátě tepelně izolačních vlastností.

„To lze zastavit montážním systémem Dafe 3P, ve kterém je připojovací spára z interiéru uzavřena parotěsnou bariérou. Vlhkost nemá šanci proniknout, ale nezbytné větrání probíhá. Těsnicí výplň je zároveň i tepelně hlukovou zábranou,“ říká Miroslav Culka z firmy Dafe-Plast.

Foto: Rigips

Pro dodržení roviny osaďte montážní R-CD profily přes střešní okno.

Foto: Rigips

Vyměření pro vystřihnutí R-CD profilů proveďte podle drážky pro boční ostění. Vystřihněte montážní profily.

Foto: Rigips

Podle polohy drážky v nadpraží okna vyměňte polohu R-UD profilů.

Foto: Rigips

Tepelnou izolací z minerální vlny řádně vyplňte všechny dutiny kolem celého obvodu střešního okna. Pro napojení parozábrany na rám okna nalepte do drážky v rámu oboustranně lepicí pásku.

Foto: Rigips

Sádrokartonovou desku pro boční ostění vložte do drážky v rámu okna. Desku do drážky vsazujte nasucho.

Foto: Rigips

Spáry mezi oknem a ostěním začistěte akrylátovým tmelem.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Rady a tipy

Nová plastová okna vyžadují pravidelné větrání, aby se nadbytečná vlhkost dostala ven z interiéru. Jinak nastane kondenzace, může se spustit i plíseň. V zimě větrejte krátce a intenzivně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám