Hlavní obsah

Královské bydlení v centru Prahy

Právo, Jana Špatzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bydlení v centru Prahy je záležitostí prestiže i srdce. Někdo si byt pořizuje proto, aby se ukázal, jiný proto, aby byl blíž společenskému dění a historii města. Když se před několika lety (v roce 2000) Korunní třídou v Praze rozezněly sirény hasičských vozů, aby uhasily rozsáhlý požár, který prakticky zlikvidoval Měšťanský pivovar, málokoho napadlo, že na místě spáleniště vyroste rozsáhlý obytný a společenský komplex.

Článek

Požár nenávratně poničil tři čtvrtiny budovy, došlo ke zřícení střešní konstrukce a hrozilo zřícení i štítu. Projekt na znovuoživení této historické památky počítal se zachováním části historické sladovny a komínů pivovaru.

Architektonický záměr

Záměrem bylo nabídnout dostatečné množství bytových jednotek různého standardu a zároveň vytvořit jakési obytné společenské a komerční centrum v dané lokalitě. Současně s rezidenčními i kancelářskými budovami bylo prostranství osazeno vzrostlými stromy a byly zbudovány vodní plochy, lavičky a zákoutí pro posezení.

Samotný komplex čítá pět budov, každá z nich má svůj osobitý charakter a dohromady tvoří kompaktní celek. Celek je od okolí uzavřený, působí jako oáza uprostřed velkoměsta. V komerčních prostorách najdeme ordinace lékařů, advokátní kanceláře, obchody a kavárny, ale i třeba welness studio.

Byty mají i své balkony. Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Kvalita bydlení

Rezidenční areál se nachází v jedné z nejkrásnějších lokalit Prahy uprostřed původní zástavby. Tvoří přirozenou hranici mezi blokovou výstavbou a volnější, architektonicky velmi zajímavou, čtvrtí vil a zahrad. Z nejvyšších pater je překrásný panoramatický výhled na Prahu.

I když budovy nabízejí bydlení moderní a projekt vyžadoval velká okna, nepůsobí v celkovém dojmu chladně. Okna stíní posuvné slunolamy. Ty jsou výrazně praktické, v letních měsících by v bytech otočených na jižní stranu bylo neúnosné vedro, obyvatelům zároveň zajišťují i značné soukromí, které jinak velké prosklené stěny nedovolují.

Byty přímo na míru

Celý projekt nabízí širokou škálu bytů od nejmenších garsoniér až po exkluzivní střešní apartmány. K většině bytů patří střešní terasy, balkony nebo prosklené zimní zahrady. Přízemní byty mají velkou výhodu přímého vstupu francouzským oknem na oplocený pozemek.

Při takovémto i jiném projektu je celkem běžné, že pokud si budoucí majitel zakoupí byt ještě v průběhu výstavby, je mu umožněno, pochopitelně za spolupráce projektanta, upravovat vnitřní dispozice bytu. Vzniká tak soustava velmi individuálních bytů, kde každý nese rukopis svého majitele.

Byt s duší

Navštívili jsme přízemní byt 3+kk o rozloze 90 metrů čtverečních. Při vstupu překvapí sice malá, ale prostorně působící předsíň. Pocit vzdušnosti umocňuje prosklená část stěny vedoucí do obývacího pokoje. Tou je vidět až na francouzské okno a do zahrady. Součástí předsíně je také praktická technická místnost, která může sloužit jako komora či šatna. Spojovací chodba - hala - odděluje obytnou část (pokoj s kuchyňským koutem) od klidové.

Veškeré vybavení je v moderním stylu. Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Koupelna není z největších, ale obložení mozaikovou dlažbou přece jen ošidí oko a působí dojmem o něco větším. Topení v koupelně je řešeno praktickým nerezovým žebříčkem, který funguje i jako věšák. V ložnici najdeme jen velkou vestavnou šatní skříň a prostorné lůžko.

Volba barevné kombinace rudé a černé prozrazuje, že byt obývá muž. Ve druhém pokoji je prozatím pracovna. Protilehlá polovina bytu je také jeho obytným srdcem. Tvoří ho jedna velká multifunkční místnost spojující obývák, jídelnu a kuchyň. Interiér jednotlivých částí je vybírán tak, aby se vzájemně doplňoval.

Dobrý počin

Pravda, lze polemizovat o ceně nabízených bytů, ale na paměti bychom měli mít jednu z nejlepších adres celé velké Prahy a pak také kvalitu projektu a komplexu jako takového. Nenabízí standardní byty, ale rezidenční bydlení pro náročné zákazníky. Bydlení, které netvoří obvyklý obytný blok, ale je miniaturním světem schopným samostatného života. Tento urbanistický počin navíc v míře co možná největší zachoval původní historickou budovu pivovaru a nenarušil měšťanský ráz čtvrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám