Hlavní obsah

Jarní detox potřebuje i domácnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nestihli jste koupit čisticí prostředky, které jste zvyklí používat při úklidu domácnosti? Nevadí! Mrkněte do spíže, najdete tam totiž hotové poklady. A co víc: ušetříte rodinnou kapsu, veškeré vaše úklidové počínání bude ekologické, a přitom na velikonoční svátky bude váš domov jako ze škatulky!

Foto: Profimedia.cz

Citronová šťáva, sůl a jedlá soda patří k surovinám, které se doma vyplatí mít neustále po ruce.

Článek

Mocné suroviny z domácích zdrojů

Pětice neuvěřitelných pomocníků domácího úklidu jsou sůl, voda, soda, ocet, citron.

Jedlá soda – je přírodní minerál, soda bicarbona, používá se jako přísada do pečiva, ale může z ní být univerzální čistidlo s úžasnými možnostmi využití.

Stolní sůl – sůl jemně dezinfikuje, zafunguje jako lehce abrazivní lešticí prášek nebo se používá jako účinný prostředek proti zápachu spálenin. (Když např. přeteče mléko z hrnce, nebo čistíte špinavou troubu, gril. Stačí na postižená místa nasypat sůl a zahřívat tak dlouho, až zhnědne. Zápach zmizí, pak už jen vytřete papírem.)

Foto: Mora

Plně naložená trouba vyžaduje velkou pozornost. V případě, že dojde k nehodě a něco se napeče, lze si při likvidaci spálenin vypomoci solí.

Bílý ocet – kyselina octová v bílém octě skvěle odstraňuje špínu. Můžete jej použít k čištění skla a dlaždic a k odstranění skvrn od čaje na šálcích. Smíchaný se solí nebo sodou vyleští mosazné a měděné předměty.

Deset tipů, k čemu v domácnosti využít ocet

Jak na to

Citronová šťáva – kyselina citronová je jedním z nejlepších přírodních čistidel. Je univerzální, bezpečná a vonící, perfektně čistí např. dřevěná prkénka, plochy v kuchyni.

Která další domácí čistidla se vám vyplatí mít vždy po ruce? Kousky včelího vosku, tekuté mýdlo, sodu na praní, esenciální oleje (nejlépe eukalyptový).

Účinné triky, které fungují

K vyčištění a deodorizaci mikrovlnné trouby smíchejte 115 ml vody s 2 lžícemi jedlé sody. Ve vhodné nádobě vložte roztok do trouby a spusťte na nejintenzivnější program na 2 minuty. Misku vyjměte a troubu vytřete hadříkem.

Tipy, jak v domácnosti využít citrusovou kůru

Jak na to

Odpadové otvory v kuchyni/koupelně vyčistíte rozkrojeným citronem. Hnědé skvrny, zůstávající po kapající vodě, vydrhněte směsí 25 g soli a 150 ml octa. Na hnědé skvrny je také účinná pasta z jedlé sody. (Rozpusťte 4 lžíce sody ve 4 lžících vody. Měkkým hadříkem touto pastou vydrhněte čištěný povrch. Ve finále setřete čistým hadříkem a vyleštěte.)

Trápí vás zápach v bytě?

Nemáte čističku vzduchu a nechcete používat chemii a parfémy? Běžný nepříjemný pach sice nezpůsobuje přímé zdravotní následky, avšak působí jako stresový faktor. Své o tom vědí majitelé mazlíčků, obyvatelé kuřáckých bytů, partneři nadšených sportovců. Co můžeme dělat?

Můžete nasypat na horkou plotýnku trochu mleté kávy nebo dát pomerančovou slupku. Nebo nechte odpařit na plotýnce pár kapek octa. Známá je i finta, když zahřejete trochu vody se skořicí.

Foto: Puroder

Pohlcovače pachu nemají za úkol přebít nepříjemný zápach parfemovaným odérem. Místo toho jej prostě pohltí.

Skvělé jsou i na trhu dostupné ekologické přípravky, které nejsou parfemovány. Po aplikaci stříknutím zápach zneutralizují na látky, které čichem nevnímáme.

Neobsahují chlor, peroxidy ani terpeny. A přitom jsou zdraví neškodné podobně jako např. tělové deodoranty.

Víte, jak si ulehčit mytí oken? Tipy, k čemu tuto práci ještě využít

Jak na to

Kompost v bytě? Jde to! Chcete snížit množství kuchyňského odpadu, ale nemáte moc místa na kompostér? Existují i malé kompostéry, jež za pomoci speciální směsi mikroorganismů přemění odpad na fermentovanou hmotu, která vašim rostlinám dodá sílu. Elegantně, bez zápachu i nepříjemných mušek.

Foto: Plastia

Malý kompostér Bokashi vznikl podle návrhu český designérů a je vyroben ze 100% recyklátu. Cena 1999 Kč

Univerzální domácí čistič
600 ml octa, 300 ml vody, 20 až 30 kapek eukalyptového oleje. Tento čistič odstraňuje mastnotu a špínu, krásně svěže voní, je levný, netoxický a dlouho vydrží. Lze jej použít na nerezové výlevky a odkapávače, dřevěné plochy i plastové povrchy (mj. telefony, klávesnice počítačů). Odstraní také mastnotu z korku, dřeva, keramických nebo kamenných dlaždic. Ocet nalijte do láhve s rozprašovacím uzávěrem, přidejte vodu a eukalyptový olej. Dobře protřepejte! Trochu směsi nalijte na měkký vlhký hadřík a vydrhněte s ním čištěný povrch. Nemusíte oplachovat.

Anketa

Používáte při úklidu domácnosti i citron, ocet, jedlou sodu nebo sůl?
Ano, pravidelně.
34 %
Občas ano.
49,2 %
Ne, ale možná to někdy zkusím.
10,6 %
Ne, nikdy.
6,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 758 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám