Hlavní obsah

Jak udržet čistou a zdravou domácnost

Právo, Gisela Růžičková

Úklid domácnosti považujeme za samozřejmost. Ale nejde jen o to, dát věci na správné místo, utřít prach, vytřít podlahy a zalít květiny. Kromě viditelné špíny a nečistot se zaměříme hlavně na dezinfekci všech míst, kde se vyskytují zdraví nebezpečné bakterie. Zároveň je nutné dodržovat správné hygienické návyky.

Článek

Na důkladný úklid celé domácnosti si vyšetříme čas alespoň jednou týdně. A pozor na extrémy! V některých domácnostech se uklízí pouze o Vánocích, jinde se tzv. cídí chlórem všechny kouty každý den. Podstatný je také výběr čisticích a dezinfekčních prostředků.

Vodou a saponátem bakterie neodstraníme. Účinným bojovníkem proti mikroorganismům jsou nové víceúčelové čisticí prostředky, které neobsahují chlór a působí až 48 hodin.

Systematický postup se vyplatí

Většinou se domníváme, že nejvíce bakterií na nás číhá na toaletě, i když mnohem více jich najdeme v kuchyni a v koupelně.

Existují i další riziková místa, jako např. klávesnice počítače, kliky u dveří, telefon nebo ovladač na televizi. Abychom při úklidu opravdu na nic nezapomněli, je dobré postupovat systematicky.

Začneme kuchyní, kde je bakterií nejvíce, pak pokračujeme přes koupelnu na záchod. Úklid zakončíme tím, že vyluxujeme a vytřeme podlahy v celém bytě.

Kritická místa v kuchyni

Kuchyně je místo, kde dodržujeme hygienu obzvlášť pečlivě. Vždyť právě tady se nachází doslova ráj bakterií a nečistot, o kterých možná nemáme ani tušení. Nejvíce je jich v obyčejné houbičce na nádobí. Vlhko, teplo a zbytky jídel jsou totiž ideálním prostředím pro jejich množení. Zhruba po týdnu používání je na houbičce asi 100 000 bakterií/cm2. To je mnohem víc než na záchodovém prkénku nebo v odpadkovém koši. Jaká tu jsou další riziková místa?

Prkénka na krájení - vyčleníme zvlášť prkénko na maso a zvlášť na zeleninu a ostatní potraviny.

Lednice - alespoň jednou měsíčně ji vymyjeme. Nezapomeneme na vnitřní stěny a zásuvky.

Sporák - vyčistíme po každém vaření. Na sklokeramické a nerezové varné desky použijeme speciální čisticí přípravky ve spreji, na závěr přeleštíme povrch lešticím prostředkem na sklo.

Odpadkový koš - jednou za týden vydezinfikujeme zevnitř i zvenku včetně jeho okolí.

Utěrky - měníme alespoň jedenkrát za týden a průběžně sušíme.

Bakterie v koupelně

Bakteriím se báječně daří i v koupelně. Je tu neustále teplo a vlhko, proto je na místě pravidelný úklid. Vanu, umyvadlo, bidet či sprchový kout dezinfikujeme zhruba jednou týdně, obklady přibližně jednou za měsíc. Zaměříme se zejména na kouty a spáry mezi dlaždicemi, kde se kromě bakterií množí i plísně. K dalším rizikovým místům v koupelně patří:

Ručníky po použití rozložíme a necháme proschnout. Měníme je zpravidla jednou týdně.

Pračku mimo provoz necháváme otevřenou a po každém použití vytřeme gumové těsnění do sucha. Pravidelně čistíme násypky na prášek a aviváž.

Kartáčky na zuby po použití umístíme do svislé polohy, buď do držáčku, nebo do kelímku. Zásadně je nepůjčujeme a měníme je jednou za tři měsíce! Minimálně jednou za 14 dnů důkladně umyjeme i kelímek na kartáčky.

Pravidelný úklid toalety

Právě v této místnosti se nachází paradoxně méně bakterií, než bychom předpokládali. Zřejmě je to tím, že toaletě při úklidu věnujeme větší pozornost.

Občas ale zapomínáme na WC kartáč. Ten by měl být po celou dobu namočený v rozředěném čisticím prostředku. A také ho čas od času vyměníme!

Končíme podlahou

Udržování podlah v domácnosti patří mezi pravidelné činnosti. I na podlahách se špína a bakterie šíří kupodivu velmi rychle. Vyčištěním podlahy proto celý úklid zakončíme. Nejprve podlahu vysajeme nebo zameteme a poté ji důkladně vytřeme. Ideální jsou univerzální čističe.

Péče o ostatní povrchy

Jestliže se doma chceme zbavit bakterií, nestačí uklidit kuchyň, toaletu, koupelnu nebo vytřít podlahy. Existují další místa, kde se bakteriím daří jako v ráji. Jsou to např. kliky od dveří, ovladače, dětské židličky, hračky, nočníky, zvířecí klece a pelíšky a další omyvatelné povrchy.

Pomohou účinné prostředky s praktickou pistolí, s níž lze dlouhodobě dezinfikovat i hůře dostupná místa a spáry. Materiály, které přijdou do kontaktu s potravinami, dětmi nebo domácími mazlíčky, po aplikaci čisticího prostředku opláchneme čistou vodou.

Reklama

Související články

Jak udržet pořádek v garáži po celý rok

Garáž je primárně vyhrazené místo pro auto, ale potřebujeme do ní uložit a uskladnit ještě spoustu dalších věcí. Jízdní kola, lyže, kutilské a zahradnické...

Výběr článků

Načítám