Hlavní obsah

Jak ochránit děti před úrazem v koupelně

Právo, Karolina Černá

Kluzké povrchy, horká voda z vodovodní baterie – v koupelně čekají na malé děti různé nástrahy. Jak předejít úrazu?

Foto: RAVAK (3x)

Pojistka termostatické baterie brání okamžitému spuštění horké vody. Cena od 3990 Kč.

Článek

Pozor na uklouznutí

Nemá-li dno vany protiskluznou úpravu už z výroby, opatříme ho brzdnou podložkou, nebo protiskluzovými páskami, které lze použít i na podlahu.

Foto: RAVAK

Protiskluzové samolepky na podlahu i do vany. Cena 245 Kč/balení.

S ohledem na protiskluznost se dlažba rozlišuje na několik kategorií: A, B, nebo C, které označuje nejvyšší účinnost. Nezáleží pouze na typu povrchu, lepší brzdný efekt má oproti dlažbě velkoformátové dlažba menších rozměrů a mozaika.

Bezpečí ve vaně

Dítě můžeme při mytí ve sprchovém koutu usadit na speciální sedátko nebo do minivany. Máme-li velkou hlubokou vanu, vložíme do ní menší plastovou vaničku.

Foto: RAVAK

Sedací minivany jako součást sprchového koutu jsou ideální ke koupání malých dětí. Akrylátová vanička Sabina 80 x 80 cm za 4140 Kč.

Dětem, které mají rády při koupání hodně vody, je určen nafukovací límec na krk. Používá se od čtvrtého měsíce věku, předpokladem je správný pohybový vývoj miminka v průběhu předchozích měsíců.

Foto: BABYPOINT

Nafukovací límec Baby Ring je k dostání ve dvou velikostech: malá (0–24 měsíců, resp. 3–15 kg) a střední velikost (3–36 měsíců, resp. 6–36 kg). Cena 360 Kč.

Límec má regulovatelné zapínání, na vnitřní straně kruh podporuje bradičku, fixuje její pozici a zamezuje klouzání. Nafouknutý límec nezpůsobuje tlak na krk dítěte.

Stop opaření

Děti při koupání obvykle zaujme baterie a její ovládání. Vyplatí se proto investovat do termostatické baterie se systémem vědomé volby a blokování, čímž předejdeme opaření způsobeným náhodnou manipulací s pákovou baterií.

Foto: IKEA

Bezpečná stolička s protiskluzným povrchem. Cena 49 Kč.

Termostatická baterie má na straně ovládací hlavici s viditelným označením teploty vody a blokačním tlačítkem. Základní poloha odpovídá 38 °C.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Kdo chce teplejší vodu, lehce zmáčkne zarážku a pootočí ji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám