Hlavní obsah

Fretka je domácí šelmička

Novinky, Roman Mašín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít doma skutečnou šelmu je asi snem každého milovníka zvířat. Šelmy jsou v principu i psi a kočky, jsou však náročné na prostor, psovi také musí jeho pán věnovat dost ze svého volného času. Ne každý má takové možnosti, možná i proto se v posledních letech značně rozšířil chov fretek, malých a na první pohled roztomilých šelmiček.

Foto: David Špidlen

Fretka je domestikovanou formou tchoře.

Článek

Mrštná malá šelma je domestikovanou formou tchoře tmavého. Ale není třeba se obávat, pořekadlo „smrdí jako tchoř“ je v tomto případě hodně nadsazené. Samozřejmě i fretka neztratila své pachové žlázky, jejich obsah však vypouští jen v opravdu krajním případě, když se cítí vážně ohrožena.

Jako každý živý tvor i fretka má svůj specifický pach těla, který se ovšem nesmí zaměňovat s výměšky pachových žláz. Podobně je cítit pes, kočka nebo i člověk. Samice fretek jsou pak méně cítit než samci.

Co si pro chov připravit

Existují chovatelé, kteří nechávají fretku volně pobíhat po bytě, podobně jako třeba kočku. Je to samozřejmě možné, ale v takovém případě jsou nutné zásadní úpravy bytu.

Znamená to zajistit, aby fretka nemohla nikam zalézt (např. za nábytek), odstranit nebo dostatečně zabezpečit všechny kabely, šňůry apod., zajistit všechny skříně, aby si je fretka nemohla otevřít, okna zajistit dostatečně pevnými a hustými sítěmi a také nezapomenout na to, že při otevření venkovních dveří fretka může vyběhnout ven.

Foto: David Špidlen

Časté vycházky ven umožní fretce si pořádně užít pohybu.

Takové úpravy bydlení je málokdo ochoten udělat, proto se fretky chovají v dostatečně velkých klecích (cca 1,5 x 1 x 0,7 m), které lze zakoupit ve specializovaných obchodech. Klec by měla být vybavena miskou na potravu a napáječkou na vodu. Fretka musí mít také v kleci svůj pelíšek, který se dá vyprat.

Důležitý je i záchod, nejlépe vybavený tzv. kočkolitem, tedy pach a vlhkost pohlcujícím granulátem. Šelmička se na něj naučí chodit vykonávat potřebu stejně jako třeba kočka chovaná v bytě. Fretka se potřebuje denně několik hodin proběhnout, a tak je dobré mít takový záchod v každé místnosti, kam fretku budeme pouštět.

Fretka by měla mít k dispozici i nějaké věci, kterými se zabaví. Klasické jsou kartonové roury, jimiž může prolézat, závěsný hamak, v němž se ráda pohoupe a vůbec cokoliv, čím může prolézat.

„Fretky jsou přirozeně zvídavé a rády okusují různé předměty ze svého okolí, hlavně ty vyrobené z plastu nebo pěny,“ upozorňuje Ilona Magdaléna Šliková, předsedkyně Klubu chovatelů a příznivců fretek, „nedáváme jim tedy na hraní gumové pískací hračky.“

Foto: David Špidlen

Pro fretku je potřeba mít dostatečně velkou klec se spoustou prvků, které bude moci přelézat a prolézat, včetně hamak, na kterých se může houpat.

Pokud budete s fretkou chodit i ven na procházky, je nezbytný speciální postroj a vodítko. Dále hygienické potřeby, jako kleštičky na zastřihávání drápků, šampon, ručník, kapky do uší a vatové tyčinky. Pro transport např. k veterináři pak také přepravku.

Na co se připravit

Fretka je živý tvor, potřebuje pravidelnou péči. Je třeba se připravit na to, že nemůže svůj život trávit pouze v kleci, i kdyby byla klec sebevětší. Fretka je navíc velice sociální, a tak potřebuje kontakt s chovatelem nebo jinými fretkami.

Je to lovec a šelma, jejími hlavními zábavami je lov a kousání. Lovit bude buď hračky, které jí nabídnete, nebo přímo ruce a nohy majitelů.

Kousání u fretky tedy není agresivita, ale zcela přirozený projev jejích instinktů. Tyto projevy není u mláděte dobré násilně tlumit, protože tím si chovatel zcela zbourá svůj budoucí vztah s fretkou a ztratí její důvěru.

Foto: David Špidlen

Fretky milují hamaky, ve kterých se rády houpou.

Fretka také umí velmi dovedně otevírat nejrůznější skříně a zásuvky. Nedejte se mýlit její velikostí, je schopna se dostat takřka kamkoliv. Fretka patří mezi šelmy žijící v norách, norování je tak její vrozenou schopností.

Květináče i truhlíky jistě upraví podle svých představ, které se diametrálně liší od představ majitele. Toto její nutkání lze omezit častými vycházkami ven, kde si může hrabat podle libosti.

„Z dosahu fretky je třeba odstranit i všechny gumové předměty, pokud máte pračku s předním plněním a fretka se k ní dostane, je nutné zkontrolovat hadici a těsnění pračky,“ varuje Ilona Magdaléna Šliková.

Chov fretky venku
Fretka samozřejmě může žít celoročně i venku. Vydrží i teploty okolo -20°C. Důležité je, aby se nedostala z venkovní voliéry. Není pro ni žádný problém podhrabat se pod oplocením nebo mřížemi. V zimě pak musí mít fretka stálý přístup k nezamrzlé vodě. Fretky jsou velice náchylné na průvan, musí mít kam se ve voliéře před větrem a průvanem schovat. Nejlepší je pro ni zateplená, ale dobře větraná bouda. Divocí příbuzní fretky mají v přírodě vždy možnost schovat se před sluncem, voliéru byste neměli umisťovat tam, kde po celý den praží. Část prostoru by měla být stále ve stínu. A nakonec, pokud chcete mít fretku venku, určitě ji budete brát především v zimě domů, abyste si s ní pohráli. Prudké změny teploty však pro ni mohou být fatální.

Kde si fretku pořídit

Chov fretek zatím nepodléhá nějakému propracovanému systému, jako třeba chov psů a koček. Proto fretku s průkazem původu zatím nekoupíte. Jsou sice registrované chovatelské stanice, nicméně jejich registrace nijak nezaručuje kvalitu nabízených mláďat.

Existují tak asi jen dvě vhodné cesty, jak si fretku pořídit. Za prvé vyhledat nějakého spolehlivého a důvěryhodného domácího chovatele. Zajděte si na nějaké setkání majitelů fretek, kde si s chovateli můžete popovídat a seznámit se s nimi. Tak nejlépe získáte reference a můžete se snadněji rozhodnout pro toho pravého.

Druhou možností je navštívit fretčí útulek. Ano, dnes už existují i útulky pro fretky. Tady pořídíte již dospělou fretku, která má všechny hygienické a sociální návyky, ušetříte si tak hodně nervů s výchovou mláděte. U začátečníků to bývá největší problém. A navíc se nemusíte bát, v útulku začátečníkovi zcela jistě nesvěří nějaké problémové zvíře.

Očkování a zdravotní péče

U fretek je podle zákona povinné očkování proti vzteklině. Navíc se očkuje například i proti psince, to je zvlášť důležité, když s fretkou chodíte ven. Na trhu už jsou většinou pouze kombinované vakcíny, proto se očkuje současně s psinkou minimálně ještě proti parvoviróze. Některé vakcíny však mohou způsobit fretce vážné zdravotní komplikace. Před kterými je třeba mít se na pozoru, najdete na stránkách Klubu chovatelů a přátel fretek.

Pravidelnou veterinární prohlídku by fretka měla absolvovat jedenou ročně, současně s očkováním. Jinak častým problémem jsou znečištěné zvukovody, přerostlé drápky nebo nevyprázdněné anální žlázky.

Zkušený chovatel si s těmito úkony dokáže poradit sám, pokud si nejste jisti a nemáte zkušenost, je lépe je svěřit veterináři.

Co fretka žere

Fretka je šelma, nejpřirozenější potravou pro ni je syrové maso a vnitřnosti. Samozřejmě nepohrdne ani syrovými vejci, ovocem nebo zeleninou.

„Syrová vejce jsou pro fretku hodnotným zpestřením stravy kvůli nemalému množství vitamínu E, jenž obsahují. Pozor však na syrový vaječný bílek, který obsahuje ovumocoid a advidin způsobující alergie,“ říká Ilona Magdaléna Šliková.

„Stejně tak fretce nikdy nedáváme kravské mléko, které obsahuje laktózu, fretka po něm trpí průjmem.“ Je důležité, aby strava fretky byla vyvážená, a tak je třeba si něco o potravě fretek nastudovat.

Foto: David Špidlen

Ovoce a zeleninu dávám fretce jen občas, jako pamlsek.

Jednodušší, i když dražší variantou krmení, jsou speciální granule pro fretky. Dají se koupit ve specializovaných obchodech. Obsahují ideální směs všech potřebných živin a vitamínů, které zvířátko potřebuje.

Pochopitelně už dnes existují granule různých kvalit a cen. O tom, jaké jsou nejvhodnější, je nejlepší se poradit se zkušeným chovatelem nebo přímo v Klubu chovatelů a přátel fretek.

Foto: David Špidlen

Fretka je sociální tvor, který si ke každému členu rodiny vytvoří zvláštní vztah.

Závěrem je důležité si uvědomit, že fretka se běžně dožívá deseti let a jejím pořízením se majitel stává odpovědný za její pohodu a šťastný život. Proto, stejně jako u každého jiného živého tvora, si předem dobře rozmyslete, zda jste ochotni a schopni na tak dlouhou dobu fretku přijmout jako dalšího člena své rodiny.

Foto: David Špidlen

Fretka se dožívá až deseti let.

Fretka je pro mě osudové zvíře, říká David Špidlen, zkušený chovatel a fotograf fretek
Čím fretky nikdy nekrmit?
Ovoce a zeleninu dávám jen málo, spíše jako pamlsek. Třeba hroznové víno, avokádo a další obsahují látky, které mohou fretku otrávit. Stejné nebezpečí je i u čokolády. U rybího masa je také problém, fretky by ho měly jíst jen málo. Na druhou stranu, co se naučí jíst jako mladé, to pak dlabou i jako dospělé, takže se hodí ty správné potraviny střídat. My jim rádi dáváme i sušené maso.
Jak vybíráte veterináře?
Veterinář by měl být zkušený v péči o fretky, mnoho dobrých, ale v tomto směru nezkušených veterinářů, je schopno fretkám ublížit nebo dokonce způsobit i jejich smrt špatnými léčebnými postupy. Proto je dobré se informovat v komunitě chovatelů a majitelů fretek a sehnat si opravdového specialistu.
Jak jste s fretkami začínal?
Když jsem si přinesl domů první fretku Terezku, netušil jsem, že jsem potkal to nejlepší zvíře, jaké mohu doma mít. Fretka není ani pes, ani kočka. Je specifická. S každým členem rodiny si tvoří jiný vztah. Je to osobnost, kterou nejde změnit nebo zlomit, pokud sama nechce. Je třeba ji motivovat a vychovávat jinak než ostatní domestikované šelmy, sledovat její reakce, potřeby a chování. Fretka zůstane fretka, nestane se člověkem, proto abychom jim rozuměli, musíme se spíš my lidé stát tak trochu fretkou. To je pro mě atraktivní, protože tak vzájemný vztah s fretkami nestagnuje.

Fretka a domácí zvířata

V zásadě lze říci, že jediná dvě zvířata, která se s fretkou mohou snést, jsou psi a kočky. I ty je třeba ovšem na sebe pomalu a opatrně zvykat. Automaticky se z nich kamarádi nestanou. Častěji se pouze respektují a navzájem se vyhýbají. Zkusit skamarádit fretku a např. králíka, křečka nebo morče je naprosto zbytečná snaha a může pro hlodavce dopadnout fatálně. Pro fretku jsou totiž hlodavci jednou z hlavních kořistí v přírodě a její instinkty těžko předěláte.

Reklama

Související články

I alergik si může pořídit psa nebo kočku

Nejrůznější alergie trápí dnes nezanedbatelnou část populace, a tak i výběr domácího mazlíčka může být přítomností alergika v rodině ovlivněn. Bohužel, každý...

Výběr článků

Načítám