Hlavní obsah

Jak zjistit, že je náš domácí mazlíček nemocný

Novinky, Roman Mašín

Nemoci se nevyhýbají ani domácím mazlíčkům, vždyť i divoká zvířata v přírodě někdy onemocní. Proto je třeba s tím počítat a včas rozpoznat příznaky onemocnění, správným způsobem zvíře léčit a v neposlední řadě se snažit nemocem předejít.

Foto: Roman Mašín

Pes po operaci

Článek

Informace se dají čerpat z odborných knih nebo článků, ale ty nejlepší dostanete vždy od zkušeného veterináře, který vaše zvíře zná a může posoudit rizika, jež na něj číhají.

Majitel by měl svého psa nebo kočku znát nejlépe, a tak jistě bez větších problémů pozná změny jeho chování a zvyků, pokud je zvíře nemocné nebo se necítí dobře.

Jaké jsou příznaky

Nejčastějším příznakem, že něco není v pořádku, je nechutenství, kdy zvíře odmítá předloženou potravu a případně i vodu. Nemusí to ale ještě nutně znamenat vážný zdravotní stav. I člověku je někdy těžko od žaludku nebo má zažívací problémy. To samé platí u zvířete.

Proto není třeba podléhat panice, pokud se zvíře jeden den nenažere. Denní přísun potravy není pro zvíře přirozený. Zvíře se v přírodě nažere pouze tehdy, když si uloví kořist nebo najde nějaké zbytky. A to není každý den.

Klidně dejte zvířeti den hladovku, jeho zažívací problémy se mohou uklidnit. Samozřejmě to platí v případě, že nechutenství nedoprovázejí nějaké další symptomy, které ukazují na nemoc.

Zvíře a problémy se zuby
Zuby jsou pro každé zvíře klíčovou součástí jeho těla, bez nich zemře hlady. Divoké zvíře speciální péči o chrup nepotřebuje, zuby si čistí žvýkáním potravy. Pokud kočka nebo pes nejsou krmeni přirozenou stravou, pak je nutné sledovat stav jejich chrupu, protože se na zubech vytváří zubní kámen a je nutné ho včas odstranit. Jinak dojde k zánětu, který má za následek ztrátu zubů a možné další zánětlivé komplikace. I zlomený zub je problém, pokud se zlomí tak, že odhalí nerv. Takový zub je nutné nechat odborně ošetřit, stejně jako ten lidský se musí zaplombovat. Nejčastěji zlomenými zuby jsou špičáky nebo řezáky. Neošetřeným zubem se mohou dostat do těla zvířete mikroorganismy a způsobit velice vážné záněty a infekce, které se těžce a komplikovaně léčí.

Druhým nejčastějším příznakem nemoci je, stejně jako u člověka, zvýšená teplota. Tady ale pozor, pes i kočka mají přirozenou tělesnou teplotu vyšší než člověk. U psa a kočky se normální tělesná teplota pohybuje v rozmezí od 37,5°C do 39,0°C. Měří se klasicky v análním otvoru, nejlépe rychlým elektronickým teploměrem, popř. v uchu teploměrem bezkontaktním. I tep je u psa a kočky vyšší než u člověka, a může podle plemene a velikosti zvířete dosahovat až 220 tepů za minutu.

Třetím příznakem, který posuzuje i veterinář jako jeden z prvních, je barva sliznic, popřípadě spojivky. Nejlépe se posuzuje podle barvy dásní. Měly by být růžové, dobře prokrvené a okysličené. Jakákoliv jiná barva naznačuje nějaké zdravotní problémy.

Některá plemena psů a koček mají dásně zabarvené pigmentem a nelze tak z jejich barvy stav určit. V takovém případě je indikátorem barva spojivky. Mírně zvířeti poodhrňte spodní oční víčko a podle barvy můžete opět stejným způsobem zdravotní stav posoudit.

Foto: Nadace Tlapka

Zcela přirozeným vyšetřením a posouzením zdravotního stavu zvířete je okamžik, když si s ním hrajete nebo se s ním mazlíte. Naučte ho už odmalička, aby sneslo vaše dotyky po celém těle. Pak můžete snadno formou hlazení a drbání najít jakékoliv změny na jeho těle, jako například tvrdé a nafouklé břicho, boule nebo bulky. Popřípadě jiné změny, které by mohly napovídat, že se zvířetem není vše v pořádku.

Pozornost je nutno zaměřit právě na břicho a slabiny. Malé bulky na nebo pod kůží jsou poměrně běžné, není třeba hned propadat panice. Nejčastěji vznikají tak, že zvíře si podrbe zakouslé klíště a hlavička klíštěte zůstane v kůži. Časem začne místo hnisat a vznikne malá bulka. Tu pak stačí opatrně stisknout a vytlačit z ní všechen hnis, ve kterém lze najít zbytek klíštěte. Ranka se pak většinou bez problémů sama zacelí.

Jak správně odstranit klíště u psa zjistíte ve videu na Stream.cz.

Zkušenosti z útulku pro opuštěné psy
Romana Otradovská se stará se svým manželem Radkem o několik desítek zvířat v útulku pro opuštěné psy a kočky Nadace Tlapka v severočeské Žimi. Tady se s léčením zdravotních problémů setkávají dnes a denně.
Ve většině případů nemoci se jako první objevuje zánět v očích, průjem, zvýšená teplota, nechutenství k jídlu. Důležité je, aby zvíře mělo stále vodu a pokud přestane pít a začne i zvracet, je nutná návštěva veterináře. Průjem a zvracení je také velice často způsobeno nahromaděním parazitů ve střevech.
„Ročně také necháme vykastrovat několik desítek fen, čímž se předejde ve stáří zánětům dělohy a u velkých plemen necháváme při kastraci současně přišít žaludek, aby nemohlo dojít k jeho torzi. Velice důležitá je volba veterináře, který má možnost inhalační narkózy a monitoringu pacienta v průběhu operace. Můžu v klidu říci, že za těch několik let využívání služeb jedné kliniky, kde toto vše používají, bylo vykastrováno a odoperováno několik stovek našich zvířat bez jakýchkoliv problémů,“ říká Otradovská.

Nebezpečný průjem

Velice častou zdravotní komplikací jsou průjmové stavy. Průjem u psa popř. kočky může být znakem nervozity, stresu nebo pouze běžných zažívacích problémů, například při změně typu potravy. Ale není radno ho podceňovat.

„Průjem u zvířete může signalizovat i vážnější onemocnění, zvláště pokud průjem trvá delší dobu,“ říká MVDr. Barbora Plachá z veterinární ordinace v Praze Krči, „navíc déle trvající průjem dehydratuje organismus a tím vzniká pro zvíře i další nebezpečí.“

Při opravdu intenzivních projevech průjmu se může objevit i krev ve stolici. Pokud je jasně červená, bývá to spíš důsledek dráždění střevní sliznice. Pokud se objeví krev tmavá, tedy ta, která prošla alespoň částí trávicího traktu, je nejvyšší čas navštívit veterináře, stejně tak, když průjem trvá několik dní.

Foto: Roman Mašín

Podobně, jako pro lidi, i pro zvířata se vyrábí spousta doplňků stravy.

Co také signalizuje, že se zvířetem není něco v pořádku:
Kašel
Časté, nebo naopak ztížené vyměšování
Krev v moči nebo ve stolici
Zakalené oči
Výtoky z čumáku
Nadměrné slinění, ztížené polykání
Malátnost
Nateklé končetiny aj.

Samozřejmě i při těchto příznacích se ne vždy jedná o závažná onemocnění, ale každou změnu je dobré konzultovat s veterinářem. I nejzkušenější majitel nebo chovatel nemá diagnostické znalosti tak rozsáhlé, aby z příznaků odhalil jejich příčinu.

Nejdůležitější je prevence

Samozřejmě nejlepší cestou je prevence nemocí. U zvířat je to především očkování proti nejčastějším nejvážnějším chorobám. Kromě povinné vztekliny lze očkovat proti několika dalším infekčním nemocem. Je jen na majiteli, jaká očkování zvolí.

Dalším preventivním krokem je ochrana proti parazitům, kteří často infekční nemoci přenášejí. Ochrana proti blechám a klíšťatům je i v zájmu majitele, protože tito paraziti rádi přecházejí ze zvířete na člověka a kromě rizika infekce jsou pak velice nepříjemnými nezvanými hosty v domácnosti.

Nejzákladnější prevencí proti nemocem je ovšem zdravý a silný organismus zvířete. Tedy především kvalitní strava, která obsahuje všechny potřebné látky. Dobrá kondice zvířete, tedy dostatek pohybu, a v neposlední řadě i jeho psychická pohoda.

Nejčastějším problémem domácích psů a koček je nadváha. Ta, stejně jako u člověka, zvyšuje riziko kardiovaskulárních problémů, ale i dalších tzv. civilizačních onemocnění.

Foto: Nadace Tlapka

Existuje i široká nabídka různých vitamínových přípravků a doplňků stravy, které mohou více či méně podpořit odolnost organismu psa a kočky proti chorobám. Spoléhat se ale pouze na ně je nesmysl. Stejně jako třeba na nejpoužívanější doplňky stravy pro lepší funkci kloubů. Ty jsou také pouze doplňky, hlavní by měl být celoživotní správný pohybový a stravovací režim zvířete.

„Vitamíny a výživové doplňky nejsou samospasitelné a navíc i ty je třeba užívat s mírou,“ upozorňuje Markéta Kalvová, dlouholetá chovatelka a pracovnice specializované firmy Pet Planet. „Na každém takovém přípravku jsou doporučené denní dávky, které je nutné dodržovat, jinak je naopak možné stav zvířete zhoršit.“

Problémy s klouby jsou jedním z nejčastějších léčených zdravotních problémů především u psů větších plemen.

Nedostatek pohybu, nadváha, nesprávné složení stravy (nedostatek kolagenu např. z kostních chrupavek nebo vepřové kůže) a v neposlední řadě také neléčené nemoci ovlivňující klouby a chrupavky, to jsou hlavní příčiny problémů především ve vyšším věku zvířete.

Březí fena
Předně je třeba zdůraznit, že březost feny není nemoc, a proto není třeba s ní zacházet jako s nemocným zvířetem. Březí fena potřebuje zvýšenou péči, nikoliv však nadměrnou péči, vždyť v přírodě si fena musí pomoci sama a březí kočka domácí si dodnes uchovala naprostou samostatnost. Fena by měla být po většinu času březosti krmena normálním způsobem a dávka by se měla zvyšovat průběžně asi o 5-10 % týdně. Doporučuje se postupně potravu rozdělit do několika krmných dávek denně. Stejně tak pohyb by neměl být nijak omezován. Ve druhé polovině březosti už by se fena neměla nutit do nějakých zvýšených fyzických výkonů a měla by mít možnost dostatečně si v klidu odpočinout kdykoliv během dne. Důležitým zdravotně-preventivním opatřením je odčervení. Dobu a prostředky k odčervení je vhodné konzultovat s veterinářem. Ve druhé polovině březosti je dobré sledovat také pravidelně struky a mléčné žlázy (pohmatem), zda nejsou nadměrně zduřelé, ztvrdlé nebo zanícené. Pokud nastanou jakékoliv zdravotní problémy, vždy s březí fenou navštivte veterináře.

Starý pes/kočka

Se stářím přichází choroby a zdravotní problémy. Platí to u člověka, stejně jako u zvířete. U psů a koček je největším problémem, když majitel dává zvířeti stále stejné složení a množství stravy, přestože zvíře už přirozeně pohyb vyhledává méně a kvůli nadměrnému příjmu potravy začne tloustnout. Staré zvíře by mělo dostávat potravu, která je méně bohatá na bílkoviny a tuky a naopak bohatší na vlákninu.

Zvíře by se mělo chránit před prudkými změnami teplot (z vyhřátého bytu hned do mrazivého dne) a mělo by mít dostatek klidu na odpočinek. Existují i účinné medikamenty, podporující organismus zvířete, ty je ovšem nutné konzultovat s veterinářem a ty opravdu účinné jsou pouze na předpis.

Reklama

Související články

Hurá! Máme doma štěně

Konečně nastal ten velký den a dovezli jste si domů nového člena rodiny, roztomilé štěňátko. Ještě před jeho příjezdem je ale vhodné dobře se rozhlédnout po...

Výběr článků

Načítám