Hlavní obsah

I alergik si může pořídit psa nebo kočku

Novinky, Roman Mašín

Nejrůznější alergie trápí dnes nezanedbatelnou část populace, a tak i výběr domácího mazlíčka může být přítomností alergika v rodině ovlivněn. Bohužel, každý pes a kočka je zdrojem alergenů, a tak pokud je v rodině alergik, je nejlepší se o pořízení domácího miláčka poradit především s ošetřujícím lékařem-alergologem. Ale i pro alergiky, nikoliv pro ty těžké, mohou existovat jistá řešení.

Foto: Jakub Antoš

Peruánský naháč

Článek

Nejdřív je třeba zjistit, kde je problém - jaké alergeny, jež produkují psi a kočky, jsou pro alergika problém. Není to úplně jednoduché, alergenů je hodně.

Nevěřte inzerátům, kde jsou nabízena plemena psů nebo koček s tím, že jsou hypoalergenní, že tedy u alergika jejich přítomnost nevyvolává alergickou reakci. Takové plemeno bohužel neexistuje. Všichni psi i kočky jsou zdrojem alergenů ve větší nebo menší míře.

Nejčastější zdroje alergenů:

1. Kočičí a psí sliny obsahují bílkovinu Fel D1, která je velice agresivním alergenem.

1. Kočičí a psí sliny obsahují bílkovinu Fel D1, která je velice agresivním alergenem. 2. Šupinky odumřelé kůže, které ztrácí každý živý tvor.

1. Kočičí a psí sliny obsahují bílkovinu Fel D1, která je velice agresivním alergenem. 2. Šupinky odumřelé kůže, které ztrácí každý živý tvor. 3. Zvířecí moč.

1. Kočičí a psí sliny obsahují bílkovinu Fel D1, která je velice agresivním alergenem. 2. Šupinky odumřelé kůže, které ztrácí každý živý tvor. 3. Zvířecí moč. 4. Roztoči žijící v srsti zvířete.

5. Alergeny, které si v srsti přinese zvíře zvenku (pylová zrna, prach apod.)

Před pořízením psa nebo kočky do rodiny se tak alergik musí nejdřív poradit se svým alergologem, zda je vůbec takový krok pro něj vhodný, případně si u něj nechat udělat testy na jednotlivé alergeny.

Existují léky, které alergii mohou utlumit, ne vždy ale spolehlivě fungují, zvlášť u případů intenzivních těžkých alergií. Jsou také imunoterapie alergenovými vakcínami, které mohou alergii zcela odstranit. Ale je to běh na dlouhou trať, terapie trvá několik let.

Foto: Monika Sógelová

Čínský chocholatý pes

Alergie na srst je vzácná

Mezi nejrozšířenější omyly patří, že alergici mají reakci na zvířecí srst. Taková alergie sice opravdu existuje, ale je velice vzácná. Mezi nejagresivnější spouštěče alergických reakcí patří psí a kočičí sliny. Kdo si myslí, že stačí nenechat se od zvířete olizovat, velmi se mýlí.

„Alergen ze slin se dostává na kočičí srst při její očistě, kočka se pořád čistí jazykem a po srsti roznáší sliny a tím i alergizující bílkovinu. U koho se zjistí alergie na srst, doporučuji jako nejvhodnější kočičí plemeno cornish, nebo sphynx. Vzhledem k tomu, že cornish rex nelíná, bude i u alergie na bílkovinu ze slin v bytě podstatně méně alergenů, než u běžné kočky,“ upozorňuje zkušená chovatelka plemene cornish rex Martina Rohlíková.

Částečky bílkoviny ze slin mají i další pro alergika nepříjemnou schopnost: jsou 0,5-2,5 mikronu velké a bez problémů se tak šíří vzduchem po celém bytě. Pokud tedy máte doma alergika, jenž má potvrzenou silnou alergii na bílkovinu Fel D1, je lépe se poohlédnout po jiném domácím tvorovi, u kterého tato alergie nehrozí; rybičky, plazi, hadi apod.

Ostatní alergici si mohou - s určitými omezeními - kočku nebo psa pořídit. Pečlivě musí vybrat vhodné plemeno a dodržovat přísná pravidla péče o zvíře a soužití s ním.

Plemena, vhodná pro alergiky, jsou logicky taková, která co nejméně línají, mají snížené množství padajících lupů a jejich srst lze snadno čistit. Nejsou samozřejmě hypoalergenní, ale dá se tak snížit riziko alergických reakcí.

U koček se výrazně omezí jejich role jako zdroje alergenů tím, že nechodí ven. Tím se na jejich srsti nemá šanci zachytávat tolik pylových zrn a prachu z venkovního prostředí.

Přesto i u nich je nutné se o srst starat, protože pylová zrna a prach se běžně vyskytují i v interiéru. A navíc, jak každý ví, kočičí i psí srst se při tření nabíjí statickou elektřinou, která samozřejmě malé částečky prachu a pylu na sebe přitahuje. Další možností jsou psí a kočičí plemena bezsrstá nebo s řídkou srstí.

Foto: Martina Rohlíková

Cornish Rex

Preventivní péče o psa nebo kočku pro omezení alergických reakcí

1. Pravidelné čištění srsti nebo kůže vlhkou cestou. Pouhé vyčesávání chlupů může naopak do vzduchu uvolnit alergeny nachytané v srsti.

2. Koupání by mělo být také pravidelnou součástí péče. Pokud se psem nebo kočkou přijdete zvenku, musí se vlhkým hadříkem pečlivě očistit tlapky a srst minimálně na nohách a břiše zvířete.

3. Také moč zvířete je silným alergenem, musí se odstranit její případné zbytky na srsti.

4. Dbejte i na pravidelnou hygienu uší, usazují se v nich prach, pyl a další látky, jež mohou způsobovat alergickou reakci.

Bezsrstá plemena psů a koček

Mexický naháč – existují jedinci tohoto plemene, kteří mají zbytky jemné a řídké srsti na hlavě a konci ocasu, ale jsou i psi zcela bez srsti. Přestože je toto plemeno poměrně známé, zájem o jeho chov výrazně klesá a dnes je takřka na vymření.

Peruánský naháč – plemeno podobně mexickému naháči. I u něj se někdy narodí jedinci se zbytky osrstění, ale většina je zcela bez srsti. Péče se skládá z koupání nebo alespoň očištění kůže vlhkým hadříkem, pak se musí kůže namazat vhodným hydratačním krémem.

Foto: Jakub Antoš

Čínský chocholatý a peruánský naháč

Americký bezsrstý teriér – jde o velice mladé plemeno (první se narodil v roce 1972), pochází z USA. Štěňata se rodí pokrytá řídkou jemnou podsadou, která ovšem do 2 měsíců věku zcela vylíná. Existuje i varianta plemene s velice jemnou krátkou srstí.

Sphynx - je ojedinělým plemenem koček svým bezsrstým vrásčitým vzhledem. Tyto kočky jsou neuvěřitelné mazlivé, hravé, s vysokou inteligencí. Díky společenské povaze je lepší mít je ve dvojici, aby se zabavily, pokud jste mimo domov.

Foto: Lenka Kynclová

Sphinx - plemeno koček s vrásčitou kůží bez srsti - je velmi společenské. Vyplatí se pořídit raději dvě kočky, aby se vzájemně zabavily.

Pro svou bezsrstost je sphynx častou volbou alergiků. O jejich kůži je třeba pečovat a čistit ji nebo omývat a také mazat.

Zkušenosti chovatelky s alergií
Eva Linhartová ve své chovatelské stanici Pazzda už 19 let vlastní a chová peruánské naháče a čínské chocholaté psy. A to i přesto, že sama má alergii na psí chlupy. „Jsem alergička, ale s naháči žádný problém nemám. Alergické reakce u mě vyvolávají některá plemena s krátkou srstí,“ svěřuje se. Podle ní je velkým problémem to, pokud se chovatelé snaží nabízet štěňata mnoha plemen jako psy pro alergiky. „I naháči mohou být pro některé lidi zdrojem alergenů,“ upozorňuje chovatelka, „alergie nemusí být pouze na psí chlupy, ale třeba také na moč, sliny, či šupinky kůže.“ Psy si u ní pořizovalo několik alergiků, někteří měli typické příznaky jako „sennou rýmu“, jiní byli astmatici nebo trpěli atopickým ekzémem. Eva Linhartová považuje za nejdůležitější nejprve si návštěvou u chovatele reakci svého organismu vyzkoušet. „Všichni zájemci s alergií si pejsky u nás osahají, pomazlí, pobudou tu nějakou dobu a přijedou třeba i vícekrát, aby se ujistili, že pejska skutečně mohou mít. To považuji za velmi rozumné, protože bezhlavé pořízení psa může mít za následek zlomenou psí nebo lidskou duši,“ uzavírá zkušená chovatelka.

Potřebují velkou péči

Všechna bezsrstá plemena psů a koček mají kůži citlivější a tak náchylnější k různým problémům, než plemena se srstí. O povrch jejich těla se musí pečovat.

Pro alergiky je vždy nejdůležitější odstraňovat pravidelně z jejich kůže alergeny, nejlépe vlhkým hadříkem, případně s použitím vhodného prostředku-krému, jenž doporučí veterinář.

Foto: Lenka Kynclová

O pokožku kočky bez srsti je třeba pečovat velmi podobně, jako o lidskou.

Nezapomeňte také na to, že kůže nechráněná srstí reaguje na slunce podobně, jako ta lidská. Krémy proti UV záření popř. oblečky chránící tělo psa před slunečními paprsky jsou víc jak vhodné.

Chovatelka bezsrstých koček sphynx Lenka Kynclová k tomu dodává: „Vzhledem k tomu, že sphynxové nemají srst, nemá se pot jak dostat z pokožky pryč. Společně s potem se navíc tvoří maz a na kůži se usazuje špína, proto se musí kočička pravidelně koupat. Kvůli absenci chloupků se sphynxům poměrně hodně špiní ouška, je tedy třeba je čistit častěji. Sphynxovo holé tělo je oproti srsti pro alergiky nespornou výhodou, protože v srsti se zachycuje spousta prachu, nečistot a jiných možných alergenů. Toto riziko se navíc snižuje tím, že kočku jednou až dvakrát týdně koupete.“

Je jasné, že kdo má v rodině alergika, bude také mnohem víc uklízet místa a častěji prát věci, se kterými zvíře přišlo do styku.

Ostatní vhodná plemena psů a koček

Cornish rex – říká se, že je to kočka s nejjemnější srstí. Kudrnatá srst se skládá pouze z podsady a prakticky nelíná, což je pro alergiky výhodné. Srst by se neměla pročesávat, pouze pravidelně otírat vlhkým hadříkem pro odstranění prachu a jiných alergenů, které se na ní mohou zachytit.

Sibiřská kočka - dlouhosrstá kočka, která je pro alergiky vhodná proto, že její sliny obsahují podstatně nižší množství bílkoviny Fel D1, která je silným alergenem. Nejde o vyšlechtěnou kočku, ale o přírodní plemeno.

Foto: Nadace Tlapka Žim

Sibiřská kočka

Čínský chocholatý pes (naháč) – pes není zcela bez srsti, avšak jeho varieta naháč má pouze na hlavě chocholku jemné delší srsti.

Bišonek – je malý bílý psík společenského plemene. Pro alergiky je vhodný z toho důvodu, že líná jen minimálně. Je náročnější na péči o srst. Musí se pravidelně koupat, aby se případné alergeny odstranily z jeho srsti. Denní pročesávání je samozřejmostí.

Maltézský psík – malý psík s velmi dlouhou a jemnou srstí. Líná jen minimálně. V péči o srst platí prakticky stejná pravidla jako u bišonka.

Jorkširský teriér – malý psík s jemnou a dlouhou srstí, která prakticky nelíná. Péče o srst opět obdobná jako u bišonka.

Portugalský vodní pes – středně velké plemeno psa. Jeho srst zcela postrádá podsadu a nelíná. Jak z názvu plemene vyplývá, pes miluje vodu a není proto problém ho pravidelně koupat.

Existují i další plemena psů, která línají jen minimálně a jsou případně vhodná pro lehké alergiky. Patří mezi ně např.: kerry blue teriér, pudl, knírač, shi-tzu, havanský psík a další.

Foto: Nadace Tlapka Žim

Nejjednodušším způsobem, jak přijít na to, zda si rodina s alergikem může pořídit vybraný druh zvířete, je navštívit chovatele a se psem nebo kočičkou nějaký čas pobýt, pomazlit se s ním a pozorovat reakce.

Hypoalergenní kočka
Americká firma Lifestyle Pets (Allerca) v roce 2006 oznámila, že se jí genetickou manipulací podařilo vyšlechtit kočku, u které byla problematická bílkovina Fel D1 modifikována tak, že nezpůsobuje alergii. Firma začala brát záznamy na koťata od zájemců. Cena kotěte se pohybovala mezi 90-130 tisíci korunami. Firma prodala, podle neověřených zdrojů, několik stovek těchto koček. Opakovaly se ovšem reklamace, kdy lidé na tyto kočky reagovali stále alergicky. Po několika letech, v roce 2010, firma oznámila, že končí svůj chovatelský program. Tři roky nato odvysílala stanice ABC zprávu o tom, že podle zjištění, kočky, které firma prodávala jako hypoalergenní, produkují naprosto stejné alergeny, jako kočky ostatních plemen. A tím se krátká historie první „hypoalergenní kočky“ uzavřela.

Pokud nepatříte mezi těžké alergiky, u nichž každý alergický záchvat znamená přímé ohrožení na životě, neváhejte se rozjet k chovateli vyhlédnutého zvířete a zkuste s budoucími rodinnými mazlíčky chvíli setrvat. Jen tak si ověříte, jak bude váš organismus na přítomnost zvířete reagovat.

Je lepší si prožít zklamání z toho, že vybraného psa nebo kočku si nemohu pořídit, než si koupit štěně nebo kotě a po několika dnech ho vracet chovateli. I v tomto případě platí staré dobré „dvakrát měř a jednou řež“.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak a kde vybrat štěně

Pes je nejlepší přítel člověka. Tohle pořekadlo jasně ukazuje, jaké je postavení psa v lidské společnosti. Pořídit si ho není stejné jako vyrazit na nákup...

Hurá! Máme doma štěně

Konečně nastal ten velký den a dovezli jste si domů nového člena rodiny, roztomilé štěňátko. Ještě před jeho příjezdem je ale vhodné dobře se rozhlédnout po...

Výběr článků

Načítám