Hlavní obsah

Chraňte teplo domova, ušetříte za energii

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vnější tepelnou izolací domu ušetříme až 70 % energie. Jednorázová investice sice není zanedbatelná, ale dlouhodobě výrazně ušetří energii i náklady. Jaké kroky vedou k jejich snížení v interiéru?

Foto: decoDoma

Místnost, v níž odpočíváme, nemusíme přetápět. Stačí, když se zabalíme do teplé přikrývky.

Článek

Radiátor bez vzduchu

Je-li přívodní trubka radiátoru horká a koncová žebra studí, je radiátor zavzdušněný. Zvyšuje tak spotřebu až o 25 %. S každým příchodem podzimu bychom proto měli otočit odvzdušňovací ventily a zkontrolovat topná tělesa.

Odvzdušnit radiátor je někdy nutné i během topné sezony. Týmově musí tento problém řešit hlavně obyvatelé panelových domů, v některých bytových jednotkách jsou radiátory bez odvzdušňovacího ventilu. Pokud z ventilů teče voda a těleso je stále studené, zavoláme raději odborníky.

Foto: Hammerite

O radiátor je třeba pečovat speciálními nátěry a spreji. Nebezpečím zvláště u starých typů je koroze, která snižuje funkčnost tělesa.

Hlídači tepla

Teplo v místnostech obvykle hlídají termostatické ventily, na nichž nastavujeme požadovanou teplotu. Je-li v interiéru odpovídající teplo, ventil topení vypne.

Domy zvládnou šetřit náklady na vlastní provoz

Tipy a trendy

Vyšší komfort nabízejí chytré termostaty, které samy vyhodnotí ideální klima v místnostech. Teplotu regulují podle příchodů domů, odchodů do práce a zohlední i další specifika našich návyků a potřeb. Chytrý termostat ovládáme skrze mobilní nebo webovou aplikaci.

Foto: Chytrá Volba

Průduchy tepelného tělesa musí zůstat volné, nikdy na ně nepokládáme květináče ani mokré prádlo!

Otužování trochu jinak

Češi často vytápějí domácnost na 24 i více stupňů. Optimální je přitom teplota o dva stupně nižší i kvůli zachování zdravé míry vlhkosti v interiéru. Pro kvalitní spánek je vhodné vytápět ložnici na 16 až 18 °C.

Pokoje, v nichž nepobýváme delší dobu, stačí pouze temperovat, ventil stáhneme oproti obytným místnostem o dva tři stupně níže. Již snížení teploty o jeden stupeň zmenší náklady na topení o 6 %.

Foto: Chytrá Volba

Ekonomické je nastavení ventilu na stupeň 3, který odpovídá tepelnému komfortu 20 °C.

Pozor na pohlcovače tepla
Ušetřit náklady na vytápění pomůže i správné rozestavění nábytku a závěsy v adekvátní délce, tedy nepřekrývající topné těleso. Jestliže nábytek stojí příliš blízko topení, velkou část tepla pohltí právě on. Když teplu uvolníme prostor, navíc za radiátor instalujeme hliníkové fólie, které samy o sobě šetří 5 až 10 % energií, užijeme si teplo bez zatěžování peněženky. V případě, že je z nějakého důvodu nezbytné přímo obednění radiátorů, vždy vytvoříme průduchy zakryté větrací mřížkou, aby byla zajištěna aspoň částečná cirkulace teplého vzduchu. Využijeme také teplo z rozvodu potrubí. To ponecháme nejlépe přiznané a zakomponované do interiéru.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Menšímu bytu sluší chytrá řešení

Malometrážní byt vybavíme prostorově nenáročným a víceúčelovým nábytkem, u výmalby stěn vsadíme na optické triky. Nechte se inspirovat!

Výběr článků

Načítám