Hlavní obsah

Je čas zkontrolovat klimatizaci před novou sezonou

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blížící se začátek letní sezony je dobou, kdy bychom si měli nechat zkontrolovat klimatizaci. Servis může nejenom odhalit eventuální závady, ale především by jeho součástí mělo být důkladné vyčištění, aby se s prvním jejím výdechem nezačalo po bytě šířit vše, co se v ní přes zimu zachytilo.

Foto: Daikin

Klimatizace vyžaduje pravidelnou údržbu. Je nejvyšší čas ji nechat zkontrolovat.

Článek

Klimatizace čeká s velkou pravděpodobností opět náročná sezona, v některých domácnostech jsou v létě v provozu takřka nepřetržitě. Své o tom vědí například majitelé bytů v podkroví. Proto se vyplatí věnovat těmto zařízením patřičnou pozornost, aby v průběhu léta mohla bez problémů sloužit.

Jarní údržba klimatizace je pak na místě o to více, pokud bylo zařízení používané i v zimních měsících k vytápění domácnosti.

Jak upozorňují obchodníci i technici, pravidelná péče o klimatizace je zatím stále úkonem, který mnozí lidé stále ještě zanedbávají. Nedostatečná péče se ovšem může projevit zkrácením její životnosti, vyššími náklady na provoz anebo zvýšením rizika eventuálního poškození.

Vyčistěte filtry

„Údržba klimatizace se jednoznačně vyplatí. Nejedná se o nic složitého, uživatelé by se měli zaměřit především na filtry, které je potřeba podle pokynů v návodu pečlivě očistit,“ upozorňuje Ivo Zabloudil, produktový manažer společnosti Enbra.

V nečištěných filtrech bují nejrůznější bakterie a mikrobi, zároveň mohou stát za zvyšováním spotřeby jednotek.

Foto: Panasonic

Aby klimatizace opravdu navodila příjemnou atmosféru v bytě, musí být pravidelně udržovaná, tzn. čištěná a kontrolovaná technikem.

„Kromě filtru vnitřní jednotky klimatizace je třeba vyčistit i kondenzátor na venkovní jednotce (to je část, kde proudí vzduch ve venkovní jednotce). Bez pravidelného čištění může dojít k poruchám zařízení. Cena servisu se pohybuje mezi 700 a 1200 Kč. Čištění ovšem nenahrazuje servis, kdy je odborně zkontrolován komplexní chod klimatizace, čímž je často možné předejít větším poruchám. Servis doporučujeme ve většině případů cca jedenkrát ročně. V případě prašných prostředí častěji, ale to se většinou týká průmyslových instalací,” doporučuje Pavel Nuc z firmy Klima-Elektron.

Filtry po vynětí z jednotky obvykle stačí propláchnout pod tekoucí vodou, případně je lze vyluxovat vysavačem. Čisté a suché je pak vrátíme zpět do jednotky. Ideální je očistit i celou vnitřní jednotku vlhkým a měkkým hadrem od prachu či eventuálních drobných nečistot.

„Kromě úkonů, které uživatel zvládne sám, doporučujeme nechat si provést jednou ročně údržbu odbornou firmou. Ta vyčistí nejenom vnitřní jednotky speciálním dezinfekčním prostředkem, ale i výměník venkovní jednotky, a navíc zkontroluje funkčnost celého systému. Pro samotné čištění pak platí pravidlo 'čím častěji, tím lépe'. Zanesené filtry snižují kvalitu vnitřního vzduchu, klesá její účinnost a zbytečně se zvyšuje zátěž ventilátoru a tím jeho opotřebení,” radí Vladimír Macháček ze společnosti Daikin.

Co zkontrolovat

Když je vnitřní jednotka čistá, věnujte pozornost následujícím prvkům a zkontrolujte, zda jsou v pořádku.

  • Ověřte, že není otvor pro přívod a odchod vzduchu do jednotky zablokovaný.
  • Prohlédněte odvod kondenzátu. Ani ten nesmí být zablokovaný, eventuálně, že vede tam, kam má.
  • Ověřte, že je jednotka zapojena do sítě a zda je nahozený i příslušný jistič.

Co bude dělat technik

Technik, kterého firma vysílá na kontrolu klimatizace, musí být mužem několika profesí, a především na ně musí mít příslušnou certifikaci. Především musí mít certifikaci opravňující k manipulaci s chladivem.

Rovněž tak musí mít osvědčení o zkoušce pro elektrikáře, neboť musí kontrolovat i veškeré rozvody elektřiny související s klimatizací.

Foto: Enbra

Při pravidelné kontrole klimatizace nezapomeňte také na venkovní jednotku!

Technik se pak kromě eventuálního vyčištění všech filtrů (pokud si je nevyčistil majitel sám) může pustit do vyčištění a dezinfekce výměníků. Zkontroluje funkčnost a nezávadnost rozvodů a čerpadel pro kondenzát, s tím souvisí rovněž kontrola a vyčištění kondenzátoru ve venkovní jednotce.

Stejně tak bude třeba zkontrolovat rozvody chladiva a jeho množství, případně je doplnit.

Důležitá je také pravidelná kontrola kompresoru a dostatečného množství oleje.

Závěrem každé servisní kontroly je přezkoušení veškerých funkcí a ovládání klimatizace.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám