Hlavní obsah

Podle čeho vybírat půdní schody skryté za víkem

Právo, Karolina Černá

Řešíte přístup na půdu nebo do stropních skladovacích prostor v garáži a nemůžete použít přímé schody? Pak zvolte typy skládací nebo stahovací. Mají tu výhodu, že když je nepotřebujeme, složíme je, stáhneme a zavřeme za nimi víko, které je součástí stropní plochy.

Foto: Fakro (4x)

Snadná manipulace. Stahovací schody ručně nebo tyčí stáhneme díky pružinám snadno dolů. Skládací typ po uvolnění víka lehce rozložíme.

Článek

Při výběru schodů zohledníme materiál, typ konstrukce žebříku a potřebu tepelné izolace.

Foto: Fakro

Materiály

Za nejodolnější a nehořlavé lze považovat celokovové výrobky, z oceli nebo s prvky z hliníku. Mohou se však při špatném těsnění víka rosit a poté korodovat. Délku půdních ocelových schodů regulujeme přidáním nebo odebráním segmentů, a tím i změnou úhlu sklonu žebříku.

Celodřevěné schody jsou lehčí, ovšem bez péče mohou být náchylné k sesychání, napadení hnilobou a dřevokazným hmyzem. Zde pomohou ochranné nátěry a impregnace.

Foto: Fakro

Stahovací půdní schody LST jsou standardně vybaveny termoizolačním poklopem o tloušťce 3,6 cm. Konstrukce skříně schodů je vyrobena ze dřeva, mechanismus odlehčující poklop jej bezpečně udrží v jakékoliv poloze.

Některé výrobky kombinují oba materiály – ocelový žebřík a víko i korpus schodů ze dřeva.

Konstrukce

Skládací typ půdních schodů tvoří tři až čtyři panty spojené díly, které se při manipulaci skládají na sebe a jsou uloženy na víku, které uzavírá otvor.

Stahovací (nůžkové) žebříky z ocelových segmentů poskládaných jako pružina natahujeme a stahujeme podle potřeby.

Foto: Hornbach

Stahovací půdní schody OST mají nůžkovou konstrukci, jsou vybaveny zatepleným víkem, krycími lištami a montážními úhelníky. Pro maximální výšku místnosti 280 cm. Obsluha pomocí tyče. Cena 4700 Kč.

Půdní schody musí být správně ukotveny ke stropní konstrukci. Boční kotvení je běžné u schodů s dřevěným rámem, kotvení v rozích využívají ocelové schody.

Foto: J. A. P.

Stahovací schody Lusso ZP v zatepleném provedení jsou opatřeny plechovým sendvičovým víkem s tepelnou izolací uvnitř.

Izolace tepla

Zajišťují-li schody přesun do nezaizolovaných a nevytápěných půdních prostor sousedících s vytápěnými obytnými místnostmi, je důležité vzít v potaz teplotní rozdíl mezi oběma prostory, a to především v zimě.

Foto: Fakro

Super termoizolační půdní schody LWT jsou doporučovány k použití v nízkoenergetických stavbách, ve kterých je kladen velký důraz na minimalizaci tepelných ztrát.

Optimální je zateplená varianta půdních schodů, doporučovaná i energeticky úsporným a pasivním domům. V tomto případě je žebřík namontován na spodním víku s vrstvou tepelné izolace. Po uzavření je víko vzduchotěsné, na schodech se nesráží vlhkost. Tepelnou izolaci posílí přidání horního víka k základní konstrukci schodů.

Foto: Hornbach

Půdní schody Dolle Mini jsou ideálním řešením pro malé otvory ve stropě. Čtyřdílné dřevěné půdní schody s tepelně izolovaným vikýřovým víkem se hodí do výšky až 260 cm. Cena 5930 Kč.

Schody v neobytných prostorách, v nichž jsou rozdíly mezi místnostmi minimální nebo dokonce žádné, se bez izolace obejdou.

Foto: J. A. P.

Protipožární stahovací schody Kombo mají plechové sendvičové víko s tepelnou a protipožární izolací, které je zabudované do stropu. Na konstrukci rámu je upevněn harmonikový žebřík spojený s víkem. Celý prostor schodů shora uzavírá zateplené víko.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám