Hlavní obsah

I kočka a pes si mohou v bytě rozumět

Právo, Karolina Černá

Soužití psa a kočky pod jednou střechou nemusí být problém ani pro zvířata, ani pro jejich majitele. Stačí dodržovat pár pravidel, která přispívají ke vzájemné spokojenosti.

Foto: Decodoma

Pohovky a křesla ochrání před chlupy mazlíčků snímatelné napínací potahy.

Článek

Psi a kočky dokážou být přátelé, jen je důležité začít se vzájemným kontaktem již od jejich narození. Nejlepší je, když si pořídíme kotě a štěně najednou, rychleji si tak na sebe zvyknou.

Vlastníme-li dospělou kočku či psa, pak jim pořídíme mládě. Nejlepší variantou je pes a kotě. Kočka má totiž větší problém přijmout malé štěně. Do vzájemného kontaktu je nenutíme, zvířata mají ráda svůj prostor a soukromí. Cestu k sobě si najdou sama, anebo také ne. Záleží na jejich povaze.

Dobré je začít tím, že dáme do pelíšku kočky a pejska dečku, kterou po několika dnech vyměníme. Zvířata si tak zvyknou na pach toho druhého.

Foto: Fler

Plstěnou ulitu Red značky Bodline si oblíbí koťata, dospělé kočky i malá plemena. Lze ji proloupnout, slouží pak jako otevřený pelíšek. Vlna obsahuje vůni lanolinu, která kočky přitahuje. Cena 1100 Kč.

Pelíšky a misky zvlášť

Kočka i pes uvítají prostor, kam se mohou schovat, zdřímnout si, pozorovat okolí. Menším plemenům a kočkám vyhovují kukaně, košíky, pelíšky s vyššími hranami. Pro velké psy jsou vhodné polstrované matrace s praktickým snímatelným potahem, polštářovitý pelech.

Foto: Krmiva Pučálka

Polštářový pelíšek Aminela je vhodný pro menší pejsky. Cena 690 Kč.

Obě zvířata musí mít na jídlo a vodu vlastní misku, nejlépe odděleně, v různých místnostech, protože si teritoriálně hlídají stravu. Kočku krmíme po menších porcích třikrát denně. Nevadí, když jí stravu necháme v misce přes noc.

Psovi stačí jedna až dvě porce. Misky na vodu a žrádlo s brzdnou hranou nebo na gumové podložce brání posouvání po podlaze a překlopení. Nerezové se dobře udržují a dlouho vydrží. Plast je vhodný pro menší pejsky i kočky.

Foto: Tchibo

Vyhledáváni laskomin hrou s pohyblivými koule mi mají rády kočky i psi. Průměr hračky 14cm. Cena 199 Kč.

Psí venčení je pohodlnější řešit procházkami, i když samozřejmě i pro ně existují toalety podobné těm kočičím. Záchod, otevřená mísa se zvýšenými okraji či uzavíratelný box by měl být tak velký, aby se v něm kočka mohla otočit.

Stelivo z něj nesmí vypadávat. Měníme ho každý den, protože zejména v plastu kočičí moč začne brzy zapáchat. Pozor! Kočičí WC dáme na místo, kam se pes nedostane, aby ho nerozhrabal, případně jeho obsah nechtěl spořádat.

Foto: Krmiva Pučálka

Plastové misky vyhovují malým zvířatům. Dospělým dáme nerez, který nelze tak snadno odstrčit.

Co se zvířecími chlupy

Z hladkého nábytku odstraníme srst nejlépe hadříkem z mikrovlákna s antistatickým účinkem. Na podlahy platí mokrý úklid mopem, vysavačem s funkcí mokrého vysávání. Jeho horká pára likviduje pachy i breberky, které chlupáči do domu přinášejí.

Pomůže vysavač s nástavcem odstraňujícím chlupy, písek z pohovky, z podlahy i z koberce. Automatický robot zase neúnavně pracuje v nastavených intervalech, často slouží jako vítaná pohyblivá hračka.

Foto: Simple solution

Na trhu je spousta přípravků, které usnadňují udržování hygieny v bytě se zvířaty - čistič moči (279 Kč) a odstraňovač zápachu (219 Kč).

Praktické je, když jeden velký koberec s krátkým vlasem nahradíme několika malými. Snadno je vyklepeme, vejdou se do pračky. Na pohovku a křesla natáhneme napínací potahy, které po hrubém vybrání chlupů jednoduše vypereme.

Padání zvířecí srsti omezíme kartáčováním, některá zvířata snesou vysávání chlupů přímo z těla ručním vysavačem s nasazeným kartáčem. Kočka vodu moc nemiluje, ale ani u psa to s koupáním nepřeháníme, stačí třikrát do roka. Přichází totiž o svůj pach, identitu.

Častým odmašťováním srsti můžeme psovi přivodit kožní problémy. Obvykle ho stačí otírat vlhkým hadrem, případně s malým přídavkem octa pro neutralizaci zápachu.

Pozor na poškrábání

Do interiéru se zvířaty vybíráme omyvatelné podlahy odolávající drápkům. Vhodný je vinyl, případně dražší marmoleum, keramika s protiskluzovým a antistatickým povrchem.

Foto: Krmiva Pučálka

Pes lehce respektuje kočku jako nadřazenou a nechává ji v klidu. Rád ji však občas provokuje ke hrám, které se kočce ne vždy líbí. Proto jí pravidelně přistřihujeme drápky.

Dveře jsou mnohdy terčem psích i kočičích drápků, a to právě dřevěné, které podléhají poškrábání nejvíce. Můžeme je oplechovat, opatřit ochrannou přilnavou fólií nebo zvolit dřevo s vhodnou tvrzenou a pružnou povrchovou úpravou (např. Induline LW-725), kterou sami opravíme díky sadě dodané výrobcem.

Dveře mohou být z tvrzeného skla. Spadá do kategorie bezpečnostních skel a je až pětkrát odolnější vůči nárazům do plochy než běžné sklo. Přes sklo zvíře vidí, co se děje v okolí.

Kočka si ráda brousí drápky také o nábytek. Naučíme-li ji používat škrabadla, rozestavěná na jejích oblíbených místech, můžeme si gratulovat. Odolný proti drápkům je nábytek s dvířky s povrchem z LTD lamina, s akrylátovým povrchem T.acrylic, u kterého lze případné poškození lesku snadno opravit. Při běžném poškození tak nedojde k žádnému narušení spodní vrstvy či změně barevnosti.

Foto: Cocici

Škrabadlo s prolézačkami a pelíšek s vyšším okrajem je určen kočkám.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám