Hlavní obsah

Na co se zaměřit při výběru koupelnového nábytku

Právo, Gisela Růžičková

Do koupelny vybírejte jen takový nábytek, který je do tohoto prostoru určený. Odolá totiž vyšší vlhkosti i změně teplot a neuškodí mu ani přímý kontakt s vodou. A na co dalšího byste si měli dát pozor při výběru?

Foto: J. A. P.

Objevte pro svou koupelnu moderní designové obklady. Skleněné stěny a obklady z grafického skla s digitálním tiskem nebo textilií použité místo klasických keramických obkladů.

Článek

Koupelnový nábytek kupujte zásadně od renomovaných výrobců, vždy smontovaný a s certifikátem o vodotěsnosti.

Skříňky neinstalujte poblíž vany nebo sprchového koutu. Aby nepřišly do bezprostředního styku s vodou, postavte je na nožky nebo je ukotvěte do zdi.

Foto: Siko

Modré a zajímavě umístěné skříňky pod umyvadlo dávají koupelně s šedými obklady neskutečný šmrnc.

Nábytek i další vybavení koupelny ochrání dobrý odvětrávací i vytápěcí systém. Také záruka tři až pět let ručí za kvalitu nábytku v základním provedení. Pečlivě vybírejte materiál i povrchovou úpravu.

Foto: Westwing

Praktická zrcadlová skříňka Tamara nad umyvadlem, která představuje úsporu místa díky malé hloubce, je přehledná a ideálně do ní umístíte věci, které potřebujete mít pravidelně po ruce, cena 7199 Kč.

Foto: Westwing

Dřevěné police umějí prostor koupelny zabydlet. Krom toho jsou praktické. Regál Nina, cena 4199 Kč.

Vhodný materiál do koupelny

Korpus a nábytková dvířka či zásuvky v provedení MDF desky tvoří nejčastěji základ nábytku. Lze použít i masivní dřevo ošetřené speciálními laky, které zamezí pronikání vlhkosti do dřeva a jeho následnému bobtnání.

Foto: Ravak

Elegantní nábytek Natural spojený s umyvadly z litého mramoru se hodí do každé moderní koupelny. Množství rozměrů i možností kombinace otevřených ploch a zavřených prostor jej předurčuje k široké paletě využití.

Povrchové úpravy

Fóliovaná dvířka jsou do koupelny ideální volbou nejen proto, že jsou proti vlhkosti chráněna ze všech stran. Ve spojení s širokou nabídkou odstínů a dekorů, od vysokých lesků přes sametové maty až po zdařilé imitace přírodních i umělých materiálů, se v koupelně osvědčila.

Foto: Trachea

Koupelnový nábytek s fóliovanými dvířky v dřevodekoru světlý dub sonoma.

LTD laminová dvířka patří k levnějším. Zárukou kvality je, jakým způsobem i jakým lepidlem je u nich lepená hrana.

LTD akrylátová dvířka s tzv. ztracenou spárou, která je mezi čelní plochou a hranami dvířek téměř neviditelná, dodává dvířkům působivý designový vzhled a neocenitelné praktické vlastnosti.

Dvířka nabízejí výběr z mnoha nejrůznějších dekorů, a to jak v elegantním vysokém lesku, tak i v hlubokém matu, na kterém nezůstávají otisky prstů. S akrylátovými dvířky získá koupelna novou tvář, která ani po letech neztratí ze své krásy!

Foto: Trachea

Akrylátová dvířka T.acrylic v dekoru khaki mat a bordeaux lesk s téměř neviditelnou hranou, která dodává dvířkům designový vzhled, ale i neocenitelné praktické vlastnosti.

Fólie ve vysokém lesku, který je vzhledově srovnatelný se stříkaným lakem, a dokonce i sklem. Navíc podporuje stupeň barevnosti jednotlivých vysokých lesků.

Díky své speciální povrchové úpravě dokáže odolat i otiskům prstů! Ovšem v případě poškození je takový povrch neopravitelný. Proto je výhodnější variantou stříkaný lak či akrylátové povrchy ve vysokém lesku, které opravitelné jsou.

Foto: Hornbach

Vysoká koupelnová skříňka Cersanit Melar v bílé barvě s vysokým leskem, rozměry 144 x 35 x 25 cm, 2 otočné dveře, dvířka a zásuvky s funkcí měkkého zavírání, 2 zasunovací poličky, dveře je možné upevnit vlevo nebo vpravo.

Lakovaný nábytek ve vysokém lesku i v hlubokém matu pozvedne celkový dojem koupelny a přinese do ní luxus i dávku praktičnosti. Kvalitní lak odolává vlhkosti, vodě i zvýšené teplotě.

Foto: Hornbach

Koupelnová vysoká skříňka Pelipal Maxim v lakované bílé barvě, rozměry 170 x 32 x 30 cm, dvířka se sklem, 2 otočné dveře a 2 zasouvací poličky + výklenek. Cena 2690 Kč.

Co určuje kvalitu

Dostatečná síla korpusu – standardní tloušťka korpusu nábytku je u českých dodavatelů 18 mm. Setkat se ovšem můžete i s pouhými 16 mm, což není zrovna dostačující. Proč volit silnější variantu?

„Nábytek má lepší celkový vzhled – masivní styl. Je také zajištěna větší pevnost ve vztahu např. k pantům a dalšímu kování,“ říká Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení společnosti Trachea, a pokračuje: „Navíc síla dvířek, která jsou vystavena stálé námaze a čilému pohybu, by měla mít zázemí v 18 mm, protože vydrží mnohem více. Vyšší tloušťka korpusu umožňuje také volit ze širší nabídky frézování motivů – jak do plochy dvířek, tak i hran.“

Foto: Ravak

Aby mohl koupelnový nábytek Classic prospívat skutečně každé koupelně, může být opatřen hned několika druhy barev korpusu, jako je bílá, bříza, latte nebo cappuccino.

Spojení skříněk sestavy – kvalitu skříněk poznáte podle jejich spojení. Pokud je to pouze obyčejnými vruty, jděte s klidným svědomím o obchod dál.

Lepší je propojení skříněk tzv. spojovacími šrouby, které lépe vypadají, spoj je díky nim daleko pevnější a hlavně při demontáži a opětovném sestavení skříněk v koupelně neponičíte korpus.

Foto: Siko

Dekor keramických obkladů Andaman Uptown je trendy, spolu s otevřenou skříňkou pod umyvadlo a prosklenou rohovou skříňkou tvoří prakticky a funkčně vybavenou koupelnu.

Stejný dekor i ze zadní strany dvířek – renomovaný výrobce nabídne velké množství dekorů, což je běžná praxe. Pokud vám ale dají ve studiu nebo obchodě na výběr také z dekorů zadních stran nábytkových dvířek, zůstaňte a nechte si poradit. V řešení detailů je totiž síla!

Foto: Dřevojas

Koupelnový nábytek z řady Enzo v béžovém matu (velvet touch) lehce odolá vlhkosti, vodě i zvýšené teplotě, tedy nástrahám každé koupelny.

Foto: Le Bon

Nábytek ze série Forever je nesmírně variabilní. Podobné skřínky, které jsou pod umyvadly, slouží jako lavice na sezení a odkládání.

Kování se vlhkosti v koupelně přizpůsobovat nemusí. Antikorozním výrobkům nevadí ani vlhkost, ani změna teplot.

„Třeba my spolupracujeme se špičkovým německým výrobcem, u kterého problémy nehrozí. Pokud by došlo k potížím, tento výrobce zajišťuje doživotní záruku. Samozřejmě, když si zvolíme kování od levného výrobce, hrozí koroze, zanášení vodním kamenem atd. O kvalitě nejen kování, ale celého nábytku hodně napovídá i cena – jestliže je abnormálně nízká, dá se předpokládat, že ošizen byl právě materiál z hlediska jeho kvality,“ doplňuje Ing. Petr Blažek, generální ředitel společnosti Dřevojas.

Foto: Dřevojas

Novinkou je koupelnový nábytek z řady Invence z pestré škály dřevodekorů od břízy, švestky, ořechu či olše až po dub Arlington na snímku.

V ceně nábytku je standardně příprava, zpracování, materiál, práce a montáž vyrobeného kusu nábytku.

Foto: Le Bon

Koupelna z voděodolných materiálů, prostorná deska z Corianu s vlepeným umyvadlem se snadno udržuje, spodní skříňka ze série Forever je netradičně opláštěna sklem. Kovová konstrukce zaujme každého hrou hrubého kovu a parádních barevných prvků.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám