Hlavní obsah

Podle čeho vybírat stavební materiál

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budete stavět rodinný dům a nevíte, jaké jsou k dispozici materiály a nové technologie? Na trhu existuje bohatá nabídka pro individuální výstavbu, a tak vaše rozhodování nebude jednoduché. Jak na to?

Foto: Ytong

Kompletní stavební systém Ytong nabízí komponenty od sklepa až po střechu.

Článek

Odborníci tvrdí, že cena stavebních materiálů ovlivňuje náklady na hrubou stavbu minimálně. Proto se raději zaměříme na jejich užitné vlastnosti, které ovlivňují náklady na bydlení i jeho kvalitu.

Foto: Kmb Sendwix

Sendwix je první ucelený systém vícevrstvých konstrukcí na českém trhu, který vychází z moderních evropských trendů ve stavebnictví.

Zdicí materiály

Každý z materiálů má své výhody i nevýhody. Při jejich výběru se budeme řídit i místními zvyklostmi. Vždy ale musíme dodržovat postupy doporučené výrobcem.

V praxi se osvědčilo používat od jednoho výrobce nejen zdicí materiál, ale i malty či lepidla, fasády a omítky. Jedině tak za ně výrobce přebírá garanci.

Foto: Porotherm

Vlevo: Cihla broušená Porotherm 50 EKO Profi, splňuje parametry domu s nulovou spotřebou. Vpravo: Cihla Porotherm 50T Profi, plněná minerální vatou, vhodná pro pasivní domy.

Pálená cihla má u nás nejdelší tradici, nejznámějšími jsou Porotherm a Heluz. K výhodám broušených cihlových bloků patří rychlost výstavby a výborné tepelně izolační vlastnosti.

Pórobeton patří také mezi přírodní materiály, špičkou je Ytong, který vykazuje dobré tepelně izolační vlastnosti, vysokou pevnost, nízkou hmotnost a snadno se s ním manipuluje.

Foto: Heluz

Vlevo: Cihla Aku Kompakt 21 broušená pro bytové a řadové rodinné domy. Blok složený ze dvou cihelných tvarovek spojených přes minerální vlnu. Vpravo: Domy postavené ze systému Heluz se nemusí zateplovat, i tak splňují požadavky moderního bydlení.

Vápenopískové bloky se ukládají nasucho, např. VPC, VAPIS či skořepinové betonové tvárnice. Dají se užít jak pro nosné, tak pro výplňové dělicí stěny, zejména pro svou pevnost v tlaku a zvukově izolační vlastnosti.

Tyto systémy mají velmi nízký tepelný odpor, proto se masivně zateplují až 20 cm polystyrenu.

Foto: Kmb Sendwix

Vápenopískové cihly (VPC) se dají použít pro obvodové i vnitřní zdivo, hodí se i pro vyzdívání tepelně izolačních vícevrstvých obvodových stěn.

Alternativní materiály, které se po složení zalévají betonem (ztracené bednění), jsou Izoblok, Durisol či Velox. Vynikají vysokým tepelným odporem, rychlostí výstavby. Není nutné je dále zateplovat.

Foto: Velox

V systému ztraceného bednění se staví nejen rodinné domy, ale i vícepodlažní bytové domy a jiné občanské či průmyslové stavby.

Foto: Velox

Podstatou výstavby je ztracené bednění z jedno nebo vícevrstvých desek a masivní betonové jádro. Předností systému je jednoduchost a rychlost výstavby.

Keramzitové tvárnice, jako je např. GT Hotblock nebo Liapor, mají vysoké hodnoty tepelného odporu.

Stavíme ze dřeva

Bydlení v dřevostavbě u nás postupně získává na oblibě. Dřevostavby netrpí technickými ani fyzikálními nedostatky, které jim z neznalosti přisuzujeme. Od zdicích materiálů se zásadně liší ve schopnosti akumulovat teplo. Rychle se vyhřejí, ale brzy vychladnou. Podle způsobu výstavby je dělíme do čtyř skupin:

1. Montované sendvičové dřevostavby jsou předem vyrobené velkoformátové panely, které se na stavbě upevňují na nosný skelet. Montují se dvě vrstvy desek, mezi něž je uložena tepelná izolace.

Předností je jednoduchost a rychlost stavby od tří do šesti měsíců, cena od miliónu korun, vzhled domu je k nerozeznání od běžné zděné stavby.

Nevýhodou je menší nabídka ve srovnání se zděnými stavbami, stěny hůře izolují zvuk.

Foto: Novatop system

Dům Novatop kombinuje vysoce vyspělou technologii, vytváří bezpečnou, masivní a skutečně celodřevěnou konstrukci. Vysoce efektivní řešení pro úsporné i pasivní dřevěné domy.

2. Dřevostavby z masivních panelů jsou předpřipravené z masivního dřeva. Stěny, stropy i střechy jsou vyrobené v přesných formátech. Díky tomu se dřevostavba na místě jen poskládá. Masivní panely tvoří nosné konstrukce stěn a stropů.

Předností je rychlá a jednoduchá výstavba, podle velikosti domu, do několika dnů, výborné statické a izolační vlastnosti, možnost stavby vícepatrové budovy.

Nevýhodou je vyšší pořizovací cena, vyšší náklady na dopravu a těžkou mechanizaci na stavbě.

3. Dřevostavby se sloupkovou konstrukcí jsou na míru nařezané dřevěné fošny či hranoly s hřebíky a plechovými spojkami do skeletu. Do vytvořené dřevěné sítě se vloží izolace a stěny se následně z vnitřní i vnější strany zdi obkládají dřevovláknitými deskami či překližkou.

Foto: Novatop system

Hotová realizace dřevostavby s přiznanou konstrukcí v interiéru, což je jedna z největších výhod této technologie.

Předností jsou široké možnosti tvarování domu, odolnost vůči vysokému zatížení, možnost stavby vícepatrové budovy, stavba bez těžké mechanizace, nižší náklady za dopravu.

Nevýhodou je pracnější a delší výstavba, vyšší pořizovací cena.

Foto: Ovelos

Energeticky úsporné dřevostavby lze vybírat z více než 33 projekčních návrhů o zastavěné ploše domu v rozmezí 58 až 220 m2.

4. Srubové a roubené stavby jsou vytvořené ze silných, vodorovně kladených trámů či kulatiny.

Předností je vysoká odolnost vůči vlhkosti a vodě, účinná akustická izolace, stěny dobře vyrovnávají tepelné rozdíly.

Při výběru sledujte užitné vlastnosti materiálu:

 tepelný odpor,

 zabudovanou vlhkost,

 tepelnou akumulaci,

zdravotní nezávadnost,

difúzní odpor,

trvanlivost,

komplexnost a flexibilitu,

zvukově izolační vlastnosti,

bezpečnost stavby.

Nevýhodou je vyšší pořizovací cena, dům je náročnější na údržbu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám