Hlavní obsah

Jak zabezpečit sklep před odjezdem na dovolenou

Právo, Sylva Svobodová

Sklepy jsou u zlodějů oblíbené. Lehce překonají chabé zabezpečení, odnesou si drahé sportovní vybavení, a ještě mají volný vstup do obytného prostoru. A v létě, kdy je doba dovolených, je kořist snadno dostupná.

Foto: Tokoz (3x)

Nejslabším článkem rodinného domu jsou sklepy a garáže. A na ty se zloději zaměřují.

Článek

Odborníci doporučují pořídit si do sklepa speciální bezpečnostní dveře, přes které se zloděj nedostane. Mají mít kvalitní cylindrickou vložku a další bezpečnostní prvky: jedině tak poskytují ochranu proti vyháčkování nebo vylomení. Pro pojišťovny je podstatné, aby byly ve 3. bezpečnostní třídě.

Foto: Fab

Když zámek, tak pořádný. Tento mosazný kousek ve třetí bezpečnostní třídě zloděje spolehlivě odradí. Jeho třmen má zvýšenou odolnost proti řezání, stříhání i úderům kladiva. Dostaneme k němu tři klíče. Cena 1174 Kč.

Žádné slabé místo

V bytovém domě, kde se nelze spolehnout, že budou všichni pečlivě zamykat, se osvědčil tzv. samozamykací zámek. Zvenku dveře odemkneme klíčem, čipem nebo kartou, po zabouchnutí se samy zamknou. Zevnitř je ale lze snadno otevřít díky tzv. panikové funkci pouhým stiskem kliky.

Foto: Tokoz

Zámek s krytým tělem, který je vhodný k zamykání mříží, případně dvířek i sklepních kójí.

V rodinném domě je zabezpečení jen na nás. Věnujme proto pozornost již vchodovým dveřím a následně i vnitřnímu vstupu do sklepa.

Experti se shodují, že zabezpečení by mělo být v hodnotě přibližně desetiny ceny chráněného majetku. Jestliže máme ve sklepě zimní výbavu za deset tisíc korun, není zámek za tisícovku žádnou přehnanou investicí.

Foto: Assa Abloy

Do vchodových dveří je ideální samozamykací zámek FAB Bera.

Čtyři tipy k nedobytnému sklepu
Vchodové dveře — pořídíme kvalitní cylindrickou vložku odolnou proti odvrtání, planžetování a bumpingu (otevření dveří pomocí vyklepávacího klíče). A to s bezpečnostní certifikací alespoň ve 3. třídě. Dveře mají mít i více ocelových čepů.
Pomůže mříž zamčená řetězem a opatřená visacím zámkem s ochranou proti přepilování, vrtání a rozbití. Jestliže je sklepní kóje dřevěná, uzavřeme ji kvalitní petlicí se zajištěním proti vyražení.
Zabezpečení věcí samotných — opatříme je visacími zámky. Výbornými pomocníky jsou pevná ocelová oka, která se dají napevno zabudovat do podlahy, stěn nebo navařit na kovové povrchy. Drahé nářadí uložíme do uzamykatelné skříňky.
Okno do sklepa vybavíme neprůhlednou fólií, znesnadníme tím jeho rozbití a zamezíme výhled na uskladněné předměty. Instalujeme i světlo s čidlem pohybu, zloděje může zastrašit a nás upozornit, že se v domě něco děje. Na okno je dobré pořídit i mříž, i když to nevypadá na pohled hezky. Vyhneme se ale případným komplikacím při jednání s pojišťovnou.
Foto: Tokoz

Zámek připevníme do podlahy nebo stěny pomocí neodvrtatelných čepů. Následně se k němu zafixují kola, kočárky, zahradní technika a další ocelovým lankem nebo řetězem.

Při výměně zámků můžeme využít tzv. sjednocení klíčů. Koupit lze např. sadu tří cylindrických vložek s jedním klíčem. Nebo se vyplatí zajít do certifikovaného servisu. Tam klíče od cylindrických vložek, visacích a přídavných zámků sjednotí tak, že nám na odemknutí bude stačit jeden klíč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám