Hlavní obsah

Opravte si odloupnuté hrany. Víme, jak na to

Novinky, Tomáš Krásenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se vám z nábytku začne odlupovat hrana, měli byste to opravit co nejdříve. Jinak hrozí, že ji poškodíte a pak budete muset celou hranu odstranit a nahradit novou.

Foto: Festool (5x)

Dřevotříska na řezu nevypadá vůbec dobře, proto se musí opatřit hranou.

Článek

Hrany se odlupují u dřevěného nábytku opatřeného dýhou nebo častěji u nábytku z laminované dřevotřísky začištěné melaminovou nebo plastovou hranou.

Při dělení deskového materiálu totiž vzniknou hrany, které obnažují surovou dřevotřísku, a tu je nutné zakrýt. V závislosti na tom, jakou hranu výrobce použil, se nabízejí různé možnosti opravy.

Foto: Rehau

Nalepovací hrany z melaminu či plastu existují v nepřeberném množství dekorů.

Melaminové hrany

Nejlevnější variantou jsou melaminové hrany, které jsou vyrobeny ze stejného materiálu, jako je fólie na deskové dřevotřísce. Melaminová pryskyřice je velmi odolný materiál, který snese i vyšší teploty.

Proto se melaminové hrany většinou dodávají s vrstvou tavného lepidla, které se v domácích podmínkách aktivuje pomocí běžné žehličky. Proto se jim lidově říká nažehlovací. Páska se vrstvou lepidla přiloží k polepované hraně a z lícové strany se nejlépe přes čistý papír přejíždí rozehřátou žehličkou, dokud se tavné lepidlo nerozteče a páska se nepřilepí k ploše hrany.

Foto: Egger

Melaminové hrany jsou tenké a mívají na rubu vrstvu tavného lepidla, zatímco plastové hrany mají tloušťku až tři milimetry a jsou bez lepidla.

Olepování melaninovými hranami vyžaduje cvik a výsledek není dokonalý. Hrana je navíc poměrně choulostivá, neodolá vyššímu mechanickému zatížení a nebývá vodovzdorná (záleží na provedení a použitém lepidlu).

Foto: Rockler

Na připevňování melaminových hran se vyrábějí speciální žehličky, doma si ale vystačíte s obyčejnou žehličkou na prádlo.

Plastové hrany

Odolnější jsou hrany z plastu ABS (ale také PVC či PP), které se stejně jako melaminové používají k dekorativnímu ohranění úzkých ploch povrchově upravených materiálů na bázi dřeva, jako jsou desky z dřevotřísky, MDF, nebo lehčené voštinové konstrukční desky.

Plastové hrany jsou probarveny a zadní strana je opatřena adhesivním prostředkem – primerem, který zaručí přilnutí lepidla.

Vedle použití na rovné hrany jsou plastové pásky vhodné rovněž k ohraňování tvarovaných dílců, podobně lze využít také dřevěnou dýhu. Řeznou hranu však můžete polepit také masivní dřevěnou lištou.

Foto: Festool

Melaminové i plastové hrany jsou pružné, takže s nimi lze polepit i zakřivené plochy.

Pásky ABS se většinou nalepují strojně, není však pravda, že by si s nimi neporadil i amatér. Ruční zpracování plastových hran je rovněž možné, dokonce i bez speciálního nářadí, pouze vyžaduje použití určitých lepidel, jako jsou dvousložková disperzní lepidla, polyuretanová lepidla nebo kontaktní lepidla.

ABS je termoplast, takže při zahřívání měkne, proto se nevyrábějí s vrstvou tavného lepidla a nelze tudíž použít stejný postup s žehličkou jako u hran melaminových.

Oprava hrany

Průmyslově zhotovená hrana dřevotřísky je vždy lepena tavným lepidlem bez ohledu na to, z jakého je materiálu. Tavná lepidla totiž představují nejrychlejší a nejlevnější technologii lepení hran.

Roztavené lepidlo se však nanáší na hranu těsně před přilepením, takže to nevadí ani plastovým hranám. Proto vycházíme z toho, že každá hrana z průmyslově vyrobeného nábytku obsahuje tavné lepidlo.

Foto: Festool

Vrstvu tavného lepidla na odloupnuté hraně, a to i plastové, můžete zkusit opatrně aktivovat pomocí tavné pistole opatřené nejlépe plochým nástavcem.

Pokud se nám odloupne hrana z melaminu, můžeme se pokusit aktivovat zbylé lepidlo pomocí žehličky. Jestliže se páska k hraně nepřilepí, přijde na řadu kontaktní lepidlo. Naneseme ho v tenké vrstvě na obě lepené plochy, necháme deset až patnáct minut odvětrat a pásku přitiskneme na hranu.

Podobně budeme opravovat plastovou hranu, pouze s tím rozdílem, že přes ni nesmíme přejíždět žehličkou. Dřív než zbytky lepidla na rubové straně by se natavila hrana samotná. Proto lepidlo zkusíme aktivovat z rubové strany pomocí horkovzdušné pistole.

Pokud se páska nepřichytí, nastupuje opět kontaktní lepidlo nebo speciální polyuretanové lepidlo.

Foto: Festool

Na začištění hran existují různé řezáky a škrabky, praktikové radí dlátko, želízko z hoblíku, ale i pilník na kov a brusný papír na špalíku.

Lepení nové pásky

Při olepování hrany použijeme pásku, která je delší a širší než hrana samotná. Melaminovou pásku přilepíme pomocí žehličky, plastovou pásku kontaktním lepidlem.

Po vychladnutí, respektive zaschnutí lepidla ořízneme přesahy pásky. Na melamin postačí odlamovací nůž či dláto, existují také speciální nože a ruční ořezávačky.

Foto: Festool

Ručně, ale profesionálně, lze plastové hrany nalepovat pomocí olepovačky.

U plastové pásky je to vzhledem k tomu, že je určena pro strojní zpracování, náročnější. Tloušťka dva až tři milimetry vyžaduje použití zvláštní ruční ořezávačky nebo horní či hranové frézky.

Nástrojem může být kopírovací fréza nebo fréza tvarová, pomocí níž vytvoříme na plastové hraně zaoblení. Kraje hrany můžeme také zkosit truhlářskou škrabkou zvanou cidlina. Podobně postupujeme také u lepení dřevěné dýhy nebo masivní hrany.

Pracovní postup

Reklama

Související články

Jaký řetěz je pro vaši pilu nejlepší?

Pilový řetěz je pracovní nástroj vaší řetězové pily. Na jeho typu, kvalitě a ostrosti závisí řezný výkon stroje, ale také jeho životnost či vaše bezpečnost.

Jak správně seřídit okna s obvodovým kováním

Plastová, hliníková i dřevěná okna dnes většinou používají takzvané obvodové kování. Abyste jeho výhody využili naplno, musíte se o něj starat. Základní údržbu...

Výběr článků

Načítám