Hlavní obsah

Aby se zábavní pyrotechnikou byla opravdu jen zábava

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete vítat nový rok se zábavní pyrotechnikou? Pak určitě vybírejte ve specializovaném kamenném obchodě. Tam jsou vyškolení odborníci a máte jistotu, že zakoupíte certifikovaný výrobek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Novoroční ohňostroje patří k nejkrásnějším. Připravuje je tým zkušených pyrotechniků.

Článek

Pro začátečníky doporučuje specialista na pyrotechniku Václav Michalski z firmy Soptík kompaktní baterie (kompaktní ohňostroj), které se vyrábějí ve velkém množství druhů, typů, velikostí, ráží a s různými efekty.

Vhodná je střední velikost (průměr výmetníků 20 - 25 mm, max. 30 mm), nejlépe tzv. multiefektní (efekty namíchány za sebou).

Foto: Milan Malíček, Právo

Zábavní pyrotechniku nakupujeme pouze v kamenných obchodech, kde prodávají certifikované výrobky.

Kompaktní baterie se venku položí na rovný a pevný podklad, na určeném místě se zapálí a zpovzdálí můžeme sledovat malý ohňostroj. Baterie s 80 až 150 ranami vydrží 2–3 minuty, cena se pohybuje od 500 do 1500 Kč, záleží na počtu výstřelů, ráží atd.

Cena soukromého ohňostroje se pohybuje cca od 2000 do 10 000 Kč. Pokud chceme dražší světelnou projekci, doporučuje se zvolit variantu s profesionálním odpálením.

Bezpečnost na prvním místě

Než začnou bujaré silvestrovské oslavy, je nutné si předem u jednotlivých výrobků přečíst popisy, návody, podívat se případně na videa o daném výrobku (nabízí většina e-shopů).

Foto: WWW.BEAPHAR.CZ

Beaphar No Stress Spot On je přípravek ke zklidnění psů a koček všech plemen a věkových kategorií. Mikrokapsle obsahuje 100% extrakt kozlíku lékařského. Uvolňuje se do jedné hodiny po aplikaci. Balení stojí 139 Kč a obsahuje tři pipety.

Všechny legálně prodávané výrobky jsou certifikované (značka CE platná pro celou EU), schválené k prodeji, a tudíž vhodné pro laické použití.

I při dodržení postupů a návodů se však může výrobek roztrhnout (např. se ve výmetníku vzpříčí efektový kontejner). Vždy platí, že poškozené výrobky se nesmějí používat!

Foto: WWW.SOPTIK-PYRO.CZ

Kompaktní baterie, 49 výstřelů Sajgon, bezpečnostní kategorie F3.

Doporučené výrobky pro laické použití: kompaktní baterie, kulové pumy (nejlépe singleshoty – již nabité výmetníky určené pro jeden odpal), fontány, římské svíce (menších ráží), rakety, petardy.

Foto: WWW.SOPTIK-PYRO.CZ

Petarda Megatron, bezpečnostní kategorie F3

„Mám k pyrotechnickým výrobkům velký respekt a dělám vše pro to, abych případná rizika (selhání výrobku, roztržení apod.) eliminoval na minimum. Profesionální pyrotechnici tráví silvestra ve firmě, kde finišují s přípravou novoročních ohňostrojů. Tam mají jistotu, že k nim výrobky amatérských pyrotechniků nedoletí. Já osobně bych na Václavák nešel ani omylem, natož pak úmyslně,“ říká s úsměvem Michalski.

Foto: WWW.SOPTIK-PYRO.CZ

Fontána stříbrná, výška gejzíru cca tři metry, kategorie F2

A co je hlavní příčinou úrazů? Především nekvalitní výrobky bez certifikace, alkohol, nepozornost, únava, malá bezpečná vzdálenost od výrobků, nedodržení postupu manipulace (nedodržení návodu k použití), poškozené, nebo dokonce vlhké výrobky, delaborace (zneškodňování) a zapalování selhaných výrobků.

Foto: WWW.SOPTIK-PYRO.CZ

Kulové pumy, průměr 48 mm, nabité, kategorie F3

Rozdělení podle bezpečnosti
Kategorie F1 — tzv. dětská pyrotechnika, prodejné od 15 let
Kategorie F2 — prodejné od 18 let
Kategorie F3 — prodejné od 21 let
Kategorie F4 — prodejné od 18 let, ale pouze na průkaz odpalovače ohňostrojů nebo na základě osvědčení o odborné způsobilosti. Používání se pak řídí dalšími předpisy a povolením ČBÚ.
Kategorie P1 a T1 — technické a divadelní výrobky, prodej od 18 let
Kategorie P2 a T2 viz kategorie F4 (viz též zákon 206/2015 Sb.)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám