Hlavní obsah

I terasu je třeba připravit na zimní období

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozvolna se krátí čas, kdy na terase trávíme volné chvíle. Je potřeba ji připravit na nadcházející zimu.

Foto: WOODPLASTIC

Kvalitní dřevoplastová terasa je bezpečná a zdravotně nezávadná.

Článek

Máme-li terasu ze dřeva, počítáme s časově i finančně náročnější údržbou, než u dřevoplastu neboli WPC.

Dřevo versus dřevoplasty

Dřevo se perfektně hodí do exteriéru, kde vytváří specifickou přívětivou atmosféru. Aby zůstalo v dobré kondici a udržovalo si dlouhodobě hezký vzhled, potřebuje správnou a účinnou ochranu.

Pokud zajistíme dřevěným stavbám a prvkům správnou péči již od začátku, vydrží dlouho a my si budeme desítky let vychutnávat jejich krásu.

Foto: BONDEX

Dřevo je proti WPC choulostivější, proto vyžaduje 2x ročně větší péči.

Dřevo ve venkovním prostředí snadno podléhá povětrnostním vlivům, a tak by mohl povrch terasy ztratit původní barvu a časem popraskat. Není-li dřevo správně ošetřeno, dlouhodobě se v něm pak usazuje špína, houby, řasy anebo mech.

Na začátku podzimu a také zjara je potřeba dřevěnou terasu důkladně vyčistit speciálním přípravkem a natřít olejem. Ten dřevo zakonzervuje a chrání terasu před srážkami, sněhem i mrazem.

Údržba dřevoplastové terasy je méně náročná. Stejně jako u dřevěné terasy je nutný základní úklid, to znamená odstranit větší nečistoty i drobný prach, který se přes léto nashromáždil. Je-li terasa více znečištěná, lze ji lehce vykartáčovat v podélném směru.

Foto: FISKARS

Při běžné údržbě WPC terasy na podzim a v zimě stačí kvalitní koště.

V případě, že se nečistota dostala do spár, stačí ji vymést koštětem. Jestli do spáry něco spadlo, dá se dané prkno snadno vymontovat.

Poté je nejlepší omýt terasu čistou nebo mýdlovou vodou. Využít lze i vysokotlaký čistič pod tlakem max. 80 bar. Tím je v podstatě práce s WPC terasou u konce. Díky složce vysoce kvalitního a zdravotně nezávadného polymeru HDPE (high-density polyethylen) jsou WPC terasy odolné i vůči nepřízni počasí.

Ale pozor, i mezi WPC terasami najdeme lacinější nekvalitní materiály za nižší cenu, které pak nemohou splnit naše očekávání.

Foto: STIHL

Pokud je WPC terasa více zanesena, použijeme třeba vysokotlaký čistič Stihl RE 281 plus.

Jak reagují dřevoplasty v zimě? Pokud je na terase pouze voda nebo sníh, povrch neklouže. V případě, že teploty klesnou pod nulu, i na WPC terase se utvoří námraza, ale není nebezpečná.

Kvalitní dřevoplast odolá i minusovým teplotám. Odborníci doporučují plná prkna, do nichž nezatéká.

WPC — woodplastic

Používá při výrobě špičkovou licencovanou technologii z USA. Produkty obsahují 60 % dřeva (dřevěných pilin) a 40 % polymeru HDPE.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Jsou tak ekologicky šetrné a zdravotně zcela nezávadné. Tento poměr přináší ideální vlastnosti výsledného materiálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám