Hlavní obsah

Tapetování svépomocí. Proč to dělat složitě?

Novinky, Magdaléna Krajmerová

Dokonalá a rychlá proměna místnosti či bytu, jednoduché lepení téměř bez nepořádku – to jsou jen některé výhody, které přinášejí tapety. Oceníte je také tam, kde není dokonale hladká stěna či omítka, neboť tapetováním se tyto nedostatky zakryjí. Největší výhodou tapet je však nabídka tisíců vzorů a barev, v nichž se vyrábějí. Snadno tak dodáte interiéru originalitu, kterou sousedé ani známí mít nebudou.

Foto: Erismann (2x)

Vliesové tapety dostávají přednost před papírovými, protože jsou odolnější a lépe se s nimi pracuje.

Článek

Oblíbené vzory a barvy se v čase mění. Zatímco kdysi byly žádané neutrální barvy a nenápadné vzory, nyní lidé preferují výrazné odstíny a velké motivy, které upoutají na první pohled.

Tapety totiž více slouží jako doplněk než standardní úprava stěn. Proto zpravidla zdobí jednu nebo maximálně dvě stěny v místnosti.

Papír už neletí

Ovšem nemění se jen design tapet, ale i materiál, z něhož se vyrábějí. Papírové tapety postupně nahrazují ty vliesové, vyrobené ze speciální buničiny a polyesterových vláken s přídavkem polymerového pojiva.

Důvody jsou dva: jsou odolnější než papír, tedy je můžete bez obav stírat vlhkým hadrem a čistit, a jsou také pružnější a pevnější. Právě díky vyšší pevnosti dokážou i lépe zakrýt praskliny a nerovnosti na stěně.

Jejich přednosti oceníte ale už při samotném nanášení. Na rozdíl od klasických tapet, kde je třeba nejprve natřít lepidlem samotnou tapetu, pak čekat než dobře provlhne, a mezitím nanést lepidlo i na stěnu.

U vliesových se natírá lepidlem pouze stěna, což značně zrychluje a zjednodušuje práci. Zvlášť ti, kdo se do tapetování pouštějí poprvé, by si totiž měli uvědomit, že na lepení mají pouze omezený čas a nemohou tapetu na zdi upravovat neomezeně.

Foto: Vavex

Tapety nejenže dokážou rychle a snadno proměnit interiér, navíc ukryjí drobné nerovnosti a vady na stěně a v omítce.

„Vhodný čas pro dokonalé promáčení a vniknutí lepidla do tapety je od osmi do dvanácti minut. Za tu dobu byste měli zvládnout pruh ke stěně nalepit. Málokdo si navíc uvědomuje, že mokré lepidlo tapetu rozšíří. Zatímco v suchém stavu má šířku padesát tři centimetrů, po namočení se asi o centimetr roztáhne. Pokud byste doporučenou dobu lepení překročili, lepidlo na stěně začne schnout rychleji než na tapetě, ta se nevrátí do původní velikosti a dojde k pnutí mezi tapetou a stěnou,“ vysvětluje Jakub Marek z firmy E-color, která provozuje stránky Jaktapetovat.

Pokud k tomu dojde, na vaší krásně nalepené tapetě se objeví ošklivé boule nebo v rozích nebude dobře držet.

Příprava na tapetování

Prvním krokem přípravy na tapetování je samozřejmě nákup tapet. Dejte pozor na dvě věci: abyste měli dostatečné množství, včetně rezervy, a také aby odpovídalo číslo šarže.

Spotřebu si vypočtete sami. Tapety mají standardně šířku 53 centimetrů a v roli bývá deset metrů. Změřte si tedy délku a šířku místnosti a na jejich základě určete správný počet rolí. (Při výšce stropu okolo 3 m a obvodu pokoje asi 20 m budete potřebovat přibližně 12 rolí). Nezapomeňte na rezervu. U menších vzorů stačí menší, u velkoformátových naopak větší, protože budete mít větší „prořezy“, aby dekor navazoval.

„Už v obchodě dávejte pozor na výrobní číslo série, které je uvedené na etiketě, abyste se vyvarovali mírných barevných odchylek mezi jednotlivými rolemi. To, co se může zdát jako nicotná chyba, může ve výsledku celou práci zkazit,“ upozorňuje Tomáš Tiurin z oddělení dekorací projektových marketů Hornbach.

Foto: Erismann

Požadované množství tapet si vypočtete sami, když víte, že role má šířku 53 cm a je v ní deset metrů tapety.

Lepení papírových tapet

Pokud máte vybrané tapety v dostatečném množství, můžete začít s jejich lepením. Potřebujete k tomu:

  • nádobu na lepidlo,
  • štětku či váleček na nanášení lepidla,
  • pěnový váleček,
  • olovnici,
  • dřevěné míchadlo,
  • váleček na spoje,
  • odlamovací nůž,
  • tapetovací stěrku.
Foto: e-color.cz

Nejprve si rozložte tapetu na pracovní stůl a zastřihněte ji na požadovaný rozměr, plus deset až patnáct centimetrů si ponechte jako rezervu. Odborníci doporučují nastříhat si všechny pruhy najednou a očíslovat si je tužkou na rubovou stranu, jak jdou po sobě.

Foto: e-color.cz

Než začnete tapetu natírat lepidlem, položte ustřižený pruh na pracovní stůl tak, aby byl kraj tapety přesně na hraně stolu. Pracovní plochu díky tomu nezamažete od lepidla.

Foto: e-color.cz

Nechte lepidlo vsáknout do tapety. Nasákávání zlepšíte, pokud pruh tapety po natření přeložíte lepidlem k sobě. Pruh je ideální složit na čtvrtiny: konce tapety nejprve přeložte ke středu pruhu tapety a celý pruh poté přeložte napůl. Dbejte, aby lepidlo neušpinilo líc tapety.

Foto: e-color.cz

Lepidlo štětkou, ale lépe tapetovacím válečkem rovnoměrně naneste na zeď.

Foto: e-color.cz

Olovnicí si vyznačte umístění prvního pásu. Tím budete mít jistotu, že všechny následující pásy budou nalepeny rovně. Umístěte horní část prvního pásu až ke stropu s přesahem a srovnejte s načrtnutou kolmou linií.

Foto: e-color.cz

Pěnovým válečkem vytlačte všechny bubliny a vyrovnejte vrásky. Přebytečnou tapetu u podlahy odřízněte ostrým odlamovacím nožem. Tento postup opakujte, dokud nepotapetujete celou plochu.

Lepení vliesových tapet
Pokud se vám zdá lepení papírových tapet složité, investujte o něco více peněz do vliesových. Práce s nimi je mnohem jednodušší a rychlejší.
Po namíchání speciálního lepidla v příslušném poměru ho naneste tapetovacím válečkem přímo na stěnu. Speciální tapetovací váleček umožňuje pravidelné roztírání lepidla bez stříkání.
Nyní suchou vliesovou tapetu z role přiložte na stěnu, roztáčejte roli a tapetu zatlačte do lepidlového lože. Předchozí stříhání tapety není potřeba.
Pěnovým válečkem opět vytlačte všechny bubliny a vyrovnejte vrásky. Přesahy u stropu a na konci pruhu u podlahy zatlačte stěrkou do rohů a podél stěrky je odřízněte nožem.
Když se dostanete k tapetování „přes roh“, ustřihněte tapety tak, aby přesahovaly na další stěnu zhruba o 2 cm. Zbytek pruhu nebo nový pruh se přiloží na tento přesah. U tapet se silnou strukturou tapetujte do rohu s malým přesahem. Jestliže dekorujete pouze jednu stěnu, tohoto kroku budete ušetřeni.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak obkládat koupelnu. Pozor na tyto chyby

Koupelna bývá nejmenší místností v bytě či domě. Ovšem práce s jejím zařizováním je největší. A také nejnáročnější a nejkomplikovanější. To platí obzvlášť...

Jak vyměnit okenní kličku za pár minut

Rámy a sklo se jednoduše setřou vlhkým hadrem a o zbytek se nemusíme starat. Tak zní častý argument majitelů plastových oken, proč se rozhodli právě pro tento...

Okapy složíte jako stavebnici

Vyměnit okapy u domu už dávno neznamená shánět řemeslníka, dohadovat se s ním o ceně, dva měsíce čekat na termín a pak kontrolovat, zda svou práci odvedl dobře...

Výběr článků

Načítám