Hlavní obsah

Jak vyměnit okenní kličku za pár minut

Novinky, Magdaléna Krajmerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rámy a sklo se jednoduše setřou vlhkým hadrem a o zbytek se nemusíme starat. Tak zní častý argument majitelů plastových oken, proč se rozhodli právě pro tento materiál. Budou-li se takového návodu opravdu držet, jejich zklamání může přijít už po pár letech. Okenní klička, která má otočením z jedné polohy do jiné okno otevřít, zavřít nebo ponechat na větračku, přestane fungovat. Co s tím?

Foto: Veka (2x)

Pokud nevěnujete okenním kličkám pravidelnou péči, po čase doslouží a bude třeba je vyměnit.

Článek

Jestliže klička nepracuje, jak má, je nutné koupit novou a vyměnit ji. Není to složité, jen si tím člověk zbytečně znepříjemňuje život. Mnohem lepší je podobným problémům předcházet, tedy jednou až dvakrát za rok poskytnout kování alespoň základní údržbu a kličky i úchyty dotáhnout. Jak na to?

„Nadzvedněte kryt pod kličkou a otočte ho do vodorovné polohy. Tak se dostanete k šroubům. Kování jednou ročně promažte olejem, ať nezatuhne,“ radí Ondřej Fridrich ze společnosti Inoutic.

Druhým místem, kterému byste měli věnovat určitou péči, je těsnění v rámu. To každého půl roku přetřete například silikonovým olejem či podobným přípravkem. Zpomalí se tak proces přirozeného stárnutí.

Těsnění zůstane déle pružné a bude spolehlivě plnit svou funkci. Pokud je poškozené, vyměňte ho co nejdříve. Pozor, každé okno má jiné těsnění, je třeba vybírat podle profilového systému okna, ideálně u firmy, která vám rámy prodala.

Foto: Veka

Někdy bývá důvodem k výměně okenních kliček změna kování na dveřích v interiéru. Tato proměna je relativně levná a rychlá.

Třetím místem, na nějž zaměřte svou potomnost, jsou otvory pro odvádění vody v profilech rámů. Zkontrolujte, zda jsou průchodné, případné nahromaděné nečistoty odstraňte, aby voda mohla volně odtékat.

Proč klička nefunguje?

I přes pravidelnou údržbu však může dojít k poškození kličky. „Stává se to třeba při stavebních úpravách v bytě či domě, kdy do kování napadají různé nečistoty a to potom začne drhnout a zadírat se,“ nabízí jeden z nejčastějších důvodů pro výměnu Miroslav Culka ze společnosti Dafe-Plast.

Nejčastějším případem poškození bývá situace, kdy máte uvolněné šrouby. A kličkou i tak stále manipulujete, čímž zatěžujete čtyřhran spojující kliku s oknem, až se klička začne protáčet, aniž by s okenním křídlem hýbla.

Dalším důvodem pro výměnu bývá zvýšení bezpečnosti oken, nebo to, že majitel změní zařízení bytu či interiérové dveře a kování navzájem neladí.

Jde o velmi jednoduchou a poměrně levnou „proměnu“, cena kličky se pohybuje kolem 200 korun, záleží na typu a provedení. Ovšem pozor, nemůžete si k oknu koupit ledajakou, která se vám líbí.

„Než půjdete koupit novou okenní kličku, změřte si tu stávající. Zaměřte se především na rozteč šroubů a rozměry čtyřhranu. Díky tomu vždy koupíte tu správnou,“ radí Miroslav Culka. Máte-li správnou kličku doma, vezměte si křížový šroubovák, jiné nářadí nepotřebujete.

Pro snadnou demontáž

Foto: Dafe-Plast

Nejprve si okenní kliku připravte do vodorovné polohy, tedy do polohy otevřeno. Získáte tak snadný přístup k hornímu i spodnímu šroubu, které jsou skryty pod oválnou krytkou. Tu odstraníte jednoduše – jemně ji odkloňte a pootočte o 90 stupňů.

Když objevíte šrouby

Foto: Dafe-Plast

Po otočení narazíte na dva šrouby, kterými jsou klika a mechanismus kování k oknu přichyceny. Pomocí křížového šroubováku je uvolněte a vyjměte kliku i s trnem. Pozor, šrouby nevyhazujte!

Nová klika

Foto: Dafe-Plast

Připravte si novou kliku, možná k ní budete potřebovat i původní šrouby. Občas se totiž stane, že s novou kličkou si koupíte šrouby příliš dlouhé, které byste museli pracně krátit. Je proto mnohem jednodušší použít ty původní, na funkčnosti okna se to nijak neprojeví.

Základ je opět vodorovná poloha

Foto: Dafe-Plast

Novou kliku vsuňte trnem do středu mechanismu kování. Instalujte ji opět ve vodorovné poloze, respektive ve stejné poloze, v jaké jste demontovali tu starou. Je to důležité proto, aby okno fungovalo při daných polohách stejně, jak opravdu má a jak jste zvyklí.

Jinak se vám snadno stane, že odcházíte z domu a jste přesvědčeni o tom, že máte okna zavřená, protože jsou kličky svisle. A ono to může být naopak, což s sebou může přinést mnoho nepříjemností.

Šrouby dobře dotáhněte a krytkou pootočte

Foto: Dafe-Plast

Pokud máte kliku správně připravenou, opět ji přišroubujte dvěma šrouby, ty dobře dotáhněte. Poté šrouby a celý mechanismus opět schovejte pod krytku. Opět s ní stačí lehce pootočit.

Zkouška na závěr nutná

Foto: Dafe-Plast

Ještě než šroubovák uklidíte, vyzkoušejte, zda klika funguje správně ve všech polohách. Zda vám ve vodorovné poloze okno otevře, zda ho i zavře, nebo jestli správně otevírá na ventilaci.

Pro větší bezpečnost
Jedním z důvodů, proč se někteří lidé rozhodnou pro výměnu kličky, je i vyšší bezpečnost. Zatímco obyčejná klika stojí kolem 200 korun, za 300 až 500 korun si pořídíte speciální kličky s bezpečnostním knoflíkem či zámkem. Pokud odjíždíte na dovolenou, stačí klíček vyndat. Jestliže si zloděj rozbije sklo a chystá se okno otevřít, nepochodí, protože s kličkou ani nehne. Jak zámek, tak knoflík pak chrání i malé děti před tím, aby si samy jednoduše otevřely okno, z nějž by mohly vypadnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak obkládat koupelnu. Pozor na tyto chyby

Koupelna bývá nejmenší místností v bytě či domě. Ovšem práce s jejím zařizováním je největší. A také nejnáročnější a nejkomplikovanější. To platí obzvlášť...

Výběr článků

Načítám