Hlavní obsah

Zabezpečení domu či bytu věnujte pozornost. Zloději nedostatky snadno odhalí

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před letní dovolenou zkontrolujte úroveň zabezpečení svého domu či bytu. Zaměřte se na všechny vstupy, zejména dveře z teras, které jsou často podceňované.

Foto: DAFE-PLAST (2x)

Na skleněné plochy lze aplikovat bezpečnostní fólie, které se lepí přímo na sklo na jeho vnější stranu. Fólie zvýší odolnost a mechanické vlastnosti skla, při nárazu se sklo nevysype. Cena fólie za 1 m2 je cca 1000 Kč.

Článek

Jste si jisti, že cylindrická vložka splňuje, co má? Pokud ne, stačí si s sebou vzít klíč od domu a zajít k zámečníkovi. Ten pozná, jakou cylindrickou vložku ve dveřích máme. Může být stará nebo pro zloděje snadno překonatelná.

Je dokonce možné, že na ni výrobce nemá certifikaci. V takovém případě se k nám pojišťovna otočí zády.

Foto: WWW.NEXT.CZ

Čtečka otisku prstů ve spojení s elektromotorickou vložkou a zámkem odemkne dveře bez použití klíčů. Stačí přiložit prst. Čtečka se instaluje přímo na křídle dveří, lze použít i verzi skrytou v madle. Systém má paměť až na 99 otisků.

Důležitá trojice – dveře, kování, vložka

Tři prvky, které mají být ve stejné bezpečnostní třídě, jsou dveře, kování a vložka. „Celá soustava je přitom vždy jen tak bezpečná, jak je bezpečný její nejslabší článek,“ říká specialista Jan Hrnčíř z firmy Assa Abloy.

Foto: WWW.SHERLOG.CZ

Mobilní zabezpečení, které můžeme instalovat sami, se jmenuje Sherlog MAX, je v bezdrátovém provedení. Bez síťového napájení vydrží minimálně tři měsíce, nízký stav baterie zařízení nahlásí centrále. Falešné poplachy u něho nehrozí. Cena 9000 Kč.

„Jestliže máte na běžných dveřích zámkové vložky starší více než deset let, je vysoce pravděpodobné, že dveře zloději neodolají. Nepomůže vám ani dílčí výměna vložky za kvalitnější. Prostě obecně stále platí, že zloději odolají pouze certifikované bezpečnostní dveře minimálně ve III. bezpečnostní třídě s vložkou a kováním minimálně ve stejné bezpečnostní třídě jako dveře samotné,“ doplňuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností ze společnosti Next.

Foto: WWW.FAB.CZ

Cylindrická vložka FAB ve 4. bezpečnostní třídě odolá praktikám bytařů. Nelze ji vyvrtat, vyháčkovat nebo otevřít paklíčem. Vložka má povrchovou úpravu saténového niklu, dodává se s pěti klíči. Cena 1125 Kč.

Pokud máme s bytem propojenou garáž, musí mít i ta kvalitní zámek. „Zvážíme i pořízení přídavného zámku, který nedobytnost dveří zvýší. Lze udělat na oba zámky jeden klíč,“ dodává Jan Hrnčíř.

Foto: DAFE-PLAST

Okenní kliky mají ochranný převod a zamezují snadnému otevření. Výměna běžné kličky za bezpečnostní trvá 5 minut. Prodává se se zamykacím klíčkem (cena kličky je 500 Kč) nebo s tzv. knoflíkem (250 Kč).

Cylindrické vložky se vyrábějí ve čtyřech bezpečnostních třídách. První stupeň znamená obyčejnou vložku a čtvrtý vysoce kvalitní výrobek. Vchod do kůlny může mít dvojku, ale vchodové dveře alespoň stupeň tři.

Foto: TOKOZ

Sestava robustní petlice Golem a visacího zámku Golem je velmi účinná. Samotný zámek je dokonce zapsán v knize rekordů, protože udržel na jeřábu automobil.

Do prevence se vyplatí investovat, proto dům pojistíme. „Nároky na zabezpečení jsou u různých pojišťoven individuální a mohou se lišit, vždy ale vycházejí z hodnoty pojištěného majetku. Úroveň požadovaného zabezpečení musí být přímo úměrná výši pojistné částky, která by měla hodnotě majetku odpovídat,“ říká Jolana Ackermannová z České asociace pojišťoven.

Foto: WWW.NEXT.CZ

Kamerové kukátko se vyplatí v rodině s dětmi, které mohou pohodlně zjistit, kdo stojí za dveřmi. Osoba se promítne na malý LCD monitor, který je připevněný na zdi, kukátko pracuje pod úhlem rybího oka 170°.

Foto: TOKOZ

Safety Box – oblíbené kotvení na zem či na zeď pro kola, kočárky, zahradní techniku apod.

Desatero slabin
1 Vstup na půdu i vikýře v době naší nepřítomnosti pečlivě uzavřeme. Světlíky zabezpečíme mříží a bytelným zámkem bezpečnostní třídy 3 a vyšší.
2 Okna a skleněné plochy zavíráme, v dosahu nemáme žádný žebřík. Používáme závěsy a žaluzie, dobré jsou i bezpečnostní fólie či mříže.
3 Všechny vstupní dveře (přední, zadní, boční, veranda, terasa) mají být bytelné, v pevných zárubních a se zámkovou vložkou nejlépe 4. bezpečnostní třídy.
4 Sklep vždy zamkneme, případně v něm zatemníme okna.
5 Zkontrolujeme plot, pevná vrátka (opatříme kvalitním zámkem alespoň 2. bezpečnostní třídy). Vyplatí se visací zámek a petlice.
6 Garáž a kůlna jedině zamknutá. Odemykáme pouze, když je aktuálně používáme.
7 Zabezpečíme dveře uvnitř domu: z chodby, půdy nebo sklepa, mezi jednotlivými patry. Vhodný je bezpečnostní zámek třídy 3 a vyšší.
8 Jízdní kola, kočárky, motocykly a zahradní techniku je dobré ukotvit ještě k podlaze či stěně. Drobné cennosti, dokumenty uschováme do trezoru.
9 Myslíme na detaily: kvalitní visací zámek nepomůže, když bude petlice snadno demontovatelná. Bytelná zámková vložka nás neochrání, je-li v chatrných dveřích.
10 Facebook je zrádný, nechlubme se přátelům s dovolenou. Raději nainstalujme kamerový systém (i falešný) nebo alarm. Požádejme souseda o kontrolu domu během naší nepřítomnosti.
Zdroj: Tokoz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám