Hlavní obsah

Zateplení domu zvýší jeho hodnotu a sníží náklady na vytápění

Právo, Gisela Růžičková

Tepelná izolace domu je dobrá investice, která se rychle navrátí. Kvalitním zateplením rodinného i panelového domu ušetříme nejen náklady na vytápění, ale zvýšíme i jejich hodnotu.

Foto: EPS (2x)

Komplexní zateplení domu šetří peněženky a své výhody má i v letních měsících.

Článek

Při správném provedení dosáhneme i optimálního mikroklimatu v létě, ochrany obvodové konstrukce a tím prodloužení její životnosti.

Komplexní zateplení ušetří 50–80 % nákladů za energie. V zimě dobře zateplený dům znamená nízké náklady na vytápění, žádné tepelné mosty (tj. žádné plísně), u novostavby pak úsporu za vytápěcí systém s nižším výkonem.

Foto: EPS

Rekonstrukce panelových domů přináší podstatné trvalé zlepšení technických a užitných vlastností.

Tloušťka zateplení závisí na tom, jaký dům stavíme. Standardní dům se zatepluje tloušťkou okolo 15 cm, nízkoenergetický 25 cm a pasivní tloušťkou zpravidla 30 cm.

K výměně vzduchu a tím i k odstranění vlhkosti dochází více než z 95 % větráním okny, dveřmi, případně řízeným větráním, pomocí spár v konstrukcích, digestořemi atd. Na vlhkost dobře reagují materiály na bázi sádry.

Zateplení odstraňuje tepelné mosty a tím i kondenzaci vodní páry na povrchu konstrukce a tím i předpoklad vzniku plísní. Teplota na vnitřním povrchu obvodových stěn je vyšší, vzdaluje se tak od teploty rosného bodu, což jednoznačně brání i vzniku plísní.

Foto: ROCKWOOL

Zateplení nad krokvemi systémem Toprock minimalizuje možnost vzniku tepelných mostů.

Případnou kondenzaci uvnitř konstrukce zateplení buď snižuje, nebo dokonce zcela odstraňuje. V zateplených konstrukcích kondenzuje prakticky vždy méně vlhkosti než v konstrukcích nezateplených.

Kvalitní zateplení vyžaduje odborníky, které najdeme např. i na stránkách Cechu pro zateplování budov. Ten sdružuje více než čtyři desítky odborných firem a specialistů. Pokud se do zateplení pustíme sami, nemusí výsledek odpovídat původnímu záměru.

Foto: ROCKWOOL

Správná skladba podlahy zajistí nejen kvalitní akustickou, ale i tepelnou izolaci.

Vlhký dům zateplení nevyřeší. Prosakuje-li do konstrukce zemní vlhkost nebo do ní zatéká, je namístě nejprve odstranit příčinu problému. Zateplením obvodových stěn docílíme snížení kondenzace vodních par na vnitřním povrchu konstrukce, ale je-li příčinou vlhkosti vnější zdroj, jen zateplení nepomůže.

Zateplovací systémy mezi sebou nekombinujeme kvůli nízké kvalitě a životnosti. Na výběr máme pěnový polystyren nebo minerální vatu. Oba materiály jsou ekologické, častěji se používá pěnový polystyren.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám