Hlavní obsah

Jak vybrat vhodnou sekačku pro naši zahradu

Právo, Gisela Růžičková

Chceme-li mít kolem domu hustý, zelený a dobře střižený trávník, neobejdeme se bez sekačky. Na trhu je několik typů, které se od sebe liší. Proto než vybereme vhodnou sekačku pro naši zahradu, zorientujeme se v nabídce.

Foto: Husqvarna

Rotační sekačka LC 48 e je určena pro majitele středně velkých až větších travnatých ploch o rozloze 800 až 1200 m². Sekačka je zkonstruována tak, aby splňovala vysoké nároky na výkon, ergonomii a snadné používání.

Článek

Před samotným výběrem sekačky si ujasníme, jak velká je plocha, kterou budeme sekat, zda je terén členitý nebo rovný, jaké máme nároky na obsluhu sekačky, jak často budeme sekat, kdo bude se sekačkou pracovat, jaký typ porostu budeme sekat.

Dobrým řešením pro udržování trávníku jsou rotační sekačky se sběrným košem, kam se dostane kromě posečené trávy i spadané listí a jiné nečistoty z trávníku. Pro správný vývoj trávníku sečeme třetinu jeho výšky.

Foto: Mountfield

Elektrická sekačka WG BluePower 37 E, která šetří 50% elektřiny, možnost mulčování, záruka 7 let, zdarma zprovoznění. Výborná ovladatelnost a snadná manipulace se sekačkou, velmi tichý chod.

Rozhodovat se budeme většinou mezi elektrickou, benzínovou, a dnes už i aku sekačkou. Elektrické jsou lehké a lépe se ovládají, benzínové nepotřebují přístup ke zdroji energie, zato mají vyšší výkon a obvykle širší záběr. Aku sekačky jsou ekologické, jsou však limitovány nabíjecím zařízením a délkou výdrže nabití.

Rotační sekačky

Pro elektrické rotační sekačky je typická snadná údržba, nízká hlučnost, nižší provozní náklady, možnost sečení svažitých ploch a nižší cena. Ale vyžadují přístup ke zdroji elektřiny. Hodí se všude tam, kde udržujeme trávník třeba na malé předzahrádce. Obvykle si vystačíme se sekačkou o výkonu až 1800 W.

Foto: Husqvarna

Nová rotační sekačka LC 56 (13 990 Kč) je určena pro travnaté plochy o rozloze 800 až 1200 m2. Splňuje vysoké nároky na výkon, ergonomii a snadné používání, umí sekat mulčováním, sběrem do koše nebo zadním výhozem.

Rotační sekačky poháněné benzinovým motorem si pořizujeme na větší plochy. Nejenže se zbavíme elektrického kabelu, ale získáme sekačku s výkonem až 6,5 HP. Máme-li zahradu na svažitém terénu, dáme přednost rotační sekačce s pojezdem, který výrazně usnadní obsluhu. Stroj nemusíme obtížně tlačit, jede sám a práce je mnohem komfortnější.

Rotační motorové sekačky se osvědčily již na plochách nad 400 m² s vyššími a hustšími travními porosty. Jsou výkonnější, ale vyžadují větší pozornost při údržbě.

Foto: Viking

Akumulátorová sekačka MA 339 C (9970 Kč) s výkonným li-ion akumulátorem 36 V disponuje robustní plastovou skříní, centrálním nastavením výšky sečení v pěti úrovních, se sběrným košem o objemu 40 l a indikátorem naplnění.

Strunové sekačky

Máme-li na zahradě špatně přístupná místa, pořídíme si sekačku strunovou. Snadno se dostane pod keře a stromy i do různých zákoutí, poseče pruhy kolem plotů, okraje u zdí, schodů a záhonů. Jejich předností je štíhlá konstrukce, nízká hmotnost a snadná obsluha.

Foto: Garland

Sekačka Gardol GEW 42 (4290 Kč) je vhodná pro plochy o rozloze 700 m2. Má centrálně nastavitelnou výšku střihu v šesti polohách, 50 l sběrný koš, výkon 1800 W a šířku 42 cm.

Benzínové strunové sekačky ručí za čistý střih díky vysokým otáčkám motoru a strunové technice sečení. Ani vyšší tráva pro ně není problém.

Navíc oceníme vyšší výkon a nezávislost na připojení ke zdroji elektřiny.

Elektrické strunové sekačky nejsou tak hlučné, ani náročné na údržbu, ale mají nižší výkon a potřebují elektrickou přípojku.

Foto: Bauhaus

Benzínová sekačka Hurricane HBG 39 (3790 Kč) je díky 5 polohám nastavení výšky střihu, 40l sběrnému koši a šířce záběru 39 cm univerzálem pro každou zahradu o rozloze do 1000 m2. Navíc má kvalitní čtyřtaktní motor o výkonu 2,2 koňských sil.

Vřetenové sekačky

Vřetenová sekačka je šetrná k trávě. Stébla nejsou roztřepená ani nežloutnou. Rychle s ní upravíme menší až středně velké travnaté plochy. Dokonalý střih zajišťuje vřetenový nůž ze speciální tvrzené oceli s precizním broušením a bezdotykovou technikou řezu.

Bubnové sekačky

Bubnové sekačky mají širokou škálu využití, jsou specialistou na trávu vysokou až 150 cm, sekají na rovině i na horských stráních, nezaleknou se ani přerostlé trávy na rozlehlé louce. Jsou výkonné a díky nízké hmotnosti snadno ovladatelné.

Foto: Garland

Sekačka CC 53 SPB-V Triloy Series (16 990 Kč) disponuje benzínovým motorem a pojezdem, záběrem 53 cm a hmotností 40 kg.

Robotické sekačky

Současným trendem jsou robotické sekačky poháněné lithiovou baterií, které se starají o vitalitu trávníku a po naprogramování pracují zcela samostatně.

K výhodám robotů patří významná úspora času, minimální provozní náklady a žádný travní odpad. Nejjemnější kousky posekané trávy se totiž mění u kořínků na ekologické hnojivo. Tyto sekačky jsou zárukou vždy perfektně posekaného trávníku se svěžím vzhledem.

Foto: Mountfield

Nová robotická sekačka Wiper JX/JXK (od 32 500 Kč) se zárukou 7 let, přináší technologické změny, zkvalitňující výsledky práce. Je vybavena mj. dokovací stanicí, dešťovým senzorem, regulací otáček nože či možností zakódování nebo použití zvukového alarmu.

Velikost sečené plochy podle šíře záběru:
záběr 32 cmdo 200 m²
záběr 40 cmdo 350 m²
záběr 40-45 cmdo 500 m²
záběr 45-53 cmdo 1000 m²
záběr nad 53 cmnad 1000 m²
Foto: Gardena

Výkonná akumulátorová sekačka PowerMax 36 A Li (od 9278 Kč) se používá jako sekačka se sběrným košem nebo jako mulčovací zařízení. Se sběrným košem se s ní díky ukazateli naplnění a velkému plnicímu otvoru snadno manipuluje.

Vertikutátory

Díky vertikutátorům snadno odstraníme travní plsť a zamechovanou trávu. Vertikutátor přeseká travní výběžky, čímž podpoří tvorbu nových výhonků. Zároveň lehce nakypří povrch půdy, který pak lépe přijímá vláhu, živiny a vzduch.

Volíme stroje s plynulým nastavením nožů. Ideální hloubka vertikutace je několik milimetrů. Vhodným obdobím pro vertikutaci trávníku je přelom března a dubna a pak přelom srpna a září, nejlépe dva dny po dešti, kdy trávník není příliš mokrý.

Křovinořezy

Křovinořezem udržujeme přerostlé a zaplevelené a zarostlé plochy náletovými dřevinami. Vhodný stroj vybíráme podle druhu a frekvence čistění porostu. Rukojeť a nosná trubka mají být dostatečně ochráněny před vibracemi, otočná rukojeť usnadňuje přenášení a skladování a teleskopická nosná trubka pomáhá při úpravě rohů a keřů. Vyplatí se stroj s motorovou částí, kterou lze nosit na zádech.

Foto: Viking, Právo

Elektrická sekačka ME 443 (od 6 160 Kč) seče bez zplodin a s nízkou hladinou hluku. Jednoduchost ovládání zajišťuje kompaktní konstrukce se snadnou manévrovatelností. Vysoký výkon sečení zajistí elektromotor 1500 W. Šířka záběru 41 cm.

Jak připravit sekačku před sezónou
Radí Petr Novák, specialista Bauhausu
Kartáčem a vodou odstraníme zbytky travin, listí a zeminy včetně míst pod kryty nebo na žebrování motoru. Škrábance na extrémně namáhaných místech ošetříme proti korozi silikonovým olejovým filmem. Nabrousíme a vyvážíme nože, aby sekačka nevibrovala a nezpůsobovala nadměrný hluk. Promažeme veškeré pohyblivé součásti motoru. Šroubové spoje ošetříme vazelínou. U elektrických strojů zkontrolujeme přívodní kabel, u sekaček s pojezdem zkontrolujeme klínový řemen - má být napnutý, nikoli zpuchřelý. U motorových sekaček vyměníme před sezónou olej, nedoléváme! To platí i pro vzduchový filtr. Vyměníme svíčku v zapalování. Kromě úspory paliva tak zajistíme snadné startování. Za správný chod sekačky ručí optimálně seřízený motor.
Při správné údržbě benzínového motoru docílíme:
Prodloužení trvanlivosti motoru, snížení spotřeby benzínu až o 30 %, snížení motorových emisí až o 50 % a zvýšení výkonu až o 7,5 %
Foto: Mountfield, Právo

Moderní benzínová rotační sekačka s pojezdem Ambiton 46 AB (9990 Kč) v červenožlutém designu má bezpečnostní brzdu nože, funkci mulčování rychloupínacími šrouby a ukazatel naplnění koše.

Reklama

Související články

Je nejvyšší čas pro založení trávníku

Hustý a sytě zelený trávník si přejí všichni. Tráva sice roste sama, ale stává se, že nám doslova zmizí před očima. Proto bychom měli trávníku věnovat...

Výběr článků

Načítám