Hlavní obsah

Odtok sprchového koutu umí být nenápadný

Právo, Karolina Černá

Vaničky jsou klasikou mnoha sprchových koutů. Kdo však renovuje nebo staví nové bydlení, vsadí raději na sprchový kout, jehož dno tvoří dlažba podlahy. Takový nejenže nenarušuje design koupelny, ale oceníme i pohodlnější přístup.

Foto: Siko

Při zařizování sprchového koutu vyvstává otázka, zda ho opatříme vaničkou, nebo odtokem ve vyspádované podlaze.

Článek

Odtoky plochých a vysokých sprchových vaniček vycházejí z módy, jakkoli neztrácejí nic ze své funkce a užitečnosti. Podlahové odvodnění sprchového koutu nebo i celé koupelny patří do moderních domácností.

Je diskrétní a nenarušuje design koupelny. Zajišťuje pohodlnější přístup do sprchy, což ocení děti a lidé s omezenou pohyblivostí. Navíc v takovém sprchovém koutě můžeme využít i podlahové vytápění. Aby však odtok fungoval správně, dbáme nejen na jeho kvalitu, ale také na odbornou montáž.

Foto: Geberit

Zabudování prvku pro odtok vody ve stěně sprchového koutu představuje kombinaci inovace, estetického vzhledu, funkčnosti a hygieny.

Žlaby, odtoky a vpusti

Pro odtok vody ze sprchového koutu instalovaného na vaničku se používá sifon. V případě instalace koutu přímo na dlažbu lze pro odvod vody využít podlahové vpusti nebo modernější podlahové žlaby (odtokové žlaby), popřípadě rohové odtoky.

Foto: Viega

Sprchový žlábek Advantix Vario spolehlivě odvede i větší množství vody. Na milimetr přesná úprava základního tělesa kromě toho zajistí instalaci bez vady na kráse. Cena od 8160 Kč.

Stále nižší podlahové konstrukce sprchových koutů vyžadují odtoky plošší, bezpečnější a se silnějším výkonem, např. podlahový odtok Advantix Top dosahuje odtokového výkonu až 1,2 l/s. Při standardním provozním stavu činí hladina vodní uzávěry 35, 40 nebo 50 mm.

Foto: Ravak

Žlábek v koupelně může být opravdu velmi nenápadný.

Moderní odtoky zajistí, že pokud v systému nastane podtlak, záchytné komory dovolí odsát jen část vodní uzávěry. V odtoku tak zůstane dost vody na to, aby chránila před případným zápachem z potrubí. Praktické jsou odtoky s výškově nastavitelným tělem, které můžeme přizpůsobit různým stavebním výškám podlahy. Odtok vody lze přemístit i do stěny.

Foto: Viega

Sprchy v úrovni podlahy jsou trendem i u renovací. Moderní koupelnové odtoky mají extrémně nízkou montážní výšku (62 až 67 mm). Díky ní jsou vhodné i pro použití v již realizovaných stavbách.

Většinu odtoků koupelnových podlah tvoří stavebnicový systém, takže se dají podle funkčnosti a odtokového výkonu kombinovat základní tělesa, varianty těsnění, nástavce a rošty.

Rošty nejen z oceli

Rošty jsou nejčastěji z kvalitní oceli. Existují ale i dřevěné (obvykle z kvalitního teaku) nebo se doplňují sklem či dlaždicemi. Nabídka roštů se přizpůsobuje individuálnímu materiálu každé podlahy, takže zabudovaný odtok je na první pohled prakticky neviditelný.

Foto: Ravak

Odtokové rošty mají různý tvar a velikost, ale všechny lze snadno čistit.

Rošty se prodávají v několika designových variantách (hladký, mřížka, oválky) a tvarech (obdélník, čtvrtkruh, trojúhelník, kruh).

Žlábek s roštem lze umístit několikerým způsobem: od stěny ke stěně, do rohu (vhodný pro koupelny s omezeným prostorem) a do stěny.

Foto: Ravak

Některé typy žlabů vkusně ladí s obkladem podlahy sprchového koutu.

Čištění a péče

Pro čištění odtokového tělesa jen vyjmeme zastrčenou ponornou trubku. Spirálou pak vyčistíme i dále vedoucí přípojné potrubí.

Údržba v případě odtoku ve stěně: za odtokovou krytkou se skrývá sítko zachycující vlasy, které lze vyjmout a vyčistit.

Je možné vyndat i vnitřní těleso sifonu a dostat se tak přímo až do odpadního systému.

Foto: Jika

Čtvercová vanička s protiskluzovou úpravou antislip. Vaničku lze pořídit v rozměru 80x80 cm a 90x90 cm. Cena za větší rozměr 4300 Kč.

Když volíme vaničku

Vaničky do sprchového koutu mají různou výšku a tvar. Mezi nejžádanější tvary patří čtverec a čtvrtkruh. Při jeho výběru se řídíme typem a rozměry koupelny.

Z materiálů jsou v nabídce smaltovaná ocel, akrylát a keramika.

Ještě pohodlné sprchování poskytne sprchový kout minimálně o rozměrech 80x80 cm.

Reklama

Související témata:

Související články

Do koupelny a kuchyně zvolte odolnou podlahu

Oba prostory (koupelna i kuchyň) jsou specifické a na to musíme při výběru podlahy myslet. V koupelně je zvýšená vlhkost vzduchu, sráží se tu pára, voda stříká...

Stylová koupelna je očistou i pro duši

V koupelně trávíme dost času, tak bychom se v ní měli cítit příjemně. Nezáleží na tom, jakých je rozměrů, rozhodně by však měla mít styl. Jak ho vytvořit?

Výběr článků

Načítám