Hlavní obsah

I vánoční úklid interiéru má svá pravidla

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční úklid zabere i celý víkend. Nejde jen o běžné vysátí a utření prachu, při generálním gruntu se dostane i na horní police a skříňky, prokouknou kliky, rámy a dveře, vyčistí se koberce i sedačka. Uklízení a postup domácích prací mají svoji logiku.

Foto: J. A. P.

Vánoční úklid nemusí být noční můrou, když si vše rozvrhneme na etapy, bude celý byt vonět a zářit čistotou.

Článek

Při týdenním úklidu se doporučuje začínat v nejvzdálenější části bytu a pokračovat směrem k východu, tedy do chodby a ke vstupním dveřím.

Nábytek zbavujeme prachu a nečistot směrem odshora dolů (tedy končíme vysáváním a vytíráním podlahy).

Foto: JITONA

Dýhovaný nábytek nikdy nečistíme abrazivními přípravky, nepoužíváme drsné houbičky. Povrch po vyčištění mýdlovým prostředkem ošetříme leštěnkou, která chrání povrch nábytku.

Ve chvíli, kdy se ohlásí nečekaná návštěva, preferujeme čistou koupelnu s toaletou, vyblýskáme kuchyňskou linku a provoníme obývací pokoj.

Při vánočním úklidu navíc čistíme vybavení, které jsme celý rok neošetřili: koberce, dýhovaný nábytek a dveřní křídla, sedačku, čalouněné jídelní židle.

Dýhované dveře stokrát osahané

Dveřní křídlo zabírá poměrně velkou plochu a jeho vzhled se hodně podílí na celkovém dojmu z interiéru. Za kliku denně vezmeme mnohokrát, stejně tak se dotkneme i dveřního křídla. Při úklidu ale nejde primárně jen o to, mít čisté dveře. Správná péče má velký vliv i na životnost.

Mastnotu a nečistoty z dřevěných dveří či jiného nábytku s dýhou odstraníme mýdlovým čističem např. s kokosovým mlékem. Právě tato přísada napomáhá šetrně ošetřit dýhovaný povrch, ale i prosklené plochy (leptané a pískované sklo). Přípravek po sobě zanechá saténově lesklý povrch beze skvrn, krásně oživí barvu, vzor masivního dřeva, dýhy. Vyčištěné plochy jsou na povrchu antistatické, brání dalšímu usazování prachu.

Foto: J. A. P.

Na dveřní křídla a jejich údržbu se často zapomíná. Na dýhu platí mýdlový roztok s kokosovým mlékem, který zanechá saténově lesklý povrch.

Nikdy dřevo a dýhu na nábytku nečistíme prostředky s abrazivními přísadami (mají brusné vlastnosti) nebo houbičkou se zdrsněným povrchem, drátěnkou!!! Vždy volíme jemnou navlhčenou utěrku z mikrovlákna.

Dýhovaný nábytek po vyčištění ošetříme ještě leštěnkou s akrylátem, který obsahuje včelí vosk. Dřevo se nejen leskne, ale získá ochranný film. Plochu nábytku zacelí, zatáhne a nedovolí do jeho povrchu pronikat prach a jiné nečistoty. Prostředek při aplikaci necháme chvíli působit, setřeme přebytky a povrch pečlivě vyleštíme čistým měkkým hadříkem.

Co potřebuje sedačka

Sedací nábytek z kůže preventivně chráníme před poškozením a stárnutím. Sedačku či křesla nikdy neumisťujeme blízko radiátoru (mezi ní a tepelným zdrojem má být alespoň 30 cm), nevystavujeme na přímém světle.

Povrch udržujeme bez prachu, proto kožený povrch jednou za týden lehce vysajeme a otřeme vlhkým bavlněným hadříkem. Když se rozhodneme pro chemickou očistu, používáme vždy jen garantované čisticí prostředky, stejně tak vybíráme speciální impregnaci určenou výhradně na kožené povrchy.

Foto: BOCONCEPT

Koženou sedačku jednou za týden očistíme vlhkým hadříkem a zbavíme prachu. Minimálně jednou ročně ji naimpregnujeme.

Hlubší ošetření kožené sedačky provádíme jednou za půl roku. Přípravek aplikujeme hlavně na zatěžovaná místa: oblíbené sedáky, opěrky rukou, hlavy a zad. Přípravky na kůži zakoupíme u specializovaných firem s koženým nábytkem, jejich cena se pohybuje od 300 Kč.

Čalouněné sedačky z mikroplyše, veluru, alcantary, vlny a bavlny se vyplatí hloubkově vyčistit metodou suchého pěnového čištění v kombinaci s vakuovým čištěním. Na takovou práci se vyplatí pozvat firmu, která ručí za stoprocentní výsledek.

Foto: IKEA

Pohodlné čalouněné křeslo pravidelně vysáváme. Hloubkové čištění provádíme tzv. suchou cestou (naneseme pěnu a vysajeme i s nečistotami).

Jak pracují profesionálové

Na povrch sedačky odborník nanese přírodní čisticí pěnu (pH neutrální, neobsahuje bělidla), která se ihned po absorpci odsaje vakuovanou hlavicí a následně vysuší. Vyčištěná sedačka je po očistě voňavá, nadýchaná, čistá a zbavená všech skvrn, plísní, roztočů zvířecích a prachových alergenů. Třešničkou na dortu je samozřejmě impregnace, která chrání povrch sedačky (nečistoty do vlákna hned tak neproniknou).

Doba vyschnutí a impregnace sedačky je 4-6 hodin (záleží na tom, jak se prostor větrá). Cena za odborné čištění se pohybuje u dvojdílné sedačky 150-300 Kč/kus.

Koberec zase jako nový

Celoplošný koberec máme rádi v ložnici, vyplatí se i v dětském pokoji, protože děti hrající si na zemi příjemně hřeje. Jinak se v domácnostech zabydlely spíše kusové koberce, které dávají interiéru jistý styl.

Foto: VOIVO

Koberce jsou báječným zvukovým a tepelným izolantem, ale také lapačem prachu a nečistot. Čistíme je hloubkově mokrou či suchou cestou.

Všechny bez rozdílu je ale nutné pravidelně čistit (vysáváním i dvakrát týdně). Hloubkové čištění by mělo proběhnout jednou za rok a vyplatí se objednat na práci firmu. Koberce lze čistit v zásadě dvěma způsoby: mokrým a suchým způsobem.

Drahé ručně vázané koberce (perské, vlněné, hedvábné) se vždy čistí na sucho, jinak by se poničily. Jsou natolik cenné, že je vždy svěříme k profesionálnímu čištění.

Obecně platí

Mokrý způsob je účinnější, jde více do hloubky. Na povrch se nejdříve aplikuje speciální čisticí saponát a pak přichází čištění výkonným vysavačem. Doporučuje se čištění na mokro zkusit na malém kousku někde na okraji, kde by případně malá změna, třeba v barevnosti, nebyla tolik vidět. Jestliže je vše v pořádku, pokračujeme dál. Po akci prostor dostatečně větráme, aby koberec rychle uschnul. Sledujeme, zda je i podlaha suchá a my můžeme postavit zpět nábytek.

Cena za mokré čištění koberce se pohybuje do 20 m plochy kolem 20 Kč/m2.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kvalitní čisticí prostředky jsou základem skvělé údržby. Na daný materiál volíme jen přípravky, které jsou pro ně určené. Nikdy neexperimentujme!

Suché čištění koberce je šetrnější, vhodné i na vlnu. Do vyluxovaného koberce se nanese prášek, na který se navážou nečistoty a ty opět vysají. Koberec se nemusí sušit, proces je rychlejší, nábytek stojí hned na svém místě.

Tři finty při čištění

Na pečicí trouby, které jsou hodně znečištěné, platí tzv. alkalické přípravky. Vyplatí se troubu předem mírně předehřát na 40-50 °C.

Nerezová lednice nebo mikrovlnka nese otisky našich prstů. Povrch nejdříve odmastíme, umyjeme a na závěr použijeme speciální impregnaci na nerez, která vytvoří ochrannou vrstvu.

V koupelně se primárně zbavíme vodního kamene na baterii, kohoutku, sprchové hlavici. Vybíráme vždy jen prostředky k tomu určené. Na vodovodní baterii např. nepoužijeme prostředky, které obsahují kyselinu chlorovodíkovou (chlór).

Jistou nevýhodou je vyšší cena, která se pohybuje zhruba kolem 100 Kč/m2. Kdo chce mít vše „ve svých rukou“, může si vypůjčit stroj na čištění koberců. Za den zaplatíme zhruba 230 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám