Hlavní obsah

Renovovaný nábytek oživí interiér i zahradu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Renovace starého nábytku může být nutnost, když nemáme finance na nový. Ale i radost, chceme-li zachovat stylové kousky a jsme manuálně zruční. Renovace je pak jediný způsob, jak prodloužit životnost zajímavým kusům nábytku. A nejen v interiéru. I na zahradě máme spoustu laviček, stolů a jiných předmětů, s nimiž se nechceme rozloučit, a které stojí za opravu.

Foto: PRIMALEX

Lavička natřená syntetickou barvou Primalex z ucelené řady, nabízející komplexní řešení nátěrů dřeva ve venkovním i vnitřním prostředí.

Článek

Aby renovovaný nábytek vypadal dobře, musíme vědět, jak na to. Nejdřív zjistíme, v jakém stavu nábytek je a prověříme, co mu chybí – např. odlámané řezby, poškozené rohy, madla nebo kování. Ovšem, mohou se projevit i škody způsobené dřevokazným hmyzem. Dražší předměty raději svěříme odborníkům. Neodborným zásahem bychom je mohli nenávratně poškodit a snížit tak jejich hodnotu.

Správný postup renovace

Cílem renovace je uvést dřevěný kus nábytku do původního stavu. To vyžaduje nejdříve odstranit všechny vrstvy povrchové úpravy, u čalouněného nábytku pak všechny potahové a tvarovací materiály včetně pružin.

Foto: GALERIE 22

Pár restaurovaných polohovacích křesel, 20. století, artdeco, křesla jsou ebenizována, pocházejí z Čech.

Vhodný prostor je nezbytností. Proč? Počítáme s tím, že při práci se bude nejen prášit, lepit, vrtat, ale také tu budeme muset nechat věci nějaký čas rozdělané.

Rozebrání předmětu – výrobek nejdříve rozebereme na jednotlivé díly, z čepovaných spojů vyndáme hřebíky a kovové sponky. Ty se nám později budou hodit pro připevnění nového čalounění.

Oprava konstrukce – vadné nebo poškozené konstrukční spoje nahradíme novými. Podmínkou je použití stejného druhu materiálu.

Foto: AKZONOBEL

Bílou stylovou skříňku oživíme zevnitř světlou a vzdušnou žlutou s barevnými puntíky, které jsou osvěžující a povznášející.

Na odstranění povrchu použijeme postupy mechanické, chemické i kombinované. K tomu nám poslouží odstraňovač starých nátěrů, různé škrabky, brusný papír a kartáče. Dřevo zásadně brousíme ve směru vláken, aby na povrchu nevznikly příčné rýhy. Po zvlhčení obroušeného výrobku vyniknou různé vady.

Oprava zjištěných vad povrchu předchází povrchové úpravě. Promáčklá místa propaříme žehličkou, větší prohlubeň zakapeme lakem po vyschnutí povrchu. Odtrženou dýhu podlepíme disperzním lakem a přitáhneme svorkami, drobné vady opravíme přibarveným tmelem. Poté zbytky lepidla řádně osmirkujeme.

Před povrchovou úpravou výrobek jemně přebrousíme a očistíme od prachu. Úspěšnost oprav odhalí voda s přísadou klihu.

Foto: AKZONOBEL

Barevnou paletu židlí docílíme různě namíchanými odstíny, navíc je můžeme párovat hlavně díky jejich univerzální a harmonické kráse.

Při nanášení nátěrů se řídíme pokyny výrobce. Osvědčily se vodou ředitelné výrobky. Kvalitního povrchu dosáhneme naředěnými nátěry s opakovaným přebroušením a očištěním povrchu od prachu.

Finální montáž následuje až po důkladném zaschnutí jednotlivých dílů a očistění všech konstrukčních spojů od přebytků laku. Když do sebe jednotlivé díly zapadají, přistoupíme k sestavení předmětu. Na lepené součásti naneseme lepidlo a necháme pořádně zaschnout.

Fládrování, politurování, pískování, patinování a moření jsou technologie, s nimiž se při renovaci či opravě povrchových úprav setkáváme dnes jen zřídka.

Foto: BALAKRYL, JOHNSTONE’S, PRIMALEX

Primalex bezbarvý lak na dřevo pololesklý je určen pro nátěry dřevěných povrchů ve vnitřním prostředí. Týkový napouštěcí olej Johnstone’s Teak Oil. Vodou ředitelná akrylátová vrchní barva Balakryl Uni Mat s univerzálním použitím.

Jak na drobné opravy

Stečený vosk na povrchu spravíme přiložením pijáku na poškozené místo a teplé žehličky. Zbytky vosku dočistíme technickým benzínem.

Šedá kolečka způsobená tekutinou pod sklenicí nebo květináčem jsou na odstranění náročnější. V tomto případě je poškozený lakový film, který se uvolnil od podkladu. Na opravu použijeme zředěný olejový nebo syntetický lak, který vetřeme do poškozeného místa. Olej oživí dřevo a lak spojí podklad s uvolněným lakem.

Zešednutí odstraníme fermeží nebo bezbarvým luxolem, který má dobré penetrační vlastnosti. Větší poškození vyžaduje klasické broušení, vyspravení a nový lak.

Foto: PRIMALEX

Inspirovat se můžeme programem pro navrhování barevných kombinací s názvem ColorDesigner (na www.primalex.cz).

Povrchové rýhy zakapeme bezbarvým lakem a následně jemně přebrousíme a natřeme. Na drobné opravy použijeme transparentní vodou ředitelný lak, který se při tenkém nánosu přizpůsobí matnému či lesklému povrchu.

Šelakové povrchy oživíme vlhkým hadříkem namočeným ve vodě s trochou saponátu a suchým hadrem plochy nábytku okamžitě vysušíme.

Drhnoucí zásuvky přetáhneme obyčejným suchým mýdlem s jelenem a špatnou funkci zásuvek obnovíme. Suché mýdlo pomůže i při šroubování vrutů do dřeva.

Foto: BALAKRYL

Ani kuchyň nemusí být nudná, najdeme-li správnou barevnou kombinaci pro renovaci kuchyňské linky.

Ze staré skříně nová

Když je starý nátěr na skříni silně poškozen a na některých místech zcela chybí, přistoupíme k renovaci.

Potřebujeme smirkový papír nebo ocelový kartáč, základní a vrchní barvu, vhodný štětec a míchací dřívko.

Skříň pečlivě zbrousíme nejdřív ocelovým kartáčem a poté smirkovým papírem do hladka. Pro snadnější práci se smirkovým papírem jím obalíme kousek dřeva ve tvaru krychle. Poškozená místa v ploše zahladíme vyrovnávacím tmelem, který pak přebrousíme kvůli hladkému povrchu.

Foto: BALAKRYL

Zrenovovaná skříň

Aby barva dobře přilnula, má být povrch pevný, bezprašný, suchý, hladký, čistý, zbavený vosku a mastnot. Prach očistíme vlhkou houbou nebo ometeme štětcem.

Základní barvu důkladně promícháme a aplikujeme. Pro lepší výsledek povrch ještě přebrousíme jemným smirkem a opět pečlivě očistíme!

Pak naneseme první vrstvu vrchní barvy. Štětcem ji natíráme do kříže, aby se dobře spojila a jednotlivé tahy štětcem nebyly patrné. Barva zaschne asi po 4 - 6 hodinách.

Po zaschnutí první vrstvy naneseme druhou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám